Trespasses: nuorten fantasiatarina puolituisten ja ihmisten kohtaamisesta

Mitä tapahtuu, kun puolituisten ja ihmisten maailmat, tulevaisuus ja menneisyys kohtaavat? Trespassesin maailmassa planeetta on tuhoutunut mystisessä kosmisessa räjähdyksessä. Planeetalla asuneet olennot, ihmiset, puolituiset ja Almos-kansa ovat hajaantuneet toisistaan. 

Kirjan päähenkilö Pele on puolituinen, joka elää maanalaisessa yhdyskunnassa Talusissa ja työskentelee arkistoijan apulaisena. Pele on kiinnostunut toisista maailmoista, kansoista ja historiasta ennen luonnonkatastrofia. Eräänä päivänä Pele putoaa traagisten sattumusten kautta suuren silmän muotoiseen aukkoon. Aukko vie hänet tulevaisuuteen, toiseen maailmaan, joka on arktinen ja ihmisten kansoittama.

trespasses2aukeama

Maura Mannisen kolmiosaisen Trespasses-kirjasarjan ensimmäinen osa Trespasses: Initiation ilmestyi syksyllä 2013. Trespasses-näyttely on avoinna Arabian Aralis-kirjastolla 14.2.–30.4.14. Näyttelyssä on vedoksia kirjan sarjakuvasivuista ja pieniä tarinaan liittyviä elementtejä.

 trespasses-kansiManninen kuvailee Trespassesia nuorten post-apokalyptiseksi fantasiatarinaksi.

– Olen kasvanut fantasiakirjojen, scifin ja mangan parissa, ja olen aina halunnut tehdä fantasiaepookkia, Manninen sanoo.

 Yksi Mannisen suosikkimangasarjoista on Full Metal Alchemist.

– Vaikka siinä sarjassa on 27 osaa, se on kompakti tarina jossa ei ole yhtään löysää. Fanitan itsekin monia asioita. Olisi kiva luoda jotain, mikä aiheuttaa kiintymyksen ja kirjasarjan, joka olisi tärkeä jollekin.

”Halusin tehdä sarjakuvan, jonka olisin halunnut lukea teini-ikäisenä”

Manninen on aikaisemmin tehnyt Iris Rönkön kanssa Koukussa!! -parodian urheilumangasarjoista. Koukussa!! kertoo eeppisestä kalastamisesta ja ilmestyi Finnmangassa 5-osaisena sarjana.

Manninen alkoi piirtää Trespassesia vuonna 2009 opiskellessaan visuaalista viestintää Oulun ammattikorkeakoulussa.

–Tein kaksi ensimmäistä lukua vuodessa ja loput myöhemmin harjoitteluiden, töiden ja muun elämän lomassa. Tein kirjan alun perin suomeksi, mutta kun kustantamot eivät ottaneet sitä, päätin tehdä sen verkossa englanniksi laajemman lukijakunnan tavoittamiseksi. Käänsin kolme kuukautta kahta ensimmäistä lukua verkkoon ja tein loput kirjasta alusta alkaen englanniksi.

maura trespasses web

Trespassesissa on paljon vauhtia, jännitystä, ja pelottaviakin kohtia.

– Kirja on suunnattu 15 vuotta vanhemmille lukijoille. Halusin tehdä sarjakuvan, jota olisin itse halunnut lukea yläasteikäisenä. Tarina muotoutui nuorisotarinaksi, koska se vetoaa eniten nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Puolituishahmot valikoituivat, koska tykkään piirtää pieniä ja androgyynejä hahmoja.

 Käsikirjoitukset toiselle ja kolmannelle osalle ovat jo olemassa. Mannisen tarkoitus on aloittaa toisen osan tekeminen verkkoon mahdollisimman pian ja julkaista yksi sivu joka viikko tai joka toinen viikko.

 – Vaikeinta kirjanteossa oli se, että uskalsin tehdä sen loppuun, Manninen sanoo.

maura manninen mv web

Trespasses-näyttely on avoinna Arabianrannan Aralis-kirjastolla (Hämeentie 135) 30.4. asti.

trespasses.smackjeeves.com

Trespasses on saatavilla Sarjakuvakeskuksen kirjakaupasta ja verkkokaupasta hintaan 12,00 €.

Teksti: Matleena Kantola
Kuvat: Maura Manninen, Aino Sutinen