Hilda-sarjaan löytyy inspiraatiota Muumeista ja vanhoista kansantaruista

Luke Pearson on brittiläinen sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja. Hän on syntynyt vuonna 1987 ja asuu Nottinghamissa, Iso-Britanniassa. Hänet tunnetaan parhaiten Hilda-sarjastaan, josta sarjakuvaseura julkaisi juuri ensimmäisen osan suomeksi.

Hildasta järjestettiin näyttely Helsingin sarjakuvafestivaaleille. Haastattelin Pearsonia lauantaina, toisena festivaalipäivänä.

luke-pearson2-kolttola

Kuva: Mirja Kolttola

Hilda ja kivipeikko on ensimmäinen Hilda-albumi suomeksi

–Albumi joka julkaistiin juuri Suomessa, on ensimmäinen Hilda-albumi. Piirsin sen viisi vuotta sitten ja se julkaistiin ensimmäisen kerran 2010. Se on lyhyempi kuin muut. Tein sen itsenäiseksi tarinaksi, enkä ollut suunnitellut siitä sarjaa. Ajattelin aluksi tehdä vain tämän yhden jutun.

Hilda ja kivipeikko on lyhyt tarina, jossa ei ole paljon taustatietoa. Hildan maailma muistuttaa pohjoismaista erämaata. Hän asuu siellä äitinsä kanssa mökissä. Tarina kertoo päivästä hänen elämässään, mitä hän tekee ja mistä hän tykkää.

–Tämän jälkeen olen tehnyt kolme muuta kirjaa, jotka rakentuvat tälle maailmalle.

luke-pearson-kivipeikko

Kysyn Pearsonilta Hilda-hahmon taustoista.

–En oikein muista. Piirsin kerran yliopistolla tytön, jolla oli hattu, josta pidin. Matkan varrella hänen ulkonäkönsä muuttui ja hattukin muuttui. Hänellä oli siniset hiukset, mutta näytti hyvin erilaiselta. Tykästyin vain jotenkin niihin sinisiin hiuksiin ja hänen hattuunsa.

–Silloin hänellä ei ollut nimeä tai tarinaa. Piirsin yhteen kuvaan taustan ja sinne peikon kurkistelemaan. Silloin näkyi ensimmäisen kerran maailma, joka kirjoissa on.

lukepearson-nayte3-web

Pearson sai mahdollisuuden luoda sarjakuvan. Pieni kustantamo oli aloittanut toimintansa muutamaa vuotta aikaisemmin. Pearson teki sarjakuvan heille, joten hän tarvitsi tarinan. Yliopistolla häntä inspiroivat islantilaiset kansantarinat, joten hän sekoitti ja yhdisteli niitä Hildan maailman kanssa.

Lapsena Pearson tykkäsi kehitellä maailmoja ja hahmoja, joille loi yksityiskohtaisia taustatarinoita. Hän kertoo, ettei kuitenkaan ole toiminut Hildan kanssa näin.

–Voisi luulla, että olen tehnyt tämänkin kanssa näin, mutta luon sitä koko ajan. Se on maailma joka kasvaa jatkuvasti.

lukepearson-nayte1-web

Inspiraatiota kansantaruista

Pearson suunnittelee jatkavansa Hildan tarinaa, mutta ei tiedä vielä kuinka pitkään. Hän työstää parhaillaan uutta albumia ja aikoo tehdä ainakin vielä yhden sen jälkeen.

–Mutta haluan tehdä myös muuta. Ehkä lopetan Hildan tekemisen, jos se estää minua tekemästä muuta. Mutta ei se estä. Tuntuu melkein, että käytän sitä tekosyynä itselleni. Pidin vuoden taukoa edellisen kirjan jälkeen ja minulla oli kaikenlaisia suunnitelmia, mitä toteuttaa, mutta en kuitenkaan toteuttanut niitä.

Pearson haluaisi Hildan tarinan vain jatkuvan, mutta ei halua, että se olisi ainoa asia josta hänet tunnetaan.

–Mutta sitten kysyn itseltäni, että miksi ajattelen näin ja miksi se olisi huono asia.

hilda-pearson

Kuva: Henry Söderlund

lukepearson-nayte2-web

Suomalaiset rakastavat Tove Janssonin Muumeja. Niin tekee myös Pearson. Hän mainitsee, että Janssonin tarinat inspiroivat häntä, kuin myös vanhat kansantarut. Ja oikeastaan kaikki, mitä hän lukee.

luke-pearson1–Muumit tekivät minuun vaikutuksen lapsena. Hilda ja kivipeikko -tarinassa on kohtaus, jossa peikko menee taloon. Se on saanut vahvasti vaikutteitta Muumien kohtauksesta, jossa Mörkö yrittää mennä muumitaloon.

Hän muistaa nähneensä lapsena painajaisia kohtauksesta. Se oli todella pelottava, mutta siinä tunnelmassa oli sitä jotain.

–Siinä on samaan aikaan peloissaan, mutta tuntee olevansa turvassa talon sisällä. He ovat kaikki siellä yhdessä ja tuntuu, että haluaisi itsekin olla siellä mukana, koska Muumipapalla on tilanne hallussa. Siinä pelkää jotakin, mutta samaan aikaan tiedät olevasi turvassa.

Hän yrittää luoda samaa tunnelmaa Hilda-albumeihin.

–Toivoisin, että lapset lukiessaan niitä tuntisivat samoin. Haluan pelottavien asioiden olevan pelottavia, mutta pehmentää sitä vähän turvallisuuden tunteella. Pelottavat asiat on aina ratkaistu ja yhtäkkiä pelko on hävinnyt.

Haastattelun lopuksi kysyn voisiko Pearson signeerata Hilda ja kivipeikko -albumini. Hän piirtää minulle hahmon ja kysyy, kuinka nimeni kirjoitetaan. Sitten hänen täytyykin jatkaa seuraavaan haastatteluun.

Teksti ja Pearsonin valokuvat: Mirja Kolttola
Käännös suomeksi: Mia Collan

Hilda ja kivipeikko ilmestyi syksyllä 2015 Sarjakuvakeskuksen julkaisuja -sarjassa. Lisää kirjasta täällä ja kirja verkkokaupassa täällä.

Luke Pearsonista enemmän myös Sarjainfo-lehdessä 3/2015.

Hilda-näyttely on ensi vuoden alussa esillä Porvoossa ja myöhemmin Tukholmassa. Lisää kuvia Annantalon Hilda-näyttelystä täällä.