Mikko Väyrysen White Disaster -näyttely Sarjakuvakeskuksella

white_disaster.jpg

Sarjakuvataiteilija Mikko Väyrysen White Disaster -näyttelyn avajaisia vietettiin keskiviikkona 13.8. Sarjakuvakeskuksella. Kokonaan valkoisesta paperista tehdyt, valon ja varjon kanssa leikittelevät kolmiulotteiset työt kertovat tarinaa ihmisen ja luonnon epätasapainoisesta suhteesta. Näyttely on aikaisemmin kiertänyt jo Sveitsissä, Norjassa ja Ranskassa, mutta näyttelyssä on mukana myös uunituoreita töitä, jotka eivät ole olleet esillä vielä missään muualla.

Väyrynen kertoo itseään kiehtovan kolmiulotteisessa sarjakuvassa sen erilaisuus ja veistoksellisuus perinteiseen sarjakuvaan verrattuna. Kolmiulotteinen sarjakuva myös toimii paremmin taidegallerian seinillä kuin sarjakuvaoriginaalit, joita Väyrynen ei yleensä itse jaksa näyttelyissä katsella. 

–Ne [sarjakuvaoriginaalit] on kuitenkin tehty painettavaksi eikä ne välttämättä oikein anna mitään uutta gallerian seinällä. Nämä minun näyttelyssä olevat työt näyttävät paremmilta livenä kuin painettuna, mutta ne on myös tehty julkaistavaksi, koska sehän on kuitenkin sarjakuvan tarkoitus.

_MG_1756.jpg

Väyrynen kuitenkin lisää, että on tietenkin nähnyt myös hyviä sarjakuvaoriginaalinäyttelyitä. 

Väyrynen on tehnyt sarjakuvia niin kauan kuin muistaa, mutta julkaisi ensimmäiset sarjakuvansa opiskellessaan graafista suunnittelua samanaikaisesti monien muiden sarjakuvantekijöiden kanssa. Koulun sarjakuvapiirtäjiin kuuluivat muun muassa Tommi Musturi ja Latva-Nikkolan veljekset Jarno ja Marko. Sarjakuvissa Väyrystä on aina vetänyt puoleensa erityisesti niiden kieli, sarjakuvalle ominaiset tarinat ja piirrokset, sekä yleisesti sarjakuvan omalaatuisuus taiteenlajina.

_MG_1729.jpg

_MG_1783.jpg

Näyttely on avoinna 30.8.14 asti.

White Disaster -näyttely Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1517384018475733/?fref=ts

www.mikkovayrynen.com

Teksti: Petra Koponen
Kuvat: Mikko Väyrynen, Petra Koponen