Juliana Hyrrin kauniissa sarjakuvissa on elämän pieniä julmuuksia

Teksti: Aino Sutinen

Galleria Sarjakuvakeskuksen maaliskuun näyttelyntaiteilija on Juliana Hyrri. Maalauksien ja sarjakuvaoriginaalien upeita värejä kannattaa tulla katsomaan paikan päälle.

Hyrri kertoo: "Leikkikenttä on näyttelykokonaisuus, jolla lähestytään viatonta ja tahatonta pahuutta. Julmuutta, joka on saanut alkunsa kyltymättömästä hoivavietistä ja puhtaasta ymmärtämättömyydestä, omista tarpeista. Pahuutta, jota kohde ei ymmärrä tai pysty estämään."

Hei Juliana Hyrri! Esittelisitkö itsesi?

No hei! Olen just ja just kasarilapsi. Synnyin eräässä Viron pikkukaupungissa, puhun sukulaisten kesken venäjää, asun Helsingissä ja suomi on ollut käytännössä lapsesta asti ykköskieleni. Toisin sanoen osaan kakkoskieltäni paremmin kuin ykköskieltä, menikö jo tarpeeksi monimutkaiseksi? Bonus: tykkään kissoista.

juliana hyrri sarjakuvakeskus

Voitit Oulun pohjoismaisen ”Sata”-aiheisen sarjakuvakilpailun joulukuussa, onneksi olkoon! Sarjakuvanovellisi ”Satakieli joka ei laulanut” kertoo riipaisevasti lapsista ja pieneläimistä. Minkätyyppisiä teemoja tykkäät yleensä käsitellä fiktiossasi?

Kiitos onnitteluista! Olen viime aikoina pohtinut viatonta pahuutta ja lapsen logiikkaa yleensä. Oikeastaan kaikki tarinat, joita olen nyt työstänyt, liippaavat näitä teemoja. Lapsen näkökulman kautta kerrotuissa tarinoissa on ulottuvuuksia, joita on vaikea tavoittaa muunlaisen kerronnan keinoin, sen olen huomannut.

Täysin fiktiota en kuitenkaan voi sanoa luovani, vaan kuten satakielestäkin kertova tarina, myös muut kertomukseni perustuvat joko omiin tai läheisteni kokemiin tositapahtumiin. Usein tarinoihini kuitenkin ilmestyy tehdessä twistejä, joista en ole ollut käsikirjoitusvaiheessa itsekään tietoinen.

juliana hyrri1

Kuinka kaunis kuvitustyylisi on kehittynyt? Siinä on mukavaa käsin eri välineillä tehtyä rouheutta ja usein arvaamattomia väriyhdistelmiä. Maalaustausta näkyy.

Eräs ystäväni aina sanoo, että hänen mielestään maalaus on ykkösjuttuni. Omasta mielestäni taas sarjakuva tuntuu itselleni luontevammalta taiteenmuodolta, vaikka sen parissa olenkin viettänyt vähemmän aikaa elämästäni. Kuvituksia olen tehnyt sitäkin vähemmän, vasta viime vuoden puolella nämä hommat aloitin kunnolla, mutta tässä tapauksessa maalari- ja sarjakuvataiteilijataustallani on varmasti ollut hyötyä. Olen etenkin taiteen suhteen spontaani ja varsin äkkipikainen tekijä, haluan nähdä lopputuloksen heti.

juliana hyrri3

Mitä sinulla on tällä hetkellä työn alla?

Teen sarjakuvanovellikokoelmaa juurikin näistä lapsuuden hankalista kokemuksista. Tarinoissani ovat vahvasti läsnä lapsen kokemus kuolemasta, vääryydestä ja väärinymmärryksistä. 

Galleria Sarjakuvakeskuksen taidenäyttelyyn voi tulla tirkistelemään tulevan kirjani originaaleja ja muita teeman puitteissa työstämiäni juttuja.

juliana hyrri2

Sarjakuvablogit.comissa sinulla on Rasvavihannes-blogi. Bloggaatko vielä?

