Pride-sarjakuvanäyttelyssä kuvataan liikettä

Teksti ja valokuvat: Aino Sutinen

The Long Walk -sarjakuvanäyttely esittelee 12 taiteilijaa, jotka ovat tulkinneet töissään LGBTQAI+-aiheita sekä Helsinki Priden vuoden 2019 teemaa “Liike”. Julkaisemme tässä neljä sarjakuvaa ja kaikki loput voi nähdä paikan päällä näyttelyssä.

"The Long Walk" kuvastaa LGBT-liikkeen pitkää matkaa ja sitä, kuinka yhteisön jäsenet joutuvat tänäkin päivänä taistelemaan oikeuksiensa puolesta ja omien tunteidensa kanssa, niin konkreettisesti arjessa kuin osana yhteiskuntaa. 

Näyttelyn taiteilijat ovat: Jesse Ghost, Joakim Juvelén, Emma Kantanen, Sanna Koskimäki, Emilia Laatikainen, H-P Lehkonen, π / Muhvu, Saara Pirhonen, Laura Torvinen, Miia Vistilä ja Viuhu. 

Emma Kantanen: Human to Human

emma kantanen sarjakuva pride1

emma kantanen sarjakuva pride2

Emma Kantanen (s. 1989) on peligraafikko, kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hän on myös vastikään julkaissut omaelämäkerrallisen romaanin Nimi jolla kutsutaan öisin, joka kertoo Pekingin pelialasta ja lesbopiireistä.

Kantanen kertoo näyttelytyöstään:

”Itse kertomus on tositarina ja siinä esiintyvä herätyskristillisen järjestön kokoontuminen on ollut kertomuksen idean alkukipinä. 

Aineksia olisi tietenkin ollut pidenpäänkin teokseen, ja saatan joskus jotain sellaista tehdäkin. Minulle on kuitenkin ollut tärkeää, ettei hahmoista pysty tunnistamaan ketään, sillä on selvää että näin arassa kontekstissa kaikkien taustat ja sanomiset on käsiteltävä luottamuksellisesti. 

Minulle ominainen eläinhahmojen käyttö sopi tähän tarkoitusperään kuitenkin erinomaisesti. Eläimet ovat tehokkaita, juuri uskonnollisissakin yhteyksissä käytettyjä ihmistyyppien metaforia.”

Continue Reading

Neighbours – uutta venäläistä ja suomalaista sarjakuvaa yhteyksistä ja historiasta

Näyttelynavajaiset ja kirjan julkaisutilaisuus Sarjakuvakeskuksella 11.4. klo 17–19, tervetuloa!

Meillä on Suomen sarjakuvaseuralla ollut ilo työskennellä erilaisten venäläisten sarjakuvatoimijoiden kanssa. Usein olemme olleet yhteydessä pietarilaiseen Boomkniga-kustantamoon ja vierailleet sen järjestämässä Boomfest-tapahtumassa. Boomkniga julkaisee venäläistä ja ulkomaista laatusarjakuvaa sekä luo sarjakuvan lukemisen, eurooppalaisten yhteyksien ja sananvapauden kulttuuria.

Vuonna 2018 päätimme järjestää taiteilijavaihtoa ja vierailuja Helsingin sarjakuvafestivaalien aikaan ja vierailla yhdessä Pietarissa. Halusimme tuoda yhteen kiinnostavia sarjakuvataiteilijoita molemmista maista, järjestää tapahtumia ja julkaista yhteisen kirjan.

helsingin sarjakuvafestivaalit

Ilja Obuhov, Anna Volovik ja Olga Posuh Helsingin sarjakuvafestivaaleilla.

Juliana Hyrri and Terhi Ekebom osallistuivat Helsingistä. Ilja Obuhov (Pietari), Olga Posuh (Novosibirsk), Anna Volovik (Kaliningrad) sekä Boomknigan Dmitri Jakovlev vierailivat viikon Helsingissä elo-syyskuussa sarjakuvafestivaalien aikaan. Pidimme teemoitettuja piirrostyöpajoja ympäri kaupungin ja teimme retkiä eri paikkoihin, kuten Kasvitieteelliseen puutarhaan, gallerioihin, Lapinlahden sairaala-alueelle ja Hietaniemen hautausmaalle (josta löytyy kirjailija Maiju Lassilan hauta, ks. Iljan sarjakuva). Venäläisten taiteilijoiden näyttely oli esillä festivaalialueella, he esiintyivät puheohjelmassa ja pystyivät verkostoitumaan tapahtumassa.

kasvitieteellinen puutarha

juliana hyrri taidenayttely

Juliana Hyrri piirsi Kasvitieteellisessä puutarhassa. Vierailimme myös Julianan taidenäyttelyssä ja opastetulla kierroksella Lapinlahden sairaala-alueen kulttuuritiloissa.

Lokakuussa teimme viikon retken Pietariin ja taiteilijat pystyivät tekemään lisää tutkimustyötä sarjakuviinsa liittyen. Terhi ja Olga olivat samalla nuorten kuvitusfestivaalin vierailevia taiteilijoita ja työpajojen opettajia. Järjestimme myös yhdessä useita piirrostyöpajoja ja retkiä kaupungille, kuten museoihin ja hautausmaalle. Olga, Anna ja Terhi vierailivat myös Viipurissa, josta löytyy Alvar Aallon suunnittelema kaupunginkirjasto (Olgalla on siitä sanottavaa sarjakuvassaan!).

hautausmaa hietaniemen

anna volovik

Anna Volovik ja Ilja Obuhov piirsivät Hietaniemen hautausmaalla, josta Ilja löysi sarjakuvaansa Maiju Lassilan haudan.

galleria kuvitus tyopaja

terhi ekebom tyopaja

Terhi Ekebom piti kuvitustyöpajan Galleria Kuvituksen tiloissa Helsingissä. Siellä myös luotiin varjotaidetta.

