Suomen sarjakuvaseura Helsingin Kirjamessuilla 26.–29.10.2017

Tervetuloa tutustumaan Suomen sarjakuvaseuran ja Sarjakuvakeskuksen toimintaan Helsingin Kirjamessuilla! Osastollamme on viikonlopun mittaan tarjolla erilaisia yleisölle avoimia sarjakuvapajoja sekä tietoa toiminnastamme pääkaupunkiseudulla ja ympäri Suomea. Tule mukaan piirtämään, tutustumaan Sarjainfo-lehteen tai jopa liittymään seuramme jäseneksi!

Tarjoamme nyt messuilla jäseniksi liittyville kampanjalahjaksi kolme viimeisintä Sarjainfo-lehteä sekä kolme vapaavalintaista sarjakuva-albumia sarjakuvaseuran julkaisusarjasta. Monia sarjakuvaseuran julkaisuja on myös myynnissä erikoishintaan 5 € / kpl.

Helsingin Kirjamessut, Messukeskus, Messuaukio 1, 00520 Helsinki. kirjamessut.messukeskus.com

Osaston tiedot: Suomen sarjakuvaseura ry, osasto 6g2

kirjamessu yleiskuva web

Torstai 26.10.

10–18  Sarjakuvankirjeenvaihdon pajoja (non-stop)

Sarjakuvakeskuksen tämän syksyn virallinen Suomi 100 -teema on sarjakuvakirjeevaihto. Non-stop-pajoissa kuka tahansa pääsee osallistumaan kirjeenvaihtoketjuun omalla sarjakuvallaan. Sarjakuvakeskuksen kursseista kirjeenvaihtoa ovat tehneet Söderkullan lasten ja seniorien ryhmät sekä Kirjaverstaan nuortenryhmä ja Kinaporin senioriryhmä. Senioreiden sarjakuvaryhmä vierailee myös Kirjamessuilla osallistumassa non-stop-pajojen kirjeenvaihtoon (ks. alla). Päivittäin järjestettävät pajat sopivat kaikenikäisille lapsista aikuisiin.

Perjantai 27.10.

seniori kuti kansi10–12 Seniorien sarjakuvakurssi

Kinaporin palvelukeskuksessa kokoontuvalla seniorien sarjakuvakurssilla käydään rennossa tunnelmassa läpi sarjakuvan perusteita. Tekemisen lomassa keskustellaan ja muistellaan omalle kohdalle sattuneita tarinoita ja sattumuksia. Tule tutustumaan senioritoimintaamme sekä kurssilaisten ja Kutikuti ry:n yhteistyössä julkaisemaan Kuti #44 -numeroon.

Syksyllä 2017 senioriryhmä on käynyt sarjakuvamuotoista kirjeenvaihtoa nuortenryhmän kanssa. Kirjamessuilla senioriryhmä tekee sarjakuvavastauksia non-stop-pajassa edellisenä päivänä syntyneisiin kirjeisiin. Yleisö on tervetullut osallistumaan kirjeenvaihtokejuun aina non-stop-pajan ollessa käynnissä.

12–15 Sarjakuvankirjeenvaihdon pajoja (non-stop)

Avoimet sarjakuvapajat (ks. yllä) sopivat kaikenikäisille lapsista aikuisiin.

15–18 Sarjakuvakeskuksen perjantaipaja

Sarjakuvakeskuksella järjestetään avoimia piirtoiltoja joka perjantai Porthaninkadun toimipisteelllä. Piirtoillat on suunnattu niin harrastelijoille kuin ammattilaisille ja niissä on tarkoitus vaihtaa ajatuksia ja palautetta omista ja muiden töistä rennossa ilmapiirissä. Tule tutustumaan pajan toimintaan! Pajan aikana käydään myös läpi hahmoluonnin perusteita Eveliina Lakson opastuksella.

sarjakuvakeskus perjantaipaja3

Lauantai 28.10.

comics power11–15 Maailman sarjakuvat ry: Karikatyyriautomaatti

Karikatyyriautomaatti on täällä jälleen! Astu osastollemme, etsi silmiisi vaaleanpunainen automaatti, istahda sen edessä olevaan tuoliin ja syötä raha-aukkoon 6 € käteistä. Automaatin luukusta tupsahtaa sarjakuvataiteilijan piirtämä sinua esittävä muotokuva 5 minuutin kuluessa. Automaatin tuotto menee kokonaisuudessaan Maailman sarjakuvat ry:n toimintaan.

