Kevätauringon lämmössä esiin kömpivät ÖTÖKÄT!
Tervetuloa Sarjakuvakeskuksen Lasten lauantain työpajaohjeiden pariin! Minkäläisen vipeltäjän, pörisijän, kiiturin tai lepattajan sinä rakentaisit? Ulkona olet varmasti nähnyt jos jonkinmoisia hyönteisiä. Itse askarreltuun ötökkään voi ottaa ideoita myös ulkona nähdyistä ötököistä.
Ötököitä voi raketaa kotoa löytyvistä kierrätysmateriaaleista, kuten vessapaperi- ja talouspaperirullista, joista saa helposti vartalon vaikka kuoriaiselle, toukalle tai perhoselle. Ötökkään voi kiinnittää kankaasta tai paperista tehdyt siivet, tuntosarvet ratalangasta, tai muita koristeita. Alta löydät ohjeet Vipeltävän Ötökän askarteluun. Pienimmille askartelijoille helpoin versio askarteluohjeesta on jättää pois siivet ja tuntosarvet.
Sivun lopusta pääset lukemaan tyhjien vessapaperirullien sukuun kuuluvasta Örmy Ötökästä, näkemään sen kodin sekä ideoimaan mitä kaikkea itse askarreltu ötökkä voisi puuhata ulkona! Myös Örmyä voi käyttää mallina ötökkäaskartelussa.
Meille voi lähettää myös kuvia itse tehdystä ötököistä ja niiden retkistä ulkona, tai niiden kodeista. Julkaisemme kuvia mahdollisuuksien mukaan tällä sivulla ja Sarjakuvakeskuksen sosiaalisessa medissa, kuten Instagramissa. Katso ohjeet kuvien lähettämiseen sivun alalaidasta.
VIPELTÄVÄN ÖTÖKÄN askarteluun tarvitset:
– vessapaperirullan
– sakset
– parsinneulan
– lankaa, narua, rautalankaa tai piippurassia
– tikun tai kepin (kukkakeppi, varrastikku, ulkoa löytynyt keppi, tms.)
– liimaa ja teippiä
– paperia tai kartonkia
– piirustus- tai maalaustarvikkeita
Nyt aloitetaan!
1. Piirrä kartongille kaksi ympyrää vessapaperirullan avulla ja leikkaa ne irti (kuvat alla).
2. Voit leikata vessapaperirullan lyhyemmäksi jos haluat.
3. Väritä tai koristele rullan pinta ja ympyrät.
4. Tee rullan päälle reikä parsinneulalla, ja vedä reiän läpi reilun pituinen lanka (n. 50 cm).
5. Solmi lankaan rullan sisäpuolelle solmu. Jos lanka on ohut, voit solmia langan pään tiukasti esimerkiksi narunpätkän tai helmen ympärille.
6. Reiän vastapuolelle tehdään parsinneulalla reiät ötökän jaloille, esimerkiksi kuusi reikää.
7. Vie parsinneulan avulla villalangan pää jalkareiän läpi rullan ulkopuolelta sisäpuolelle. Tee langan päähän rullan sisäpuolelle muutama solmu. Leikkaa lanka poikki rullan ulkopuolelta. Lankoihin kannattaa jättää tässä vaiheessa tarpeeksi pituutta. Toista sama kaikkien jalkojen kohdalla.
8. Vaihtoehtoisesti jalat voi tehdä rautalangan tai piippurassin pätkistä, jotka pujotetaan yhdestä jalkareiästä sisään ja vastakkaisesta ulos.
9. Jos teet ötökälle tuntosarvet, paina rullan etuosaan parsinneulalla vielä kaksi reikää. Kuvan tuntosarvet on tehty värikkäistä johdonpätkistä. Pujota rautalanka reikien läpi kuvan tapaan.
10. Jos ötökälle ei tehdä siipiä, kartonkiympyrät voi nyt kiinnittää rullan päihin teipinpaloilla. Teipinpaloja on hyvä laittaa joka puolelle ympyrää.
11. Seuraavaksi tehdään ötökälle kasvot. Voit piirtää kartongille koko kasvot tai erikseen erikseen suun ja silmät, ja leikata ne irti. Jos teet ötökälle siivet, piirrä tai maalaa myös ne kartongille ja leikkaa irti, jonka jälkeen kuviot voi tehdä myös siiven toiselle puolelle. Siivet voi leikata myös yksivärisestä kartongista ja jättää ilman kuvioita.
12. Siivet voi helpoimmillaan vain liimata tai teipata ötökän selkään kuten Örmy Ötökällä sivun alaosan kuvassa. Siivet saa pysymään pystyssä jos leikkaat rulaan yläosaan, ötökän selkään viillot molemmille puolille enintään puoleen väliin rullaa. Siipiin tehdään juureen pienet taitokset, ne pujotetaan viilloista sopivaan kohtaan ja kiinnitetään teipillä rullan sisäpuolelta. Teipillä voi varmistaa paikoilleen rullan sisäpuolelle myös tuntosarvet, jalat ja selästä lähtevän langan.
13. Kun kartonkiympyrät on kiinnitetty teipinpaloilla, kasvot voi liimata paikoilleen. Kuvan Vipeltävällä Ötökälle kiinnitettiin myös helmet tuntosarven päihin, ja jalkojen päihin solmittiin solmut.
14. Seuraavaksi ötökän selästä lähtevän narun toinen pää solmitaan tiukasti tikun päähän, ja ötökkä on valmis vipeltämään!
Tapaa ÖRMY ÖTÖKKÄ!
Tässä tapaat Örmy Ötökän. Örmy on harvinainen laji, joka kuuluu tyhjien vessapaperirullien sukuun.
Tässä Örmy seikkailee kotipihalla ja on löytänyt itselleen kivistä talon. Örmyn naamaa voi myös väännellä erilaisiin Örmymäisiin ilmeisiin ja sen voi piilottaa muille perheenjäsenille etsittäväksi. Örmyä voi kuvata eri paikoissa, rakentaa sille talon, tehdä animaation ja kehittää seikkailusta tarinan sarjakuvankin muotoon! Muistetaanhan silti, ettei jätetä Örmyä luontoon, vaan otetaan Örmy takaisin kotiin.
Missä sinun Örmysi voisi piilotella?
Meille voi lähettää kuvia itse askarrelluista ötököistä, Örmyistä ja niiden kodeista. Julkaisemme kuvia mahdollisuuksien mukaan tämän sivun alaosassa ja Sarjakuvakeskuksen sosiaalisessa medissa, kuten Instagramissa. Kuvia voi lähettää meille sähköpostitse, viestiin voi kirjoittaa tekijöiden nimet ja kotipaikan. Lähetä kuvat osoitteeseen: opetus@sarjakuvakeskus.fi
Kuvitukset, Vipeltävän Ötökän ohjeet ja valokuvat: Stina Riikonen / Sarjakuvakeskus
Örmy Ötökän teksti ja valokuvat: Riina Näsi / Sarjakuvakeskus
Kotona tehtyjä Örmyjä ja muita ötököitä
Tästä pääset katsomaan kuvia kotona tehdyistä ötökkäaskarteluista! Lisäämme lähetettyjä kuvia pienellä viiveellä.
Mia, 5 ja Jenni, 43 laittoivat örrimörrit parvekkeelle piristämään nuupahtaneita narsisseja. “Ihmettelenpä, jos ampiaiset nyt tänne uskaltaa tulla!” mietti Mia. Kiitokset Mialle ja Jennille kuvasta ja tekstistä!