Kirjaa varten jokainen teki Suomeen, Venäjään ja historiaan liittyvän lyhyttarinan. Terhi tutki sienestyskulttuuria ja löysi sieltä metaforia elämälle. Juliana kertoi suvustaan löytyneen tarinan kyläyhteisöstä ja sota-ajalta. Anna taas kiinnostui avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmän kehittäjästä, Linux Torvaldsista.

Kaikki tekivät upeaa työtä, vau! Thank you, Спасибо, kiitos!

Teksti: Aino Sutinen, Sarjainfo-lehden päätoimittaja, venäjän kielen itseopiskelija

venaja projekti

anna1

terhi ekebom luento

Anna Volovikin luonnoskirjasta Pietarista.

olga posukh3

Olga Posuh Aino Sutisen pitämässä matkasarjakuvan työpajassa Suomen Pietarin-instituutissa Pietarissa. Olga läheti tutustumaan ihailemansa Alvar Aallon rakennustaiteeseen Viipurissa.

posukh3

Olga Posuh työsti sarjakuvaansa leikkaa ja liimaa -menetelmällä.

anna volovik nukke web 
Anna Volovik teki itselleen malliksi vahanukkeja.

ilja2

Ilja Obuhov vieraili Suomessa monta kertaa tehdessäään historiallista sarjakuvaansa.

neighbours juliana hyrri

Juliana Hyrrin sarjakuva perustuu tositarinaan hänen omasta suvustaan.

neighbours terhi ekebom

Terhi Ekebomin sarjakuvassa poimitaan sieniä ja mietitään elämää.

NEIGHBOURS cover web large

NEIGHBOURS – AN ANTHOLOGY OF RUSSIAN AND FINNISH COMICS

Boomkniga & Suomen sarjakuvaseura, 2019
Toimittaneet Dmitri Jakovlev ja Aino Sutinen 
Taiteilijat: Terhi Ekebom, Juliana Hyrri, Ilja Obuhov, Olga Posuh, Anna Volovik 

Englanninkielinen, 100 sivua, 170 x 215 mm, pehmeäkantinen, mustavalkoinen, värilliset kannet
ISBN 978-5-906331-83-0

Kiitos tuesta Opetus- ja kulttuuriministeriön Venäjä-ohjelmalle.

Linkkejä:

Neighbours 12,00 € Turun Sarjakuvakaupasta

Lue lisää kirjasta täältä.

Naapurit – Neighbours. Uutta venäläistä ja suomalaista sarjakuvaa Galleria Sarjakuvakeskuksessa 4.–27.4.2019

Perjantaipajan Kauhu-antologia Tampere kupliin Pienlehtimarssiin

(Scroll down for English!)

Sarjakuvakeskuksen perjantaipajan kuudes pienlehti, Kauhu, sisältää nimensä mukaisesti jännittäviä ja kauhugenreä parodioivia tarinoita kahdeksalta eri tekijältä. Kotoa alkaa kadota tavaroita salaperäisesti, viikonloppubiletys saa yllättävän käänteen ja puutarhurin pahin painajainen käy toteen. Uskallatko lukea?

Kauhu-antologiaa on myynnissä 5 euron hintaan Late ja kumppanit -kollektiivin pöydässä Tampere kupliin Pienlehtimarssissa lauantaina 23.3. sekä sunnuntaina 24.3. Pajan vanhoja lehtiä saa muun muassa Turun sarjakuvakaupasta.

Sarjakuvien tekijät / Comics by:

Haamu Lehto

Katri Joensuu
Miia Vistilä

Mirko Pomatti

Pekka Isometsä

Riikka S.

Saana
Suvi Kyyrö

Kansi/Cover by: Haamu Lehto

Rentoon piirtelyyn ja yhdessäoloon painottuva perjantaipaja järjestetään perjantaisin Sarjakuvakeskuksella (Porthaninkatu 9:ssä) klo 15-18. Maksuton työpaja on avoin sekä aloittelijoille että ammattilaisille.

Lisätietoa pajasta: 
www.sarjakuvakeskus.fi/kurssit/avoimet-tyopajat#pe
perjantaipaja.tumblr.com.
http://instagram.com/perjantaipaja/

Tampere kuplii 20.-24.3., Tampere
https://2019.tamperekuplii.fi

IN ENGLISH:

The sixth anthology by the Friday Workshop (perjantaipaja) called ‘Kauhu’ (‘Horror’) includes, as the title says, spooky horror stories and horror genre parodies by eight authors. At home, things start mystically disappearing, a weekend party gets a cruesome twist and the a gardener’s worst nightmare comes true. Will you dare to have a read?

The newest anthology by the workshop, ‘Kauhu’ (‘Horror’), is available for €5 at the table of the collective ‘Late ja kumppanit’ at the Pienlehtimarssi zine event of Tampere kuplii festival (Saturday 23rd and Sunday 24th of March 2019). Previous issues can be found at the comic store Turun sarjakuvakauppa. All of the six comic zines published by the workshop this far - also Kauhu - include subtitles in English.

Friday Workshop ('perjantaipaja' in Finnish) is a casual free-for-all comic club that takes place every Friday at the Comics Center in Helsinki (Porthaninkatu 9) at 3:00–6:00 PM. Both beginners and professionals are welcome to the workshop which has been organized since 2011.

Kauhu etukansi

kauhu maistiaiskuva

Lisää artikkeleita...