Norjalaista lastensarjakuvaa – Martin Ernstsenin Erakko

Erakko -teosnäyttelyn avajaiset ja julkaisutilaisuus lauantaina 8.9. klo 19–21 Sarjakuvakeskuksella

Teksti: Janne Vainio

ernstsen erakko

Martin Ernstsenin (s. 1982) uusin lapsille suunnattu surrealistinen albumi Erakko (alk. Eremitt) julkaistaan nyt syksyllä kolmena erikielisenä ensipainoksena. Suomen sarjakuvaseura julkaisee teoksen Helsingin sarjakuvafestivaaleilla osana omaa julkaisusarjaansa ja Ernstsen on yksi festivaalien kutsuvieraista. Teoksesta koostettu näyttely on syyskuun ajan esillä Sarjakuvakeskuksen galleriassa.

Itsenäinen lastensarjakuva – harvinaista herkkua

Pohjoismaissa on harvoin julkaistu brandeista ja syndikaateista riippumattomia lastensarjakuvia. Pullonkaulana erityisesti isoja kustantajia vaivaa sarjakuvaa koskevan asiantuntemuksen puute. Esimerkiksi ranskalainen klassikko, Brigitte Lucianin ja Eve Tharletin Herra Mäyränen ja Rouva Repolainen (Otava, 2007) hukattiin kaupoissa ja kirjastoissa harhaanjohtavasti kuvakirjojen joukkoon.

Kaikesta huolimatta kiinnostus lastensarjakuvien tekemiseen on viime vuosina lisääntynyt. Huhu Keski-Euroopasta kertoo myös, että yksi Saksan suurimmista sarjakuvakustantajista aikoo käynnistää suuren lastensarjakuvahankkeen vielä loppuvuodesta.

Aika ja todellisuus kuvitelmina

Vaikka Ernstsenin aikaisempi tuotanto on suunnattu varttuneemmille lukijoille, hän on jo pitkään halunnut piirtää jotain myös lapsille. Suunnitelma toteutui Erakon myötä, kun osittain omaelämänkerrallinen tarina muokkaantui maagisen realistiseksi fantasiaksi. Lopputulos on lämminhenkinen kuvaus lapsuuden kesäpäivistä ja siitä, kuinka mielikuvitus nivoutuu todellisuuden kanssa saumattomasti yhteen.

Vaikka aikuisten sarjakuvissa tekijä pystyy ilmaisemaan itseään kenties vapaammin, Ernstsenin mielestä lastensarjakuvat palkitsevat tekijäänsä muilla tavoin. Lapset kiintyvät lukemiinsa tarinoihin syvemmin kuin aikuiset ja seuraavat kerronnan sisäistä logiikkaa ennakkoluulottomasti. Ernstsen uskookin palaavansa lastensarjakuvien pariin myös tulevaisuudessa.

9-10

ernstsen tekijakuva-web300Vankka koulutus sarjakuvataiteilijaksi

Ernstsen on opiskellut kuvataiteita Valencian ammattikorkeakoulussa, suorittanut kandin Kentin taidekorkeakoulussa ja valmistunut taiteiden maisteriksi Tukholman Konstfackista vuonna 2010. Tällä hetkellä hän työskentelee ja asuu Berliinissä.

Lue lisää Erakosta täältä ja Helsingin sarjakuvafestivaalien katalogista.

Helsingin 27. sarjakuvafestivaalit Lasipalatsin aukiolla ja muilla tapahtumapaikoilla 7.–9.9.2012.