Tervetuloa Sarjakuvakeskuksen Lasten lauantain työpajaohjeiden pariin! Tämän sivun ohjeita seuraamalla voi tehdä kotona omat tarinanopat.
Tarinanopilla saa tehtyä helposti hauskoja tarinoita, joiden pohjalta voi piirtää sarjakuvia tai kuvituksia. Noppia voi käyttää myös yhteisissä tarinahetkissä ja tarinankerronnassa kaverien tai perheen kanssa. Tarinanoppien avulla voi arpoa tarinalle esimerkiksi hahmoja, tapahtumia ja tapahtumapaikkoja. Tässä ohjeessa nopat askarrellaan käytetyistä huuhdelluista kartonkitölkeistä.
Huomaathan, että meille voi lähettää myös kuvia ohjeiden perusteella syntyneistä nopista ja noppien avulla tehdyistä sarjakuvista. Julkaisemme kuvia mahdollisuuksien mukaan tällä sivulla ja Sarjakuvakeskuksen sosiaalisessa medissa, kuten Instagramissa. Katso ohjeet kuvien lähettämiseen sivun alalaidasta.
Tarinanopan askarteluun tarvitset:
– kartonkitölkin
– sakset
– liimaa ja teippiä
– paperia tai kartonkia
– permanenttitussin (Tölkin pintaan on helppo piirtää permanenttitussilla, mutta tähän käy mikä vain kynä, jonka jälki näkyy tölkin pinnalla.)
– piirustustarvikkeet tai kollaasimateriaalia
Nopan kuvat voi tehdä itse piirtämällä tai kirjoittamalla nopan sivuille liimatuille papereille. Kuvat voi askarrella noppiin myös kollaasitekniikalla: leikkaamalla ja liimaamalla noppaan valmiita kuvia. Jos piirrät kuvat itse, hieman paksumpi paperi käy työhön parhaiten. Yhteen noppaan kannattaa piirtää tai kirjoittaa yhdenlaisia asioita, kuten tapahtumapaikkoja, päähenkilöitä tai muita hahmoja, tärkeitä esineitä, juonenkäänteitä, tarinan alkuja tai loppuja, tai mitä vain itse keksii.
Nyt aloitetaan!
1. Aseta tölkki paperin päälle, ja piirrä tölkin pohjaa mallina käyttäen paperille pohjan muotoinen neliö. Leikkaa neliö irti paperista (kuvat alla).
2. Käytä irti leikattua neliötä mittana ja aseta se tölkin sivustalle alareunaa vasten. Vedä neliön avulla tölkin kaikille puolille viiva neliön yläpuolelle. Näin kaikista nopan sivuista tulee saman kokoisia. Merkitse yhdelle sivustalle lisäksi yläpuolelle toinen neliö, josta tulee kuution “kansi”. Kannen sivustoihin voit piirtää kuvan mallin mukaan läpät, joiden avulla kansi pysyy helpommin paikoillaan.
3. Leikkaa tölkin ylimääräiset osat pois viivoja pitkin. Tölkin yläosa kannattaa avata ennen leikkaamisen aloittamista.
4. Taita kuution kansi sekä kannen etupuolen läppä alas. Taittamista voi avittaa painamalla kynnellä sisäpuolelta.
5. Jätä kannen sivuilla olevat läpät kuution sisälle ja etuosan läppä kuution ulkopuolelle. Näin kansi ei painu myöhemmin nopan sisään. Sulje kansi teipillä.
6. Nyt vuorossa on nopan koristelu! Piirrä noppaa tai paperineliötä apuna käyttäen paperille kuusi uutta neliötä nopan sivuiksi. Tee mieluummin hieman isommat kuin liian pienet, reunoja voi leikata liimauksen jälkeen.
7. Piirrä tai kirjoita kuudelle neliölle haluamasi kuvat tai tekstit. Neliöt voi halutessaan leikata irti ja liimata paikoilleen jo ennen tätä.
8. Levitä liimaa kuvan taustapuolelle tasaisesti laidasta laitaan ja paina kuvaa nopan sivua vasten. Reunat voi halutessaan kehystää ja varmistaa myös teipillä kun liima on kuivunut.
9. Jos koristelet nopan kollaasitekniikalla, voit mallailla paperineliön avulla eri kuvista kohtia, joita haluat käyttää. Kuvat leikataan irti ja liimataan nopan sivuihin. Kollaasitekniikalla noppiin voi tehdä myös hahmoja, esineitä, tapahtumia, tekstejä, ym.
Tässä tarinanoppien ohjeet, kiitokset kaikille askartelijoille ja tarinankertojille!
Otamme mielellämme vastaan kuvia ohjeiden perusteella syntyneistä nopista ja noppien avulla tehdyistä sarjakuvista. Julkaisemme kuvia mahdollisuuksien mukaan tämän sivun alaosassa ja Sarjakuvakeskuksen sosiaalisessa medissa, kuten Instagramissa. Kuvia voi lähettää meille sähköpostitse, viestiin voi kirjoittaa tekijöiden nimet ja kotipaikan. Lähetä kuvat osoitteeseen: opetus@sarjakuvakeskus.fi
Tulevat Lasten lauantait:
25.4. Lasten lauantai: Ötökät
Sarjakuvakeskuksen tehtäväpankki (tehtäviä päivitetään kevään mittaan):
https://sarjakuvakeskus.fi/kurssit/tehtavapankki
Tutustu Sarjakuvakeskuksen avoimiin työpajoihin:
https://sarjakuvakeskus.fi/kurssit/avoimet-tyopajat
Lisätietoja:
Kuvitus, ohjeet ja valokuvat: Stina Riikonen / Sarjakuvakeskus