Italialaista seksuaalivähemmistösarjakuvaa ikkunagalleriassa

Sarjakuvakeskuksen ikkunagalleriassa on ollut syyskuun ajan esillä (ja edelleen lokakuun alkupäivinä) kahteen italialaiseen sarjakuvaromaaniin pohjautuva näyttely. Luca de Santisin ja Sara Colaonen In Italia sono tutti maschi (Italiassa he ovat kaikki miehiä), sekä Fabio Seran In un corpo different (Eri vartalossa) kertovat kumpikin italialaisten seksuaalivähemmistöjen tarinaa.

In Italia sono tutti maschi perustuu tositapahtumiin ja kertoo nuoren dokumenttielokuvaohjaajan pyrkimyksestä löytää Antonio, joka on yksi harvoista homoseksuaalien karkoituksen fasistisessa Italiassa vuosien 1938–1942 välisenä aikana todistaneista eloonjääneistä.

In Italia sono tutti maschi -sarjakuvaromaanin kuvittaja Sara Colaone kertoo, että ymmärtääkseen paremmin tarinan hahmoja hän matkusti yhdessä käsikirjoittaja Luca de Santisin kanssa San Dominon saarelle Etelä-Italiaan, jonne homoseksuaalit karkoitettiin sodan aikana. Koskettavassa tarinassa kuvittajalle mielenkiintoista oli se, että hahmot eivät rypeneet itsesäälissä – ne olivat romanttisia, mutta samalla erittäin realistisia. Colaone kertoo, että jo lukiessaan tarinan käsikirjoitusta ensimmäisen kerran kuvitus alkoi syntymään hänen mielessään. Kuvitusprosessin hän aloitti miettimällä, mitä homoseksuaali 30-luvun Italiassa ajattelisi itsestään, miten hän kävelisi ja miltä hän näyttäisi.

“Tutkimme hahmojen tuntemuksia ja pyrimme tarinassa tuomaan esille heidän mahdollisesti tuntemansa klaustrofobian ja vääryyden, pyrkien samalla välttämään vulgaarisuutta ja tirkistelyä.”

 

iistm_cover_2ed_bassa.jpg

tavola_19_bassa.jpg

tavola_85_bassa.jpg

 

confino.jpg

Sarjakuvataiteilja Fabio Seran In un corpo differente kertoo In Italia sono tuttu maschin tavoin tositarinan Italian seksuaalivähemmistön edustajasta. Romina Cecconi on transnainen, joka julkaisi omaelämäkerrallisen kirjan kokemuksistaan italialaisessa yhteiskunnassa jo vuonna 1976. Sera kiinnostui Rominan tarinasta tutustuttuaan häneen muuttaessaan tämän naapuriin Bolognassa.

In un corpo differente perustuu Cecconin omaelämäkertaan, mutta tarinasta puuttuvien palasien täyttämiseen Sera sai paljon apua Cecconilta, joka täydensi tarinaa myös pienillä yksityiskohdilla, jotka omaelämäkerrasta puuttuivat. Sera kertoo, että toisen elämään niin syvästi uppoutuminen oli väsyttävää.

“Minulla oli paljon epäilyksiä ja tunnontuskia, mutta samalla opin itselleni uuden tarinankerronnan tavan.”

Sera näkee sarjakuvaromaaninsa Cecconin omaelämäkertaa täydentävänä teoksena. In un corpo differente on omaelämäkertaa ytimekkäämpi, mutta samalla myös vähemmän introspektiivinen ja intiimi. Sera lisää, että hänen mielestään sarjakuvan avulla tarinan päähenkilön ulkonäkö ja elämän uskomattomuus on kuitenkin pystytty ilmaisemaan paremmin.

“Lisäki Rominan tarina on huonosti tunnettu osa Italian historiaa ja ansaitsee tulla kerrotuksi monella eri tapaa.”        

copertina.jpg

tav_46.jpg

tav_25.jpg

tav_57.jpg

Helsingin sarjakuvafestivaalien sateenkaariteemaan liittyvä näyttely on ikkunagalleriassa vielä lokakuun alkupäivät. 

Teksti: Petra Koponen

Kuvat: In Italia sono tutti maschi: Luca De Santis & Sara Colaone, In un corpo different: Fabio Sera