Sarjakuva kasvoi queeroon

feministinen sarjakuvasyksy 2013Feministinen sarjakuvasyksy pöllyttää asenteita värkkäämällä ja verkostoitumalla.

Suomalaisista sarjakuvaopiskelijoista valtaosa on nykyään naisia, mutta sarjakuvan lukijoissa naiset jäävät edelleen vähemmistöön. Äijäkulttuurikaan ei ole kokonaan kadonnut kentältä, vaikka sarjakuvan kärkinimistä yhä useampi on nainen. Feministinen sarjakuvasyksy herättelee sarjakuva-alan ammattilaisia ja harrastajia tarttumaan tasa-arvokysymyksiin ja verkostoitumaan samanhenkisten kanssa. Syksyn mittaan tarjolla on niin työpajoja, luentoja kuin kekkereitäkin.

Feministisen sarjakuvasyksyn tuottaja, sarjakuvataiteilija, entinen punkkari ja queerfeministi Johanna ”Roju” Rojola kertoo prosessin käynnistyneen pikavauhtia.

”Sain tiedon kaikista tapahtumista toukokuussa, jolloin minulle jäi kuukausi aikaa hoitaa kaikki asiat ennen kesälomia. Esimerkiksi rahoituksen hoitaminen näin nopealla aikataululla on ollut haastavaa”, Rojola toteaa.

Feministinen sarjakuvasyksy pureutuu sarjakuvan avulla yhteiskunnallisiin aiheisiin. Rojolan mukaan pyrkimyksenä on tutkia, millaisia normioletuksia yhteiskunta asettaa ihmisille. Rojolaa itseään kiinnostaa etenkin queerfeministinen ote sarjakuvaan.

Johanna-Rojola-web”Queerfeminismi on feminismiä, joka ottaa huomioon, että on muitakin sukupuolia kuin mies ja nainen. Se myös huomioi sen, että ihmiset ovat erilaisissa asemissa muutoinkin kuin sukupuoleltaan ­­– esimerkiksi taloudelliselta tilanteeltaan, etnisyydeltään tai yhteiskuntaluokaltaan.”

Aihepiiriin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi ruohonjuurisarjakuvan kurssilta, jolla valmistetaan omat pienlehdet feministisestä aiheesta. Viikonlopun kestävä työpaja on suunnattu kaikille riippumatta aikaisemmasta sarjakuvakokemuksesta tai sukupuolesta.

”Ei tarvitse osata piirtää sarjakuvia osallistuakseen ruohonjuuripajaan. Teemme feministisiä sarjakuvia keskustellen ja opetamme perustekniikoita siinä samalla. Omat ajatukset, kokemukset ja se, että on sanottavaa ovat tärkeimpiä”. Rojola selventää.

thereselundin-450x606

Syksyn ohjelmaan kuuluu myös Naisasialiitto Unionin omistamassa Villa Salinissa järjestettävä Dotterbolaget-kollektiivin residenssivierailu. Feministisen sarjakuvan ruotsalainen kärkiryhmä vetää Suomessa työpajoja ja luennoi. Lokakuussa Hanasaaren kulttuurikeskus kutsuu feministisestä sarjakuvasta kiinnostuneet kansainvälisen verkostoitumistapahtuman. Tapahtumaan toivotaan osanottajia ammattilaisista aloittelijoihin.

”Minusta on hienoa, että feminismi onnistuu aina uudistumaan. Myös sarjakuvassa”, Rojola myhäilee.

Lisätietoa Feministisestä sarjakuvasyksystä hankkeen blogissa ja Facebookissa. Feministinen syksy on esillä myös Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 6.–8.9. ja sen Pienlehtitaivaassa Lasipalatsin aukiolla. 

Teksti: Maarit Hyvärinen / Verna Kuutti
Kuvitus: Sol Gabriel
Sarjakuvat: Therese Lundin, Roju

roju