Neighbours – uutta venäläistä ja suomalaista sarjakuvaa yhteyksistä ja historiasta

Näyttelynavajaiset ja kirjan julkaisutilaisuus Sarjakuvakeskuksella 11.4. klo 17–19, tervetuloa!

Meillä on Suomen sarjakuvaseuralla ollut ilo työskennellä erilaisten venäläisten sarjakuvatoimijoiden kanssa. Usein olemme olleet yhteydessä pietarilaiseen Boomkniga-kustantamoon ja vierailleet sen järjestämässä Boomfest-tapahtumassa. Boomkniga julkaisee venäläistä ja ulkomaista laatusarjakuvaa sekä luo sarjakuvan lukemisen, eurooppalaisten yhteyksien ja sananvapauden kulttuuria.

Vuonna 2018 päätimme järjestää taiteilijavaihtoa ja vierailuja Helsingin sarjakuvafestivaalien aikaan ja vierailla yhdessä Pietarissa. Halusimme tuoda yhteen kiinnostavia sarjakuvataiteilijoita molemmista maista, järjestää tapahtumia ja julkaista yhteisen kirjan.

helsingin sarjakuvafestivaalit

Ilja Obuhov, Anna Volovik ja Olga Posuh Helsingin sarjakuvafestivaaleilla.

Juliana Hyrri and Terhi Ekebom osallistuivat Helsingistä. Ilja Obuhov (Pietari), Olga Posuh (Novosibirsk), Anna Volovik (Kaliningrad) sekä Boomknigan Dmitri Jakovlev vierailivat viikon Helsingissä elo-syyskuussa sarjakuvafestivaalien aikaan. Pidimme teemoitettuja piirrostyöpajoja ympäri kaupungin ja teimme retkiä eri paikkoihin, kuten Kasvitieteelliseen puutarhaan, gallerioihin, Lapinlahden sairaala-alueelle ja Hietaniemen hautausmaalle (josta löytyy kirjailija Maiju Lassilan hauta, ks. Iljan sarjakuva). Venäläisten taiteilijoiden näyttely oli esillä festivaalialueella, he esiintyivät puheohjelmassa ja pystyivät verkostoitumaan tapahtumassa.

kasvitieteellinen puutarha

juliana hyrri taidenayttely

Juliana Hyrri piirsi Kasvitieteellisessä puutarhassa. Vierailimme myös Julianan taidenäyttelyssä ja opastetulla kierroksella Lapinlahden sairaala-alueen kulttuuritiloissa.

Lokakuussa teimme viikon retken Pietariin ja taiteilijat pystyivät tekemään lisää tutkimustyötä sarjakuviinsa liittyen. Terhi ja Olga olivat samalla nuorten kuvitusfestivaalin vierailevia taiteilijoita ja työpajojen opettajia. Järjestimme myös yhdessä useita piirrostyöpajoja ja retkiä kaupungille, kuten museoihin ja hautausmaalle. Olga, Anna ja Terhi vierailivat myös Viipurissa, josta löytyy Alvar Aallon suunnittelema kaupunginkirjasto (Olgalla on siitä sanottavaa sarjakuvassaan!).

hautausmaa hietaniemen

anna volovik

Anna Volovik ja Ilja Obuhov piirsivät Hietaniemen hautausmaalla, josta Ilja löysi sarjakuvaansa Maiju Lassilan haudan.

galleria kuvitus tyopaja

terhi ekebom tyopaja

Terhi Ekebom piti kuvitustyöpajan Galleria Kuvituksen tiloissa Helsingissä. Siellä myös luotiin varjotaidetta.

Kirjaa varten jokainen teki Suomeen, Venäjään ja historiaan liittyvän lyhyttarinan. Terhi tutki sienestyskulttuuria ja löysi sieltä metaforia elämälle. Juliana kertoi suvustaan löytyneen tarinan kyläyhteisöstä ja sota-ajalta. Anna taas kiinnostui avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmän kehittäjästä, Linux Torvaldsista.

Kaikki tekivät upeaa työtä, vau! Thank you, Спасибо, kiitos!

