Saksalainen sarjakuvatoimittaja Lars von Törne: ”Suomalaisissa sarjakuvissa on vahvoja tarinoita”

Berliiniläisen Tagesspiegel-lehden toimittaja Lars von Törne saapui tammikuussa Helsinkiin haastattelemaan Comic Atlas Finnland -antologiassa esiintyviä sarjakuvataiteilijoita, kuten Roope Erosta ja Hanneriina Moisseista. Von Törne kirjoittaa Tagesspiegeliin pääasiassa Berliinin paikallispolitiikasta, mutta on erikoistunut myös sarjakuviin ja toimittaa joka kuudes viikko kulttuuriosastolla ilmestyvää sarjakuvasivua. Von Törne ei itse piirrä, mutta on lukenut ja rakastanut sarjakuvia pienestä pitäen.

Comic Atlas Finnland ilmestyy Saksassa helmikuussa. Comic Atlas Finnland -tarinoista erityisesti Hanneriina Moisseisen Isä teki Törneen vaikutuksen henkilökohtaisella ja koskettavalla teemallaan.

”Hanneriinan tarina on todella vahva ja koskettava. Suomalaiset sarjakuvantekijät ovat koulutettuja, ammattimaisia taiteilijoita, jotka osaavat käyttää monipuolista taidetta teoksissaan ja yhdistää taiteen vahvaan tarinankerrontaan. ”

Von Törne näki taiteilijoiden töitä myös Berliinin Suomen-instituutin Stichprobe-näyttelyssä ja vaikuttui erityisesti Mari Ahokoivun töistä. ”Ne leijuvat paperihahmot jäivät mieleen!” Von Törne ei ollut myöskään unohtanut Black Peiderin esitystä.

ahokoivu berlin web

Mari Ahokoivun työt Stichprobe-näyttelyssä tekivät vaikutuksen von Törneen.

Von Törnen mukaan Saksassa ovat menestyneet esimerkiksi Tommi Musturi, Matti Hagelberg ja Ville Ranta, joiden töitä on käännetty saksaksi. Myös Ville Tietäväinen on kasvattanut suosiotaan, ja on vahvasti esillä maaliskuussa Leipzigin kirjamessuilla.

Muumit ja suomalainen luonto kiehtovat saksalaisia

Suosituin suomalainen sarjakuva Saksassa on kuitenkin Muumit. ”Muumit ovat todella suosittuja Saksassa, ja niiden ympärille on tehty esimerkiksi perhetapahtumia. Muumit vetoavat eritaustaisiin ihmisiin.”

Saksalaiset ovat kiinnostuneita erityisesti suomalaiseen kansanperinteeseen nojaavista teemoista. ”Karjalaiset viittaukset ja luonto ovat eksoottisia.”

”Me saksalaiset emme ole niin vakavia kuin luullaan, vaan pidämme humoristisista sarjakuvista”, von Törne sanoo. Menestynein saksalainen sarjakuvapiirtäjä on Ralf König, joka yhdistää tarinankerronnan, huumorin ja taiteen. Hän tekee sarjakuvia erityisesti homokulttuurista ja uskonnollisista aiheista, ja vaihtoehtoteemoista huolimatta kirjat myyvät kuin häkä. Myös saksalainen manga, Germanga on hyvin suosittua manga- ja animepiireissä.

SeMukavaSaksalainenHeppuSMALL

Humoristinen sarjakuva puree myös saksalaisiin.

Teksti: Matleena Kantola

Kuvat: Mari Ahokoivu, Sakari Sivonen