Suomen sarjakuvaseuran 50-vuotisseminaarista

Teksti ja livekuvitukset: Aino Sutinen
Valokuvat: Henry Söderlund ja Aino Sutinen

Sarjakuvaseuran 50-vuotisseminaari pidettiin seuran perustamisen vuosipäivänä 23.11.2021 Kirjan Talolla Helsingissä. Ohjelmassa keskusteltiin seuran ja sarjakuva-alan historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Keskusteluista kaksi (Sarjainfo ja sarjakuvaneuvokset) on kuunneltavissa sarjakuvaseuran SoundCloud-tilillä tästä linkistä.

seminaari3

49-vuotiaasta Sarjainfo-lehdestä juttelivat entiset päätoimittajat Juhani Tolvanen, Heikki Jokinen, Vesa Kataisto ja Reetta Laitinen. Rami Rautkorpi haastattelee (vasemmalla).

50vuotisseminaari aino sutinen livekuvitus sarjainfo web

seminaari2

Sarjakuvafestivaaleista juttelivat tuottajina vuosien varrella toimineet Johanna “Roju” Rojola, Reija Sann, Kalle Hakkola ja Otto Sinisalo.

50vuotisseminaari aino sutinen livekuvitus festarit web

50vuotisseminaari aino sutinen livekuvitus sarjakuvaneuvokset web

50vuotisseminaari partio tolvanen soderlund web

Lavalla Susanna Partio ja Juhani Tolvanen.

puupaahattu ville hanninen livekuvitus web

Ville Hänninen luennoi Puupäähattu-palkinnon historiasta. 

50vuotisseminaari hauskaa mutta raskasta soderlund web

Sarjakuvaseuran historiikkia lukee Rami Rautkorpi, kirjan voi ostaa muun muassa verkkokaupastamme (postituksia taas 3.1. alkaen).

seminaari4

Juomat tarjosi Pieni Limonaaditehdas.

Tulevaisuuden suhteen pohdittiin muun muassa varsinaisen sarjakuvamuseon perustamista ja arkistointityön tärkeyttä yleisesti. 

Moni tekee nykyään sarjakuvaa nettiin ja/tai digitaalisesti, usein myös suoraan kansainväliselle yleisölle. Kuitenkin myös äidinkielen käyttö ja säilyminen nähtiin tärkeäksi.

Puhuttiin, että seuran toiminnassa on tärkeä olla mukana nuoria, ja heitä onneksi onkin. Seuran toiminta nähtiin myös monipuolisena ja yhteistyökykyisenä, eikä suuria vastakkainasetteluja sukupolvien välillä ole. 

Uhkina nähtiin muun muassa kulttuurimäärärahojen leikkaus ja kirjojen myynnin ja lukemisen väheneminen. Toivottiin että kirjojen kustantamista tuettaisiin julkisesti suoraan, kuten esimerkiksi Norjassa. Silti Suomessa tehdään nykyisellään erittäin korkeatasoista ja monipuolista sarjakuvaa.