Adios! – Myöhempien aikojen psykedeliaa

 Adios!

Sarjakuvakeskus, Hämeentie 150
Näyttely avoinna 1.-30.9., avajaiset 8.9. klo 19-21

Adios on julkaisusarja, joka esittelee taidetta vaihtoehtoisena tapana tehdä asioita, kokea ja elää. Sarjan teokset ovat huolella suunniteltuja ja painettuja teoksia sisällään vapaita kuvia mukaan kutsutuilta tekijöiltä. Adios on syntynyt rakkaudesta vapauteen, ilmaisuun ja kirjaan ilmaisuvälineenä.

Sarjan päätoimittaja ja julkaisija on taiteilija Konsta Ojala ja Adioksen viimeisin neljäs numero on toimitettu taiteilija Timo Vaittisen kanssa, joka Ojalan ohella on ollut keskeinen kantava voima. Sarjakuvakeskuksella esillä on Ojalan ja Vaittisen yhteisinstallaatio.

Kertomansa mukaan Adios on milleniumin jälkeistä psykedeliaa, visuaalisia innovaatioita ja kulttuurimutaatioita.

adios timo vaittinen 1 web

Näyttelystä tekee erikoisen, että taiteilijat eivät ole julkaisseet sarjakuvaa, vaan ”sarjakuvahenkistä” kuva- ja tilataidetta, jota Konsta Ojalan mukaan on luvassa tässä näyttelyssä.

”Olemme rakentaneet veistoksia, silkkipainovedoksia ja piirustusta. Ote on huomattavasti rennompi kuin yleensä muissa projekteissa koska haluttiin molemmat koittaa jotain muuta ja tehdä aika lailla fiiliksllä ilman kuukausien suunnittelua.”

Vertailukohdaksi Ojala mainitsee tämänhetkisen näyttelynsä SIC-galleriassa (http://sicspace.net/), jossa ”pelkästään yhden piirustuksen tekemien on saattanut kestää kuukauden joka päivä piirtämistä.”

Sarjakuvamaisuuteen teoksissa yhdistyy kerronta. ”Omissa näyttelyissä on usein jonkunlainen tarina takana eli ensin keksin jonkun kuvitteellisen tarinan johon alan tekemään kuvia tai veistoksia mahdollisesti rakentamaan maisemaa tapahtumille.”

Adiokseen on viitattu myös lehden ympärille rakentuneena kollektiivina, vaikkei sellaista nimellisesti ole ollut olemassa. ”Ensin oli lehti jota halusin ruveta tekemään koska se oli mielestäni sellainen lehti jonka olisin itse ostanut ja sellaista ei löytynyt markkinoilta. Kaksi ekaa numeroa oli lehtiä joiden julkaisua juhlistettiin sitten taidenäyttelyllä jonne kutsuttiin kaikki osanottajat, näyttelyt oli Myymälä2:ssa Alkovissa.”

”Kolmas oli sitten kirja, koska tuntui että olisi hienoa saada homma kovien kansien väliin ja sivumäärää kasvatettua. Neljäs osa oli jo mun mielestä todella onnistunu, painotekniikkaan satsattu ihan huolella ja esipuheenki kirjotti sitten jo tyyppi joka yleensä kirjottaa Artforumiiin Friezeen ja tollasiin kansainvälisiin taidelehtiin.”

Neljännen osan julkkarit pidettiin ”mahtipontisesti Brysselissä Alice galleryssa ja kaikki osanottajat lennätettiin paikalle meidän kustannuksella (siis apurahoilla).” Numerossa oli myös selkeä teema, jonka mukaan taiteilijat valittiin: pohjoismainen psykedelia 60-luvun jälkimainingeissa.

”Psykedeliaa on mun teoksissa sen verran että ei ne tästä maailmasta ole vaan ihan mun omista mielikuvitusmaailmoista jotka sijaitsee siellä jossain Helvetin ja ulkoavaruuden rajoilla.”

Teksti: Janne Vainio

 adios konsta ojala 2 web