Ah blogi! Se on minulle rakas, mutta jäänyt viime aikoina hyvin vähälle huomiolle. Itse asiassa asuin Japanissa reilut neljä kuukautta vuonna 2017 ja sinä aikana pidin päivittäin sarjakuvapäiväkirjaa. En kuitenkaan päivittänyt merkintöjäni sarjakuvablogiin, koska salaa haaveilen toteuttavani tästä nivaskasta itsenäisen kokonaisuuden… Aika näyttää! Tekeepä nyt mieli aktivoitua tuon blogin puolella, ehkäpä päivityksiäni näkee jatkossa enemmän.

Juliana Hyrri: Leikkikenttä – näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa 8.–31.3.2018. Esillä sarjakuvia ja maalauksia. Näyttelyn avajaiset torstaina 8.3. klo 17–19, tervetuloa!

Teoksia on myynnissä. Lisää näyttelystä täällä.

Hyrrin kuvituksia on myös seuraavassa Sarjainfo-lehdessä (1/2018).

www.julianahyrri.com
rasvavihannes.sarjakuvablogit.com

juliana hyrri

Apila Pepitan näyttely esittelee queer-aiheita ja muunsukupuolisuutta

Teksti ja valokuvat: Aino Sutinen

Apila Pepita Miettinen on nuori sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, joka on erikoistunut queer-aiheisiin. Hänen tyylinsä tunnistaa usein kauniista väripaletista. Galleria Sarjakuvakeskuksen Queerinnundoes-näyttely jatkuu Kallion kirjaston sarjakuvaosastolla. Näyttelyssä näkee myös erilaisia työvaiheita ja tapoja joilla Apila Pepita on luonut kuvia paperille ja digitaalisesti.

IMG 0474

Hei Apila Pepita! Miten kauan olet tehnyt sarjakuvia ja kuvituksia? Mikä on taustasi?

Olen tehnyt sarjakuvia niin kauan kuin kynä on pysynyt kädessä. Pienenä tein kaksoissiskoni kanssa yhdessä sarjakuvia, jossa seikkailivat lelumme fantasiamaailmoissa. 

apila pepita

Valokuva: Jenni Holma

Opiskelen tällä hetkellä Aalto-yliopistossa Visual Communication Design -maisteriohjelmassa, joka on entiseltä nimeltään graafinen suunnittelu. Olen tehnyt aktiivisesti sarjakuvia koko elämäni ja olen pääosin itse oppinut virheiden kautta paremmaksi piirtäjäksi ja tarinankertojaksi. Olen muutaman lyhyen sarjakuvakurssin käynyt (yhden jopa Sarjakuvakeskuksella), mutta graafisen suunnittelun opinnoista on ollut paljon apua myös sarjakuvantekoon. 

IMG 0471

Maaliskuussa ilmestyy muunsukupuolisista kertova Näkymätön sukupuoli -kirja, jossa olet ollut mukana tekemässä. Millainen on ollut kirjan tekoprosessi? Onko tullut yllätyksiä tai uusia oivalluksia?

Näkymätön sukupuoli-projekti alkoi kolme vuotta sitten, kun teimme Jenni Holman ja muutaman muun opiskelijakaverimme kanssa lyhytdokkarin, jossa haastattelimme ei-binäärisiä ihmisiä. Näimme, että tiedolle muunsukupuolisuudesta oli paljon tarvetta. Otin yhteyttä Voiman silloiseen päätoimittajaan Veera Järvenpäähän ja ehdotin juttua muunsukupuolisuudesta. Veera innostui asiasta ja saimme 13 haastattelun sarjan Voima-lehteen! Artikkelisarja on ollut erittäin luettu ja jaettu, Voiman suosituimpia artikkeleja. 

IMG 0473

Idea kirjasta oli ollut jo alusta asti mukana. Saimme apurahan Koneen Säätiöltä haastattelujen muuttamiseksi kirjaksi. Kirjaan Jenni Holma otti myös uusia kuvia haastatelluista ja minä tein kuvituksia ja sarjakuvakuvaa. 

