Kesän aikana Sarjakuvakeskuksella ollaan kokoonnuttu feministisen sarjakuvatoiminnan merkeissä. Sarjakuvakeskuksella ja Kääntöpaikalla säännöllisen epäsäännöllisesti järjestettävän käsikirjoituspajan tarkoitus on tuoda yhteen yhteiskunnallisista ja feministisistä aiheista kiinnostuneet sarjakuvantekijät, mutta tapaamisiin ovat tervetulleita kaikki sarjakuvista ja aihepiiristä kiinnostuneet feministit (myös miehet) sekä antirasistit. Erilaiset työpajat kuuluvatkin olennaisena osana Feministinen sarjakuvatoiminta -verkoston toimintaan.
Näiden lisäksi yhteisö järjestää näyttelyitä, tapaamisia, tukee toisiaan, jakaa vinkkejä innostavista sarjakuvista, sekä julkaisee teoksia feministisellä otteella. Sarjakuvayhteisö pyrkii myös yhdessä miettimään missä ja miten feministitaiteilijoiden töitä saataisiin julkaistua.
Feminismiteema on myös monipuolisesti esillä tulevilla Helsingin sarjakuvafestivaaleilla. Festivaalien vieraista vaihtoehtoista ja valtavirtasarjakuvasta poikkeavaa naiskuvaa edustavat Tiitu Takalo, Kati Kovács, Gabrielle Bell, Emmi Valve, Talaya Schmid sekä Anne Elizabeth Moore. Toisistaan hyvinkin paljon poikkeavien sarjakuvataiteilijoiden töissä esitellään kaikenkirjavia naishahmoja, sekä muun muassa käsitellään naisten seksuaalisuutta eri tavoin. Sarjakuvakäsikirjoittaja Anne Elizabeth Mooren perustama Ladydrawers -kollektiivi puolestaan lähestyy aihetta tutkivan journalismin kautta. Ensimmäisenä projektinaan sarjakuva-alan sukupuolijakaumaa tutkinut kollektiivi kerää, analysoi ja laatii tilastoja, ja esittää tulokset sarjakuvan muodossa pureutuen esimerkiksi naisten ja seksuaalivähemmistöjen näkyvyyteen pohjoisamerikkalaisessa sarjakuvassa. Tämän lisäksi Moore on myös paneutunut kansainvälisen vaateoteollisuuden epäkohtiin. Moore vieraili Sarjakuvakeskuksella myös viime tammikuussa ja innosti suomalaisia tekemään samantyyppistä tutkimusta.
Kuva: Taina Hakala
Festivaalien yhteydessä järjestetään feministisen sarjakuvaverkoston sekä Sarjismutsien toimesta myös Mutsit ja kaverit -diginäyttely Kirjasto 10:ssä (1.–14.9.). Näyttelyssä on esillä naiseutta ja feminismiä käsitteleviä töitä Arabian sarjismutseilta sekä muilta feministisen sarjakuvatoiminnan jäseniltä – myös muilta kuin äideiltä. Kirjasto 10:ssä nähdään mm. omaelämäkerrallisia blogimerkintöjä, kuvia roller derbystä ja kauniista, lihavista naisista, naistenlehdistä saksittuja surrealistisia kollaaseja, sekä pistäviä pilapiirroksia.
Festivaaleilla vierailevat myös Åsa Palmberg, Karolina Bång, Lina Ohlsson ja Frida Ulvegren ruotsalaisesta feministisestä sarjakuvakollektiivista Dotterbolagetista. Erilaista feminismiteemaan liittyvää pajatoimintaa on myös luvassa. Lasipalatsin Akkuna-tilassa järjestetään 1.–14.9. erilaista avointa ohjelmaa, muun muassa keskusteluja, lukupiirejä, sekä työpajoja.
Teksti ja valokuvat: Petra Koponen
Linkkejä:
Feministinen sarjakuva –blogi: feministinensarjakuva.
Feministinen sarjakuvatoiminta Facebookissa: www.facebook.com/
ja Twitterissä: twitter.com/femicomix
Mutsit ja kaverit (Mums and friends) -näyttelyn tapahtuma Facebookissa.
Helsingin sarjakuvafestivaalit 5.–7.9.14: sarjakuvafestivaalit.fi