Teksti: Aino Sutinen
Sarjakuvakeskus on siirtänyt aikuisten, lasten ja nuorten kurssinsa ja osan työpajoista etäopetukseksi ainakin kevään loppuun. Iltapäiväkerhojen vastaava Stina Riikonen kertoo:
– Tänä keväänä toimintaa jouduttiin muuttamaan voimakkaasti lyhyellä varoitusajalla. Lähiopetuksen vaihtuminen etäopetukseen on tuonut omat haasteensa, ja mutta myös mahdollisuuden kehittää toimintaa ja katsoa asioita toisin. Positiivista tilanteessa on ollut etäopetuksen kokemusten ja ideoiden jakaminen opettajien kesken.
Kysyin kuulumisia Sarjakuvakeskuksen opettajilta Anna Nevalta, Jesse Matilaiselta, Matti Hagelbergiltä, Luis Bellidolta, Kalle Keinoselta ja Heta Huttuselta.
Tietoa uusista kesän ja syksyn kursseista on täällä.
Anna Nevan kuvasi Pietari Kellokumpu.
Anna / lasten sarjakuvakurssi
Anna Neva on opettanut keväällä kahta 6–12-vuotiaiden ryhmää Arabian Kääntöpaikalla. Sarjakuvakeskus järjestää omien opetustilojen lisäksi kursseja eri paikoissa pääkaupunkiseudulla.
– Etäopetuksessa olen suunnitellut pääasiassa lyhyitä tehtävänantoja, jotka olen lähettänyt vanhemmille sähköpostitse. Koska olin suunnitellut lähiopetuksen jo aika pitkälle, pystyin aika hyvin muokkaamaan aiempia ideoita sellaisiksi, että niitä voisi tehdä myös kotona.
– Tehtävät ovat olleet sellaisia, joita pitäisi pystyä tekemään kotoa löytyvillä materiaaleilla – onneksi aika moni harrastaa piirtämistä kotona muutenkin. Tehtävien lisäksi olen laittanut muutamia linkkejä radio-ohjelmiin, dokumentteihin, äänikirjoihin, nettisivuihin ja YouTube-kanaviin, jotka voisivat tukea viikon teemaa (tai muuten olla mielekästä tekemistä).
Anna on lisäksi tavannut ryhmäläisiä videokonferenssissa.
– Aluksi Zoomissa opettaminen vähän jännitti, koska se oli täysin uutta. Koska lähiopetuksessa oli ehtinyt muodostua yhteisiä rutiineja, pystyi niiden kautta tunneista tekemään tutun oloisia, eikä opettaminen lopulta tuntunut kovin erilaiselta.
– Ehkä tärkein oppi on ollut se, kuinka tärkeitä rutiinit, harrastukset ja ihmissuhteet ovat hyvinvoinnin kannalta. Opettaminen on myös tuonut merkitystä omaan arkeen ja odotan kyllä tosi innolla sitä, että pääsen taas opettamaan kodin ulkopuolella!
Jesse / Sarjakuvailmaisu
Jesse Matilainen opettaa pidempää Sarjakuvailmaisu-kurssia aikuisille. Hänellä on tulossa myös Sarjakuvan perusteet -verkkokurssi kesäkuussa. Jesse tekee tällä hetkellä livesuoratoistona videoita, joissa piirtää ja puhuu kuvankäsittelyohjelmassa.
– Näin oppilaat voivat katsoa videot kun haluavat, tai seurata livenä ja kysyä kysymyksiä. Tarkoitus on järjestää kurssin lopuksi vielä yhteinen videokonferenssi ja antaa palautetta töistä kaikille oppilaille erikseen.
Jesse kertoo omista teknisistä järjestelyistään.
– Käytän Linuxia, joten oma järjestely on: OBS Studio, GIMP ja vastaavat avoimen lähdekoodin ohjelmat. Lisäksi tietenkin tietokone, Wacom-piirustustabletti ja kuulokkeet. Harkinnassa on vielä kunnollisen mikin hankkiminen äänenlaadun parantamiseksi. Kysymykset kurssista oppilaille olen lähettänyt Google-lomakkeiden kautta.
Onko etäopetukseen liittyen tullut uusia ajatuksia, onnistumisia tai vastoinkäymisiä?
– Kaikki tuli vähän äkkiä! Kaikkia pieniä teknisiä ongelmia ja haasteita on tullut, mutta itse opetus on ollut hauskaa.
– On kiva kertoa jostain aiheesta syvällisemmin kuin mitä tunnilla ehtisi. Tuntuu, että voin myös näyttää piirustusohjelman loputtomalla kanvaasilla paljon paremmin, mitä tarkoitan.