Sarjakuvien teko itselleni hyvin henkilökohtaisesta asiasta oli yllättävän rankkaa. Kriiseilin homman kanssa pitkään. En tuntenut, että olin oikea henkilö puhumaan kaikkien muunsukupuolisten puolesta. Päätimme ottaa mukaan kirjaan myös Pii Anttosen ja Kimmo Lustin sarjakuvia ja oloni helpottui. Nyt kirjassa on laajempi katsaus omaelämäkerrallista sarjakuvaa muunsukupuolisilta. Pelkäsin suuresti pettäväni queer-yhteisön, jos sarjakuvassani olisi jotain virheitä. Paineet olivat siis suuret ja tein hommasta itselleni hirviön. Sain kuitenkin sarjakuvat tehtyä ja kollegoideni tuella saimme hyvän kokonaisuuden aikaiseksi. 

IMG 0476

Millaisena näet sarjakuvafeminismin tilan Suomessa tällä hetkellä?

Sarjakuvafeminismi voi Suomessa erittäin hyvin! Sarjakuvaskene on mielestäni hyvin hyväksyväinen, queer-ystävällinen ja tasa-arvoinen. Edistystä ollaan siis tehty ajoista, jolloin sarjakuvat olivat vain ”miesten juttu”. Tuntuu, että sarjakuvapiireihin kertyy yllättävän paljon queer-ihmisiä ja se näkyy myös sarjakuvissa. 

Feministinen sarjakuvatoiminta -verkosto on aktiivinen Suomessa ja innostaa uusiakin tekijöitä mukaan. Varsinkin oma sukupolveni, jotka ovat nyt parikymppisiä, ovat hyvin valveentuneita feministisisten ajatuksten suhteen. Tekijät osaavat kyseenalaistaa kliseitä ja uskaltavat tuoda feminististä näkökulmaa omiin sarjakuviinsa. 

IMG 0475

Millaisia töitä teet parhaillaan tai aiot tehdä tulevaisuudessa?

Yritän nyt keskittyä maisterinopintojeni kasaan saamiseen. Koulussa olen opetellut animointia ja sitä kiinnostaisi tehdä tulevaisuudessa enemmän! Teen kuvitustöitä aktiivisesti, esimerkiksi nyt kuvitan yhtä satukirjaa. Olen alkanut kiinnostua enemmissä määrin myös opettamisesta, toimittamisesta ja tuottamisesta. Tykkään inspiroida uusia tekijöitä ja mahdollistaa muiden sarjakuvatekijöiden toimintaa. 

Haluan tässä myös viimein aloittaa nettisarjakuvani ”Crop Circles”, jota olen jo pitkään suunnitellut. Nettisarjakuvat ovat mielestäni sarjakuvan tulevaisuus ja haluan itse myös siirtyä enemmissä määrin digitaaliseen maailmaan. 

Mitä tykkäät Sarjakuvakeskuksesta?

Sarjakuvakeskus on ihana kohtaamispaikka sarjakuvantekijöille ja lukijoille. Keskuksella on aina hyvin tervetullut olo ja tunnen kuuluvani mukaan porukkaan muitten outojen tyyppien kanssa. Porthaninkatu on hyvä sijainti keskukselle ja galleria on erittäin hieno! Olen erittäin kiitollinen, että sain mahdollisuuden pitää siellä näyttelyn. 

Haluaisin päästä opettamaan Sarjakuvakeskuksella ja ehkä myös itse osallistua kursseille. Opetus on yksi parhaita asioista, joita Sarjakuvakeskus tarjoaa. Sarjiskeskus pitää yllä sarjakuvakulttuuria Suomessa. Toivottavasti toiminta jatkuu Kalliossa vielä pitkään! 

IMG 0472

apilanayttelyslide

Apila Pepitan Queerinnuendoes on kaksiosainen sarjakuva- ja kuvitusnäyttely Kallion kirjaston sarjakuvahuoneessa 1.–28.2. ja Galleria Sarjakuvakeskuksessa 8.2.–2.3.2018. Lue lisää näyttelystä täältä.

apilapepita.com

Sarjakuvakirjeenvaihto lasten, nuorten ja seniorien välillä synnytti yllättäviä kohtaamisia

Teksti ja kuvat: Aino Sutinen

Tämä on sinulle kirje -näyttely esittelee Galleria Sarjakuvakeskuksessa satoa sarjakuvakirjeenvaihdosta, jota käytiin syksyllä 2017 kuudessa Sarjakuvakeskuksen opetusryhmässä. Kirjeenvaihto oli osa Suomi 100 -juhlavuotta, ja sen tarkoituksena oli mahdollistaa eri ikäisten suomalaisten kohtaaminen hauskalla ja oivaltavalla tavalla. Kirjeissä sukellettiin Suomen historiaan henkilökohtaisten muistojen kautta ja tutustuttiin kirjekavereiden nykypäivään arkisia sattumuksia kuvaamalla. 