11–12 Kukka-Maria Kiuru
12–13 Aino Sutinen
13–14 Anni Tolvanen
14–15 Kolbeinn Karlsson

peikkojen kuningas15.30–16 Kolbeinn Karlsson signeeraa

Ruotsalainen CUNE Comics in Residence -sarjakuvataiteilija Kolbeinn Karlsson signeeraa Peikkojen kuningas -kirjaansa (Huuda Huuda, 2010), joka on messutarjouksessa 5 €. 

16–18 Sarjakuvankirjeenvaihdon pajoja (non-stop)

Avoimet sarjakuvapajat (ks. yllä) sopivat kaikenikäisille lapsista aikuisiin.

Sunnuntai 29.10.

10–13 Sarjakuvankirjeenvaihdon pajoja (non-stop)

Avoimet sarjakuvapajat (ks. yllä) sopivat kaikenikäisille lapsista aikuisiin.

13–15 Sarjakuvakeskus Croquis

Sarjakuvakeskuksen Croquis kokoontuu jälleen Kirjamessuilla! Pajassa harjoitellaan tavanmukaista pitkää ja lyhyempää asentoa, mutta myös kokeellisempaa varjostuksen ja vaatteiden piirtämistä. Paja on kaikille avoin ja etukäteen ilmoittautumista ei tarvita, tarjoamme paikan päällä piirrustustarvikkeita. Mallille kerätään kolehti. Jos kiinnostuit toiminnasta, tätä avoimen pajan toimintaa järjestetään yleensä keskuksen Teurastamon toimipisteellä tiistai-iltaisin. Tervetuloa!

croquis iita jarn web

Kuvitus: Iita Järn

15–18 Sarjakuvankirjeenvaihdon pajoja (non-stop)

Avoimet sarjakuvapajat (ks. yllä) sopivat kaikenikäisille lapsista aikuisiin.

Lisäksi Goethe-Institutin osastolla torstaista lauantaihin: Picture Politics -työpaja 

picturepolitics hamedTo 26.10. klo 15
Pe 27.10 klo 14
La 28.10. klo 15

Työpajassa tutustutaan esillä oleviin sarjakuviin ja piirretään sen jälkeen oma, lyhyt sarjakuva. Ensin kuvitetaan mieleen noussut pelko tai ongelma, sitten pohditaan, mikä kumoaisi pelon tai ratkaisisi ongelman. Samalla tutustutaan sarjakuvapiirtämisen perusteisiin. Pajaan osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta sarjakuvan tekemisestä.

Picture Politics on Goethe-Institutin projekti, joka tuo yhteen eurooppalaisia sarjakuvataiteilijoita kommentoimaan oikeistopopulismin nousua. Sarjakuvakeskus on järjestänyt yhteistyössä aiheesta mm. koululaispajoja. goethe.de/picturepolitics

Työpajan vetäjät: Luis Bellido, Hannele Richert, Stina Riikonen

Kielet: Suomi, englanti, saksa

Osasto: Goethe-Institut, 6 G 41

Järjestäjät: Sarjakuvakeskus ja Goethe-Institut Finnland

*******

Im Workshop machen wir uns mit den am Stand ausgestellten Werken bekannt und zeichnen danach einen eigenen kurzen Comic. Zunächst soll eine Angst oder ein Problem gezeichnet werden, danach überlegen wir, wie diese Angst überwunden oder das Problem gelöst werden kann. Dabei lernen wir die Grundlagen des Comiczeichnens kennen. Die Teilnahme am Workshop erfordert keinerlei Vorkenntnisse.

Workshop-Leitung: Luis Bellido, Hannele Richert, Stina Riikonen

Sprachen: Finnisch, Englisch, Deutsch

Ort: Stand des Goethe-Instituts, 6 G 41

Veranstalter: Sarjakuvakeskus und Goethe-Institut Finnland

kirjamessu web