Uutta omaelämäkerrallista sarjakuvaa Emmi Valveelta – Dream House Art Letter ylistää pienlehtikulttuuria

Teksti ja galleriakuvat: Aino Sutinen

Galleria Sarjakuvakeskuksen heinäkuun näyttely on porvoolaisen sarjakuvataiteilija Emmi Valveen Dream House Art Letter. Lukija voi tilata Valveelta joka toinen kuukausi ilmestyvän taidekirjeen täynnä pienlehtiä ja yllätyksiä. Näitä sarjakuvia voi nyt lukea myös galleriassamme, ja osa pienlehdistä on myynnissä.

Omaelämäkerrallisten sarjakuvien teemoja ovat esimerkiksi itsestä huolen pitäminen, elämänhallinta, mielenterveys, seksuaalisuus, queer, feminismi, ystävät, retket, koronakriisi…

emmi valve dream house art letter2

emmi valve dream house art letter7

Emmi Valve on tunnettu muun muassa Armo-, Girl Gang Bang Bang- ja Sit kun sun naama räjähtää -kirjoistaan. 

emmi valve sarjakuvakeskus

MOI EMMI! MISTÄ DREAM HOUSE ART LETTER ALKOI? PUHUT SARJIKSISSASI KIINNOSTAVASTI ESIM. SUURISTA ELÄMÄNMUUTOKSISTA VUONNA 2020 JA VIIME VUOSINA. JA MIKSI HALUAT TÄLLÄ KERTAA TEHDÄ JUURI PIENLEHTIÄ? 

Halusin tehdä pienlehtiä koska se on nopeaa, vapaamuotoista ja intiimiä. DHAL alkoi siitä kun mietin miten voisin koronan aikaan saada lukijoita fyysisille lehtisille. Halusin myös käyttää hyväksi formaatin tuomia mahdollisuuksia ja siksi pienlehtien mukana postitetaan kaikenlaista muutakin kirjekuoreen mahtuvaa.

emmi valve dream house art letter16

Yhden kirjeen sisältöä.

emmi valve dream house art letter8

emmi valve dream house art letter3

emmi valve dream house art letter17

Osan lehtiä voi lukea galleriassa.

Tässä on paljon neuvoja elämän ja sen kaaoksen järjestämiseen, sellainen tuntuu olevan tässä teemana. Tässä on paljon hyviä oivalluksia ihmissuhteista ja itseymmärryksestä. Onko niin, että olet löytänyt itsellesi oivalluksia ja haluat jakaa niitä lukijoiden kanssa taiteen kautta?

Joo, periaatteessa kaikki teemat on mulle itselleni ajankohtaisia jotenkin.

emmi valve dream house art letter6

Sarjakuvissasi on myös mukana monia listoja. Mikä on listojen merkitys sinulle? 

Jäsentelen elämää listojen avulla. Lähes joka päivä listaan hoidettavat asiat ja kaiken muunkin tarpeellisen. Mulla on lukuisia muistikirjoja vain täynnä listoja. Listaaminen on myös suht yleinen zinemuoto, joten usein päädyn käyttämään sitä. 

En zineissäni tavoittele hienoa käsikirjoitusrakennetta tai taiteellisesti korkeatasoista toteutusta, vaan nopeaa ja selkeää kommunikaatiota.

emmi valve dream house art letter9

emmi valve dream house art letter11

Kerroit joskus piirtäväsi suoraan luonnostelematta, mikä on hämmästyttävää. Kuvat on tosi hienoja. Piirrätkö aina niin? Kokeiletko eri tekniikoita zineissä?

Kokeilen zineissä tekniikoita joita en ehkä muuten käyttäisi, kuten huopakyniä, mutta toisaalta vältän aikaavievempiä tekniikoita kuten laveerausta vaikka pidän siitä. Piirrän lähes aina luonnostelematta.

emmi valve dream house art letter13

emmi valve dream house art letter5

Mitä sinulla on työn alla nyt? Voiko kirjeen vielä tilata? Teet myös kirjaa?

Kesäloman jälkeen aloitan seksuaalisuudesta kertovan sarjakuvaromaanin käsikirjoittamisen. Kirjettä voi vielä tilata, Facebookin tai sähköpostin kautta. Jatkan sen tekemistä ainakin vuoden loppuun, mutta luultavasti senkin jälkeen.

emmi valve dream house art letter15

sarjakuvakeskuksen kauppa

Sarjakuvakeskuksella on pieni omien tuotteiden kauppa.

Millainen on unelmatalosi?

Tätä oon miettinyt paljon, ja tällä hetkellä vastaus on että vanha puutalo omalla pihalla, jossakin rauhaisassa paikassa mutta hyvien kulkuyhteyksien päässä modernista elämänmenosta.

emmi valve dream house art letter4

emmi valve dream house art letter12

Emmi Valveen näyttely Dream House Art Letter on esillä Galleria Sarjakuvakeskuksessa 30.7.2021 asti. Lisätietoa näyttelystä täällä.

Linkki: Dream House Art Letter Facebookissa

Linkki: Emmi Valveen pitkä haastattelu Sarjainfossa vuonna 2018.