IMG 0406

Sarjakuvakeskuksen opetusvastaava Hannele Richert, mistä lähti idea tällaiseen sarjakuvakirjeenvaihtoon?

Vuoden 2016 syksyllä teimme sarjakuvapajoja Teatteri Ilmiön ryhmän kanssa ja keksimme samalla tehdä kirjeenvaihtomaista yhteistyötä seniorien sarjakuvaryhmän kanssa. Toinen ryhmä keksi hahmoja ja toinen piirsi niitä. Myöhemmin ryhmien välistä kirjeenvaihtoideaa jalostettiin uuteen muotoon ja laajennettiin.

IMG 0407

Kirjeenvaihto on johtanut nyt nähtävään näyttelyyn ja yhden ryhmän pienlehtijulkaisuun. Netissä oli myös joulun alla joulukalenteri ja Espoon kaupungin sovellukseen tulee virtuaalinäyttely.

Joulukalenteri oli spontaani jatko kirjeenvaihdolle, opettaja Stina Riikonen ideoi ja suunnitteli sen. Jokainen teki yhden numeroidun asunnon ja luukut ja niiiden hahmot reagoivat toistensa edesottamuksiin.

Joulukalenterin luukut voi lukea Facebookista.

joulukalenteri mummo

Kuinka viestinvaihto toimi?

Meidän ryhmässä nuoret kertoivat esin päivästään ja saivat sitten yhden tai useamman  vastauksen. Sitten vastauksia tuli lisää ja niistä alkoi uusia ketjuja. Kirjeenvaihtojen osallistujamäärät eivät menneet ryhmissä aivan tasan, mutta usein ehti tulla useampi vastaamiskerta ja erityyppisiä ketjuja.

IMG 0411

Syntyikö mielestäsi jotain erityisen hauskaa sisältöä tai mielenkiintoisia kontakteja?

Parhaiten toimi, kun syntyi kahdenvälinen vuoropuhelu. Tuli pari sellaista vuoropuhelua jotka toimivat niin hyvin että tuli oikein kylmät väreet, kuten eräs keskustelu yliopainosta ja masennuksesta. Oli myös keskustelu Georgian matkailusta. Ja esimerkiksi intuaiheisessa keskustelussa oli sykähdyttävää, kun Sara oli ottanut kuvan kuolleesta roadkill-linnusta ja siitä lähti koskettavia lintuhuomioita.

IMG 0412

IMG 0413

Jatkuuko sarjakuvakirjeenvaihto?

Olisi kiva, tarkoitus on myöhemmin taas laajentaa ja muuttaa ideaa!

Tämä oli tosi mielekästä ja siihen lähdettiin mielellään mukaan. Haluan kiittää meidän hyviä ohjaajia onnistuneesta työstä ja opiskelijoita ennakkoluulottamasta lähtemisestä mukaan!

IMG 0405

IMG 0408

IMG 0409

Kirjeenvaihtoa kävivät keskenään Vuosaaren sarjakuva- ja animaatiokurssi (7–12-vuotiaat) ja Sarjakuvailmaisu 1&2 -ryhmä (aikuiset), seniorien sarjakuvaryhmä Kinaporin palvelutalossa ja nuorten sarjakuvaryhmä Sarjakuvakeskuksella sekä senioreiden ja lasten ryhmät Söderkullan kirjastossa. Rymien ohjaajina toimivat Karri Laitinen, Hannele Richert, Stiina Riikonen ja Verna Kuutti. Hanketta tuki Uudenmaan liitto osana Suomi 100 -juhlavuotta.

Näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa 19.1.–3.2.18, osoite Porthaninkatu 9.

Lisää artikkeleita...