Suomen sarjakuvaseuran syksyssä on useita venäläisen sarjakuvan tapahtumia.
Pietarilaisen nykysarjakuvan näyttely 14.10.-14.11.15
Vuotalon Galleria, Mosaiikkitori 2, Helsinki
Suomen sarjakuvaseura kuratoi yhdessä Boomfestin kanssa venäläisiä nykysarjakuvan tekijöitä esittelevä näyttelyn, joka kytkeytyy osaltaan myös Helsingin Kirjamessujen Venäjä-teemaan. Tekijöinä mm. Varvara Pomidor, Olga Lavrentyeva, Minava, Yulia Nikitina, Ilya Obukhov ja Maria Konopatova.
Näyttely on esillä Vuotalon Galleriassa. Näyttelyn kanssa yhteistyössä toimivat Helsingin kaupunginkirjasto ja Helsingin kulttuurikeskus. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Lue lisää näyttelystä…
Kuva: Maria Bogatova
Askold Akishin ja Dmitri Jakovlev Galleria Sarjakuvakeskuksessa ja Kirjamessuilla
Suomen sarjakuvaseura osallistuu Helsingin Kirjamessujen Venäjä –ohjelmaan tuomalla Askold Akishin sarjakuvanäyttelyn Messukeskukseen. Moskovalaissyntyinen taiteilija on tunnettu erityisesti sotaa käsittelevistä sarjakuvistaan.
Näyttely Helsingin Kirjamessuilla 22.–25.10. sekä Galleria Sarjakuvakeskuksessa 21.10.–7.11.15. Lue lisää näyttelystä…
Kuva: Askold Akishin
Osa Venäjä -teemaa on myös pietarilaisen sarjakuva-aktiivin ja Boomfest-festivaalin johtajan Dmitri Jakovlevin haastattelu, joka pidetään Kirjakahvilassa la 24.10. klo 11.30. Noin 30 minuuttia kestävä haastattelu pureutuu venäläiseen sarjakuvakulttuuriin ja nykysarjakuvan tekijöihin.
Kirjasto Sellossa
Suomen sarjakuvaseura on mukana Espoon Leppävaaran Sellon kirjaston perhepäivässä 17.10. sarjakuvapajan muodossa. Venäjäksi pidettävä paja on suunnattu koko perheelle. Kirjastossa pidetään myös näyttely venäläisestä sarjakuvasta.
Lue lisää Polinan Petrushinan näyttelystä (17.–27.10. Sellossa).
Kuva: Polina Petrushina
VENÄJÄ-HANKKEEN MASTERCLASS-TYÖPAJA
Venäjä-hankkeen Masterclass-työpaja on osa Suomen sarjakuvaseuran syksyn teemaohjelmaa. Pajan ensimmäinen osa pidettiin Sarjakuvakeskuksella Helsingin sarjakuvafestivaalien alla 27.–28.8.2015 ja sen ohjasi kanadalainen sarjakuvataiteilija Jesse Jacobs. Pajaan osallistuivat taiteilijat Emmi Valve, Miissa Rantanen, Irina Troitskaya ja Evgenia Barinova.
Osallistujat jaettiin kahdeksi venäläis-suomalaiseksi pariksi. Kukin taiteilijoista kirjoitti lyhyen tekstin, jonka perusteella pari alkoi työstää sarjakuvaa. Työpajan idea perustuu sarjakuvafestivaalien taiteilijavieraan, hongkongilaisen Chihoin työskentelytapoihin, joita hän käytti työstäessään uutta albumiaan The Train. Teos perustuu korealaisen kirjailijan Hung Hungin tarinaan “Carousel”, joka alkoi hänen Euroopan matkansa päiväkirjana ja kehittyi lopulta fiktiiviseksi tarinaksi. Kun Chihoita pyydettiin kuvittamaan teksti, hän päätyi kuvaamaan kirjan hänessä aiheuttamia tuntemuksia suoran tarinakuvituksen sijaan. Työpajan taiteilijat käyttävät sarjakuvissaan samanlaista lähestymistapaa. Työpajan toinen osa järjestetään myöhemmin syksyllä.
Kuva: Emmi Valve
Hanketta on tukenut Opetus- ja kulttuuriministeriö.