Teksti: Aino Sutinen, Sarjainfo-lehden päätoimittaja, venäjän kielen itseopiskelija

venaja projekti

anna1

terhi ekebom luento

Anna Volovikin luonnoskirjasta Pietarista.

olga posukh3

Olga Posuh Aino Sutisen pitämässä matkasarjakuvan työpajassa Suomen Pietarin-instituutissa Pietarissa. Olga läheti tutustumaan ihailemansa Alvar Aallon rakennustaiteeseen Viipurissa.

posukh3

Olga Posuh työsti sarjakuvaansa leikkaa ja liimaa -menetelmällä.

anna volovik nukke web 
Anna Volovik teki itselleen malliksi vahanukkeja.

ilja2

Ilja Obuhov vieraili Suomessa monta kertaa tehdessäään historiallista sarjakuvaansa.

neighbours juliana hyrri

Juliana Hyrrin sarjakuva perustuu tositarinaan hänen omasta suvustaan.

neighbours terhi ekebom

Terhi Ekebomin sarjakuvassa poimitaan sieniä ja mietitään elämää.

NEIGHBOURS cover web large

NEIGHBOURS – AN ANTHOLOGY OF RUSSIAN AND FINNISH COMICS

Boomkniga & Suomen sarjakuvaseura, 2019
Toimittaneet Dmitri Jakovlev ja Aino Sutinen 
Taiteilijat: Terhi Ekebom, Juliana Hyrri, Ilja Obuhov, Olga Posuh, Anna Volovik 

Englanninkielinen, 100 sivua, 170 x 215 mm, pehmeäkantinen, mustavalkoinen, värilliset kannet
ISBN 978-5-906331-83-0

Kiitos tuesta Opetus- ja kulttuuriministeriön Venäjä-ohjelmalle.

Linkkejä:

Neighbours 12,00 € Turun Sarjakuvakaupasta

Lue lisää kirjasta täältä.

Naapurit – Neighbours. Uutta venäläistä ja suomalaista sarjakuvaa Galleria Sarjakuvakeskuksessa 4.–27.4.2019

Perjantaipajan Kauhu-antologia Tampere kupliin Pienlehtimarssiin

(Scroll down for English!)

Sarjakuvakeskuksen perjantaipajan kuudes pienlehti, Kauhu, sisältää nimensä mukaisesti jännittäviä ja kauhugenreä parodioivia tarinoita kahdeksalta eri tekijältä. Kotoa alkaa kadota tavaroita salaperäisesti, viikonloppubiletys saa yllättävän käänteen ja puutarhurin pahin painajainen käy toteen. Uskallatko lukea?

Kauhu-antologiaa on myynnissä 5 euron hintaan Late ja kumppanit -kollektiivin pöydässä Tampere kupliin Pienlehtimarssissa lauantaina 23.3. sekä sunnuntaina 24.3. Pajan vanhoja lehtiä saa muun muassa Turun sarjakuvakaupasta.

Sarjakuvien tekijät / Comics by:

Haamu Lehto

Katri Joensuu
Miia Vistilä

Mirko Pomatti

Pekka Isometsä

Riikka S.

Saana
Suvi Kyyrö

Kansi/Cover by: Haamu Lehto

Rentoon piirtelyyn ja yhdessäoloon painottuva perjantaipaja järjestetään perjantaisin Sarjakuvakeskuksella (Porthaninkatu 9:ssä) klo 15-18. Maksuton työpaja on avoin sekä aloittelijoille että ammattilaisille.

Lisätietoa pajasta: 
www.sarjakuvakeskus.fi/kurssit/avoimet-tyopajat#pe
perjantaipaja.tumblr.com.
http://instagram.com/perjantaipaja/

Tampere kuplii 20.-24.3., Tampere
https://2019.tamperekuplii.fi

IN ENGLISH:

The sixth anthology by the Friday Workshop (perjantaipaja) called ‘Kauhu’ (‘Horror’) includes, as the title says, spooky horror stories and horror genre parodies by eight authors. At home, things start mystically disappearing, a weekend party gets a cruesome twist and the a gardener’s worst nightmare comes true. Will you dare to have a read?

The newest anthology by the workshop, ‘Kauhu’ (‘Horror’), is available for €5 at the table of the collective ‘Late ja kumppanit’ at the Pienlehtimarssi zine event of Tampere kuplii festival (Saturday 23rd and Sunday 24th of March 2019). Previous issues can be found at the comic store Turun sarjakuvakauppa. All of the six comic zines published by the workshop this far - also Kauhu - include subtitles in English.

Friday Workshop ('perjantaipaja' in Finnish) is a casual free-for-all comic club that takes place every Friday at the Comics Center in Helsinki (Porthaninkatu 9) at 3:00–6:00 PM. Both beginners and professionals are welcome to the workshop which has been organized since 2011.

