Vapaa ja lämmin – Julia Thorell CUNE-residenssissä Helsingissä

Ruotsalainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Julia Thorell piti vastikään pienen näyttelyn Helsingissä, galleria XL Art Spacen tiloissa. Esillä oli muutamia sivuja hänen kahdesta albumistaan Juni (2012), Fri kärlek (2013) sekä tämän kesän aikana tehtyjä vesiväritöitä Suomenlinnan alueen tunnelmista.

thorell julia

–Sarjakuvani ovat vahvasti paikkasidonnaisia. Juni sijoittui lapsuuteni kokemuksiin hippikommuunissa, kun taas Fri kärlek tapahtuu Tukholmassa, jossa nyt asun. Luonto ja ympäristö inspiroivat.

Sekä Suomenlinnan että Ruotsin luonto tulevatkin olemaan läsnä tulevassa albumissa, mutta teoksen julkaisemisen kanssa Thorell ei halua pitää kiirettä.

Juni valmistui kolmessa kuukaudessa. Fri kärlek vei yhdeksän, mutta seuraavan albumini tekoon haluan käyttää aikaa. Realistisin julkaisuajankohta on parin vuoden päästä.

thorell julia xl art space sarjakuva

Julkaistuksi pääseminen on pannut taiteilijan miettimään tarinoita tarkemmin. Ennen Thorell piirsi itselleen, nyt hän haluaa tehdä sarjakuvia, joita itse lukisi.

–Pyrin siihen, että kuvat kertovat enemmän kuin sanat. Tyylini on lämmin, mutta käyn teoksissa läpi raskaitakin aiheita. Piirtäessä vapauttaa itsensä ja pitää olla vähän hullukin.

Ruudut ovatkin rentoja, hyvin rytmitettyjä ja tarpeeksi yksityiskohtaisia vailla liian täyteenahdettua tuntua. Musta ja valkoinen ovat sovussa ja yksinkertaista kieltä ymmärtää peruskouluruotsillakin.

Thorellin teoksia ei ole vielä käännetty, mutta hän on tiedustellut alustavaa kustantajaa esimerkiksi Suomesta. Toivottavasti tiedusteluihin vastataan täällä ja muuallakin, koska kotimaassaan tunnetuksi noussut nuori tekijä ansaitsisi myös kansainvälistä tunnustusta.

julia-thorell-nayte web

Katkelma Juni-kirjasta julkaistiin Helsingin sarjakuvafestivaalien katalogissa. Käännös Frida Lindholm, tekstaus Aino Sutinen.

Teksti ja kuvat: Anni Juusela

Linkkejä:

Julia Thorellin esittely Helsingin sarjakuvafestivaalien sivulla.

juliathorell.se

Thorell on taiteilijaresidenssissä Helsingissä CUNE Comics-in-Residence-ohjelman kautta. Ohjelmaan on uusi haku tammikuussa 2015. 

cunecomics.net