Valokuvat vievät sarjakuvaa uudelle tasolle

Klik! Ja kuva on otettu. Kaatuneen puunrungon päällä kävelee kaksi hahmoa, mutta hahmot eivät näy kuvassa. Kamera tallentaa talvimaiseman, ympäristön, jossa Disa Wallanderin valokuvasarjakuvan hahmot elävät. Hahmot hän piirtää kuvaan jälkeenpäin.

1Dpuunrunko

Kuva: Disa Wallander

Disa Wallander on ruotsalainen kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä ja monien erilaisten projektien toteuttaja. Töissään hän haluaa yhdistää piirtämisen erilaisten materiaalien ja toteutusympäristöjen kanssa. Hän pyrkii löytämään uusia näkökulmia ja konteksteja, kuten valokuvien käytön sarjakuvan taustana.

Lokakuun Disa vietti Helsingissä. CUNE Comics-in-Residence ja HIAP (Helsinki International Artist Programme) tarjosivat mahdollisuuden taiteilijaresidenssiin Suomenlinnassa.

1DDisa01

1Dbook

Kuvat: Mia Collan

Ei liian tarkkoja suunnitelmia

– Minulla on monesti joku perusidea konseptista. Sitten toteutan suunnitelmani ja välillä lopputulos on hyvä ja toimii ja välillä ei.

Sarjakuvakeskuksella pidetty Shut Up and Draw – Ambient Comics Workshop oli yksi Disan projekteista. Tarkoitus oli luoda tila, jonne voisi vapaasti tulla piirtämään ja tapaamaan muita.

1DAmbient01

Kuva: Julia Nikitina

Työpajan idea oli selkeä. Huoneen lattia päällystettiin paperilla ja kaikki osallistujat piirsivät siihen. Taustalla soi ambient-musiikki. Työpajassa ei puhuttu, siellä oltiin hiljaa ja piirrettiin, mitä mieleen tuli.

–Ambient-musiikin tarkoitus oli luoda rento tunnelma.

–Alussa osallistujat piirsivät isoja kuvia. Ajan kuluessa he rentoutuivat enemmän ja keskittyivät omaan tekemiseen ja tekivät todella yksityiskohtaisia teoksia.

Osallistujat olivat erilaisista taustoista. He eivät tunteneet toisiaan tai kaikki puhuneet samaa kieltä. Silti he jakoivat tämän kokemuksen ja heidän teoksensa sulautuivat yhteen paperilla.

1DAmbient02

Kuva: Julia Nikitina

Disa ei suunnittele projektejaan kovin tarkasti loppuun asti. Hän kerää ja tuottaa materiaalia, kokoaa ne yhteen ja katsoo, että toimiiko idea. Ambient-työpaja oli ainakin onnistunut.

Uusia konteksteja sarjakuville

Valokuvat ja veistokset yhdistyvät Disan töissä piirtämisen kanssa.

–Tykkään työskennellä monenlaisten materiaalien kanssa. Juuri nyt olen kiinnostunut veistos- ja valokuvasarjakuvista.

Disa työskentelee sekä digitaalisesti että paperilla ja monesti yhdistää nämä töissään. Hän hakee uusia näkökulmia erilaisilla työskentelytavoilla. Parhaillaan hän työstää 3D-sarjakuvaa valokuvaamalla ja piirtämällä.

1D3D

Kuva: Disa Wallander

Sarjakuvan lavastus on rakennettu pahvilaatikosta. Piirretyt hahmot on leikattu paperista ja asetettu lavasteisiin. Sarjakuva etenee valokuva valokuvalta, jossa jokainen kuva edustaa sarjakuvan yhtä ruutua.

Lisää Disa Wallanderin töitä löytyy hänen kotisivuiltaan.

1Dcomic

Kuva: Disa Wallander

Teksti: Mia Collan