Kauhu etukansi

kauhu maistiaiskuva

Mari Ahokoivu Oksi-sarjakuvaromaaninsa näyttelyssä: ”urani vaativin työ”

Teksti ja valokuvat: Aino Sutinen

Mari Ahokoivun Oksi (Asema Kustannus, 2018) on eeppinen sarjakuvaromaani, yksi syksyn sarjakuvatapauksista, paksu Kalevalan tarinoista inspiraatiota saanut sarjakuvaromaani. ”Oksi” on yksi karhun monista nimistä. Oksia varten Ahokoivu on myös tutkinut suomalaisia karhumyyttejä, ja merkillepantavaa on että suurin osa kirjan  hahmoista on naisia. 

Oksia on kehuttu kritiikeissä muun muassa Helsingin Sanomissa ja Sarjainfossa (lue arviot linkeistä). 

mari ahokoivu oksi blogi5

Mari Ahokoivu (s. 1984) on Oulusta kotoisin oleva, tällä hetkellä Kööpenhaminassa asuva sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Hän on aiemmin toiminut muun muassa Sarjakuvakeskuksen opettajana ja tuottajana sekä Sarjainfon päätoimittajana.

Oksin kauniissa kuvituksissa Ahokoivu on käyttänyt sekatekniikoita jotka yhdistelevät  digitaalista kädenjälkeä ja mm. vesivärejä. Galleria Sarjakuvakeskuksen näyttelyssä nähdään erilaisia luonnoksia ja työvaiheita, myös jo Oksin alkuvaiheilta vuosien takaa. Näyttelytöiden perusteella karhu- ja muilla eläinhahmoilla on yhteyksiä jopa muumien muotoihin!

mari ahokoivu oksi blogi4

Hei Mari Ahokoivu, mitä kuuluu?

Ihan hyvää, kiitos kysymästä! Helsingin sarjakuvafestivaaleista lähtien elämä on ollut aika lailla reissailua vaan, ja nyt ehkä väsyttää vähän. Mutta Oulun festivaalien jälkeen pitäisi helpottaa!

Kerro vähän Oksi-kirjasta ja sen syntyprosessista!

Oksi on sarjakuvakirja äideistä ja tyttäristä. Tarina pohjautuu suomalaiseen karhumytologiaan, mutta olen ottanut siinä paljon vapauksia, vieden tarinaa fantasian ja scifin puolelle. Tein Oksia noin 5–6 vuotta, se on vaativin työ mitä olen urani aikana tehnyt.

mari ahokoivu oksi blogi1

Kuinka olet koostanut tämän näyttelyn?

Koska Oksi on tehty puoliksi vesiväreillä ja puoliksi koneella, en halunnut tehdä pelkkää originaalinäyttelyä. Näyttely painottuu enemmän luonnoksiin ja varsinkin hahmoluonnoksiin. Niistä toivon mukaan välittyy se matka, jonka tein hahmojen kanssa löytääkseni niiden oikeat ja luonnolliset muodot.

Näyttelyssä on myös mukana originaaleja ja valmiita sivuja vierekkäin. Niitä voi sitten helposti verrata keskenään.

mari ahokoivu oksi blogi3

mari ahokoivu oksi blogi2

Mitä aiot seuraavaksi tehdä sarjakuvarintamalla?

Sen kun tietäisi! Vielä koitan palautua Oksin työstämisestä. Olen vähän huilannut nyt Oksin jälkeen ja tehnyt enemmän kuvituksia. Kalle Hakkolan kanssa työstämme seuraavaa Sanni & Joonas -lastensarjakuvakirjaa, ja tavoitteena on aloittaa seuraavan pidemmän sarjakuvan työstö ensi vuonna. Mikä se tulee olemaan – ei ole mitään tietoa!

Linkki: Juttusarja Oksin synnystä Ahokoivun verkkosivulla.

Oksi on myynnissä Turun Sarjakuvakauppa Helsingissä Sarjakuvakeskuksen yläkerrassa tai verkkokaupassa

Mari Ahokoivun pitkä haastattelu viime vuodelta on julkaistu Sarjainfo-lehdessä 4/2017, lehteä on myös saatavilla kaupasta.

Oksi-näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa (Porthaninkatu 9, Helsinki) 24.11. asti.

ahokoivu oksiface 2

ahokoivu oksi

Lisää artikkeleita...