– Harmillista on se, etten voi nähdä miten oppilaat tykkäävät tehtävistä, tai antaa palautetta kasvokkain. Striimaus ei myöskään oikein sovi keskusteluun, kun video on kuitenkin n. 30-60 sekunnin viiveellä “livenä”.
– Aiemmin hoidin Sarjakuvailmaisun asiat sähköpostilla. Mailiketju on muuttunut kuukauden mittaan mahdottoman pitkäksi rimpsuksi. Se on tarkoitus korvata vielä sopivalla web-alustalla.
– Kaikkiaan kokemus on ollut positiivinen, ja aion ottaa nyt opittuja juttuja mukaan opetukseen myös syksyllä.
Jesse vinkkaa myös Feministiselle sarjakuvatoiminnalle luomastaan videotutoriaalista, jossa kerrotaan piirrosohjelman yhdistämisestä OBS Studioon. Sen voi katsoa täältä.
Matti / Käsikirjoituspiiri
Matti Hagelberg vetää Sarjakuvakeskuksella suosittua käsikirjoituspiiriä, joka on suunnattu erityisesti kokeneemmille sarjakuvantekijöille. Kaikilla on oma kirjaprojekti, joka edistyy ja jota katsotaan yhdessä tapaamisissa.
Matti kertoo, että sattumalta kurssilla oli työtauko, kun poikkeustila tuli voimaan. Nyt uusia etämetodeita otetaan pakon edessä käyttöön. Käsikirjoitusryhmä jakaa töitään luettavaksi Cluster-alustan kautta ja muut voivat kommentoida ja keskustella siellä. Myös chat-keskustelua käytetään ensimmäisen vaiheen etätyöskentelyssä, ja kahden kesken on käytetty puhelinta. Matti on ollut kurssilaisiin aktiivisesti yhteydessä.
Matti Hagelbergin valokuva on Wikipediasta (Soppakanuuna, CC BY-SA 3.0)
Hän pohtii videokonferenssin käyttöä ihmisten kohtausyhteyden saamiseksi. Hän miettii, että kaikilla olisi kuitenkin myös oltava kaksi näyttöä käytössä, jotta sarjakuvasivuja voi katsoa ja puhua yhtäaikaa.
– Taideopetus toimiia parhaiten pienessä tilassa, keskustelevassa vuorovaikutuksessa pienessä ryhmässä. Ja sama asia myös luentopohjaisesti, ollaan samassa tilassa ja on tietty jännite. Opetukseni perustuvat vuorovaikutukseen ja dialogiin.
Matti Hagelberg opettaa myös Aalto-yliopiston avoimen yliopiston sarjakuvan sivuaineopintoja ja on suosittu ja kokenut opettaja.
– Yleisesti ottaen tämä on kaukana opetuksen ideaaleista. Se on selviytymistä niillä keinoilla, mitä on käytettävissä. Kaikki on mennyt OK, mutta en intoilisi siitä, että tämä antaa uusia mahdollisuuksia.
Hyvää on se, että sarjakuvasivuja voi lukea etukäteen. Fyysisiä originaaleja ei kuitenkaan voi tarkastella.
– Materiaalista puhuminen on aivan ylivoimaista, syvällisellä tasolla. Kuvataiteessa materiaali on yksi tärkeimmistä kysymyksistä. Digitaalisessa ympäristössä tämä nähdäkseni typistyy.
– 70-luvulla oli joku kirjekurssi, tämä on vähän kuin sitä, mutta puuttuu kirjekurssin viehättävyys!
Luis / Metacognitive comics
Luis Bellido opettaa aikuisten englanninkielistä kokeellisen sarjakuvan Metacognitive comics 2.0 -kurssia. Hän käyttää videokonferenssiyhteyttä Zoomin kautta.
– Olen oppinut, että videoyhteyden kautta opettaminen tosiaan toimii. Näin osallistujille voi tarjota tilaisuuden olla yhteydessä toisiin, varsinkin näin karanteeniaikoina, ja olla vastuussa omasta edistymisestä.
Luis on huomannut, että yhteys vaatii nopean internet-yhteyden ja tietokoneen. Hän aikoo hankkia uusia laitteita, jos tilanne jatkuu.
– Kaiken kaikkiaan uskon, että tämä on myös tilaisuus oppia verkko-opettamisesta. Ehkä se voi olla yksi vaihtoehto poikkeusolojen jälkeenkin, muilla paikkakunnilla asuville opiskelijoille voisi näin tarjota etäopetusta.
