Lakes International Comic Art Festival – pieni pala Suomea keskellä Englantia

Teksti: Onni Mustonen
Kuvat: Sara Forsius

Viidettä kertaa Kendalin kylässä Luoteis-Englannissa järjestettävä Lakes International Comic Art Festival  (LICAF) on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi Brittein saarten kiinnostavammaksi sarjakuva-alan tapahtumaksi. Tänäkin vuonna festivaalit onnistuivat kokoamaan ohjelmansa alle niin brittiläisen sarjakuvan kirkkaimpia nimiä kuin kansainvälisesti kiinnostavia taidesarjakuvan tekijöitä – pienlehteilijöistä ja kustantajista puhumattakaan. Taiteilijoista LICAFissa nähtiin mm. Benoît Peeters, Bryan Talbot, Fumio Obata, Jillian Tamaki ja ”maailman nopein pilapiirtäjä” Sergio Aragonés. 

LICAF 17 Friday photo by Sara Forsius 21

LICAF 17 Friday photo by Sara Forsius 22

Sergio Aragonés on tuttu mm. MAD-lehdestä.

Jälleen kerran LICAF osoitti sarjakuvan voiman ottamalla koko kylän haltuunsa. Yhden lokakuisen viikonlopun aikana sarjakuvaa ei voi paeta tässä pienessä, alle 30 000 asukkaan kaupungissa; lähes kaikki pääkadun kauppojen ikkunat on koristeltu sarjakuva-aiheilla ja festivaalien sydämenä toimiva paikallinen kulttuurikeskus näyttää sarjakuva-aiheisia elokuvia samalla kun sarjakuvapiirtäjät aina Suomesta Australiaan piirtävät milloin näyttämöllä, milloin saunassa. 

Viime vuoden tavoin myös suomalaiset taiteilijat ja kotimainen sarjakuvataide olivat edustettuina Kendalissa. Emmi Valve, Johanna ”Roju” Rojola sekä Petteri Tikkanen olivat osa ohjelmaa. Lisäksi festivaaleilla nähtiin Suomen sarjakuvaseuran tuottama, modernia suomalaista sarjakuvataidetta esittelevä Finnish Comics NOW -näyttely.

Johanna Rojola Emmi Valve photo by Sara Forsius 2

Johanna Rojola ja Emmi Valve.

Petteri Tikkanen photo by Sara Forsius 4

Petteri Tikkanen ja festarialueen Suomi-sauna, jossa pidettiin myös saunaluentoja.

Archipelagogo by Sara Forsius 13 
Archipelagogo ja Louise Evansin Felt Mistress -hahmoja.

Archipelagogo by Sara Forsius 5

Suomi 100 vuotta -juhlavuoden kunniaksi Suomi oli esillä muutenkin. Kendalin collagen ympäristöön rakennettu Suomi-kylä ilahdutti kävijöitä muun muassa puulämmitteisellä saunalla sekä brittiläisen Felt Mistressin Tove Janssonin Muumi-teosten ja Suomen kansallismaiseman inspiroimalla Archipelagogo-näyttelyllä. Felt Mistress eli Louise Evans ja Jonathan Edwards nähtiin Helsingissä 2016 sarjakuvafestivaaleilla.

Panel on Tove Jansson photo by Sara Forsius 8

Jonathan Edwardsin vesivärejä.

Archipelagogo by Sara Forsius 1 
Louise Evans ja Jonathan Edwards. 

LICAF 17 Friday photo by Sara Forsius 13

Panel on Tove Jansson photo by Sara Forsius 7

Tove Janssonin elämästä ja taiteesta sekä tietenkin Muumeista puhuttiin festivaaleilla paljon. Janssonin elämää esittelevän valokuvanäyttelyn lisäksi aiheesta keskustelivat Sophia Jansson ja Janssonin elämäkerran kirjoittanut Tuula Karjalainen.

Sophia Jansson photo by Sara Forsius 5

Sophia Jansson.

Tuula Karjalainen photo by Sara Forsius 2

Tuula Karjalainen.

Vaikka maantieteellisesti Kendal voi vaikuttaa Suomesta nähden kaukaiselta – junamatka Manchesteristä vie noin puolitoista tuntia –, on LICAF Leedsin Thought Bubblen rinnalla yksi Iso-Britannian kiinnostavimmista sarjakuva-alan tapahtumista. Se on jälleen osoittanut, että suomalainen sarjakuvataide on tervetullut myös Englantiin.

mini zone de bandes dessinees by Sara Forsius 14

Black Peider by Sara Forsius 8

Lavalla kovasti Petteri Tikkasta muistuttava show-painija-muusikko Black Peider.

Lue Lisää aiheesta, LICAFin kanssa on tehty yhteistyötä myös aiemmin:

LICAFista ja sen Suomi-ohjelmasta kirjoitettiin Sarjainfossa vuonna 2016

Jonathan Edwards ja Louise Evans loivat sarjakuvafestivaaleille taidetta Helsingin tunnelmasta

Oliver East käveli Helsingistä Tampereelle ja piirsi 820 kuvaa matkastaan