Metacognitive 2.0 -kurssilaisten töitä on tulossa myös tulevaan kurssien verkkonäyttelyyn.
Kalle / lasten kurssit
Kalle Keinonen opettaa lapsille sarjakuva- ja animaatiokerhoja ja -kursseja Roihuvuoressa ja Karakalliossa. Hän antaa lapsille viikkotehtäviä ja on yhteydessä videokonferenssissa.
– Zoom-sessioiden aikana katsomme yhdessä läpi palautettuja viikkotehtäviä, jonka lisäksi teemme yhdessä kevyemmän harjoitteen tapaamisen aikana.
Etäopetus on Kallen mukaan pääpiirteissään sujunut hyvin, olosuhteisiin nähden. Toisaalta animaatiotekniikoiden opettamiseen etänä sisältyy hankaluuksia.
– Silloin kun oppilas osaa jo perustaidot animoinnista, voidaan etäältä keskittyä sisältöihin, tarinaan ja lopputuloksen hiomiseen. Jos taas opettajan pitäisi etää pystyä opettamaan vaikka miten jokin animointisovellus toimii, on tilanne hankalampaa. Usein ohjelmien oppiminen ja käyttö vaatii sen että opettaja näyttää kädestä pitäen miten jokin ohjelma toimii.
Vanhemmilta on tullut paljon positiivista palautetta Kallelle ja on kiitelty erikseen, että harrastusryhmä on lähtenyt tuottamaan etäopetusta. Monissa harrastuksissa näin ei ole ollut.
Heta / lasten ja nuorten kurssi
Heta Huttunen opetti huhtikuun puoliväliin lasten ja nuorten sarjakuvakurssia Espoon kulttuurikeskuksessa.
– Kurssia ehdittiin käydä kontaktiopetuksen merkeissä melkein puoliväliin asti, ennen etäopetukseen siirtymistä. Kun siirryimme etäopetukseen, toteutin tehtävänantoni kuvia, tekstejä ja videoita käyttäen diaesityksinä, jotka kurssilaiset voivat itsenäisesti tai vanhempiensa kanssa avata kotona. Pyrin huomioimaan tehtävissä sen, että kaikilla ei ole välttämättä sen erikoisempia taidetarvikkeita kotonaan, joten jokaisen tehtävän pystyi toteuttamaan millä tahansa kynällä ja paperilla. Painotin myös, että tehtävät saa tehdä silloin kun ehtii ja haluaa, sillä kotona oli varmasti paljon kouluun liittyviä hommiakin tehtävänä.
Hetan mukaan kurssi sujui olosuhteisiin nähden hyvin myös etänä. Jos jatkossa on tarvetta etäopetukselle, hän aikoo koota lapsia yhteen netin live-yhteyden ääreen.
– Kaikki kurssilaiset saivat halutessaan lähettää töistään kuvia vain minulle, mutta myös muille kurssilaisille esille, ja niin muutama tekikin. Jotkut kurssilaisistani ovat hyvin nuoria, joten pohdin etäopetukseen siirryttäessä paljon, kannattaako esimerkiksi järjestää liveopetusta, ja tulin siihen tulokseen, että ei ainakaan vielä. Nyt, kun minullakin kokemusta etäopetuksen tehtävien tekemisestä on enemmän, olen päättänyt, että mikäli ensi syksyn Espoon kulttuurikeskuksessa järjestettävä kurssini toteuteteaan kokonaan etänä, aion opettaa livenä.
– Sarjakuvan tekeminen voi olla hyvinkin itsenäistä puuhaa, mutta tällaisella kurssilla koen, että opettamisessa vuorovaikutus on todella tärkeää – se korostui nyt tämän kurssin etänä pidetyllä puoliskolla.
Heta kertoo: “Kuva on Sarjisgalleriasta, johon kurssilaiseni saivat lähettää sarjakuviaan muille esille. Sarjisgalleria päivittyi aina joka keskiviikko, kun lähetin uudet tehtävät oppilaille.”
Lisää sarjakuvakursseista
Sarjakuvakeskuksen kesän ja syksyn kurssit on julkaistu: sarjakuvakeskus.fi/kurssit.
Mukana on uusia aikuisten lyhytkursseja sekä verkkokursseja. Syksyn kurssit pidetään lähtökohtaisesti normaalisti lähiopetuksena, mutta on myös etämahdollisuus, koska epidemiatilanne on vielä auki.
Lasten lauantai pidetään etänä 25.4. teemana “ötökät”. Lisätietoa täältä, tervetuloa.
Aikuisten kurssien sarjakuvista on tulossa verkkonäyttely toukokuussa!