CUNE CiR -residenssi Malmössä – Jaana Suorsa, Jouko Ruokosenmäki ja suklaatehdas

Voi Malmö, juuri kun ehdimme tottua sinuun – se kuukausi kului supernopeasti. Tuntuu kuin olisimme vasta saapuneet, mutta ei – olemme jo palanneet Suomeen ja on heinäkuu! Argh!

Laskeudumme Kastrupin lentokentälle alkuillasta 2. kesäkuuta, ja saamme kuulla, että yleensä niin kätevä juna Kööpenhaminan, Kastrupin ja Malmön välillä on juuri mennyt lakkoon. No, ei hätää, korvaavat bussit ovat kaksikerroksisia, joten pääsemme katselemaan kuuluisaa ”siltaa” korkealta käsin.

Isäntämme Thomas saapuu meitä vastaan Triangelin asemalle. Hän johdattaa meidät sarjakuvakoulun ohitse parin korttelin päässä sijaitsevaan asuntoonsa, josta meille löytyy mukava, keittopisteellä varustettu ikioma huone. Saamme kuulla, että Thomas piirtää Maailman vahvinta nallea, ja hän on ollut mukana tekemässä uusinta kokoillan elokuvaa. Aika vaikuttavaa!

JJ 4

Jouko ja Thomas.

Seuraavana aamuna soitamme koululle, ja vaikka yhteyshenkilömme Kinga sattuu olemaan kipeänä, yllätymme iloisesti, kun puhelimeen vastaa vanha tuttumme Fredrik. Hän esittelee meille tulevan työpisteemme sarjakuvakeskuksessa, vanhassa Mazettin suklaatehtaassa, joka tunnettiin aikanaan silmä-kaakaon ja Dumle-tikkareiden valmistajana.

Jouko: Tapaan siinä samalla myös toisen vanhan tutun, Apart-kustantamon Johanin, jonka kanssa olen tehnyt töitä vuosikaudet sähköpostitse, tosin tätä ennen emme ole koskaan tavanneet! Sattumalta hän istuu ihan meidän vieressämme.

Vaikka kesäloma on alkanut ja Mazetti on hiljentynyt jonkin verran, käytäviltä ja työtiloista löytyy yhä elämää. Sarjakuvataiteilijat huhkivat omien projektiensa parissa, mutta ehtivät silti vaihtamaan ajatuksia sarjakuvista ja kommentoimaan meidän töitämme, mikä onkin varsin tervetullutta!

jaana suorsa

Jaana työpisteessään.

Mazettin kulttuurikeskuksen lisäksi Malmö tarjoaa myös muuta nähtävää. Ranta on todella upea, satoi tai paistoi! Kallbadhus -julkinen sauna on varsinainen kokemus, samoin kuin nakuna uiminen virkistävässä merivedessä.

TV-sarja ”Silta” esitteli aika ankean kuvan Malmöstä, mutta todellisuudessa kaupunki on täynnä hienoja vanhoja taloja ja hyvin hoidettuja puistoja. Drewexin taideliike on varsinainen aarreaitta – tarjolla on mahtava kattaus piirrosvälineitä huokeaan hintaan. Ja kauppaa vastapäätä sijaitseva pizzeria on aika hyvä sekin!

Jouko: Aika kuluu hirveän nopeasti piirtäessä. Istumme yleensä Mazettissa iltakuuteen, mutta nopeasti paljastuu, että aikeeni saada valmiiksi 20 sivua kuussa on haihattelua. Loppujen lopuksi saan piirrettyä kymmenen sivua, joista yksi perustuu Malmössä saamaani ideaan, loput kirjoitin enemmän tai vähemmän valmiiksi jo Suomessa.

jouko ruokosenmäki

Jouko työpisteessään.

Piirtämisen lisäksi tapaamme vanhoja kollegoita ja ystäviä sarjakuvakustantamoista. Jo ensimmäisellä iltakävelyllä törmäämme Germundiin, joka toimittaa Jaanan sarjoja Serieparaden-lehteen, ja seuraavalla viikolla lounastamme toisen vanhan tutun, Egmontin Danielin kanssa.

Linja-auto matka Malmöstä Köpikseen on melkoinen koettelemus, kiitos junalakon ja liian täyteen ahdetun bussin, mutta lopussa kiitos seisoo. Pääsemme vierailemaan tanskalaisen sarjakuvakustantamo Zoomin upeassa toimistossa, jossa tapaamme Michaelin, Perin sekä Martinin

Noin puolitoista viikkoa myöhemmin osallistumme Zoomin 3-vuotissyntymäpäiville, joille on saapunut iso liuta sarjakuvan merkkihenkilöitä Tanskasta sekä Ruotsista. Kemut pidetään Charlie Scott’sin baarin mainiossa yläkerrassa, ja juttua riittää pitkälle yöhön!

Kesäkuun aikana teemme viitisen reissua Köpikseen ja  vietämme yhteensä viisi päivää siellä paikallisten tuttujen seurassa. Onneksi junalakko loppuu, joten ensimmäisen bussikoettelemuksen jälkeen junamatkat sujuvat rattoisasti ja nopeasti: hitsi, tänne voisi kotiutua!

Jaana: Kööpenhamina on ollut suosikkikaupunkini aina, pidän ihmisten rentoudesta, kaupungin kauneudesta ja mukavista liikenneyhteyksistä.  Vuosien varrella tutuksi tulleet kantabaarit eivät muutu koskaan, niihin menee kuin koti-Tammelan Pikilinnaan. Tapaamani tanskalaiset ovat tosi hauskoja tyyppejä ja vieläpä tykkäävät possuista: Piggu Possua pyydettiin haastateltavaksi, mutta kun sen suomalaisesta röhkinästä ei ota tanskalainen selvää, meidän ihmisten piti mennä mukaan haastattelukeikalle.

Paikallisen sarjakuvasyndikaatin edustaja otti Piggun listoilleen, ja julkaisuistakin neuvotellaan, joten kotomaan sarjakuvavientiä tehtiin hyvinkin.  Piggu käyttäytyi muuten hyvin aina Köpiksen matkoilla, mutta Zoom-kustantamon kekkereissä herra Scott ei enää anniskellut Piggulle kymmenettä olutta.

JJ 5

Piggu ja herra Scott.

Piggun haastattelu on luettavissa täällä.

Mazettissa on tosi kannustava ilmapiiri, piirtäjät tulevat katselemaan piirroksiamme, kyselevät tekniikoista ja antavat positiivista palautetta.  Seriecenterissä on tosi lahjakkaita taiteilijoita, kuten Adam ja Lars, joiden työskentelyä on ilo vakoilla. Suomivieraiden kunniaksi Fredrik järjestiää Shop Talk Finland -tapaamisen, jossa on Seriecenterin väkeä pitkä pöydällinen. Illan päätteeksi menemme äimistelemään Mazettin ullakolle 250 000 sarjakuvan kokoelmaa!

JJ 2

Jouko ja Fredrik Mazettin ullakolla.

Jaana: Hauskaa oli sekin, että Piggu Possu tiedettiin siellä, ja piirsinkin kiitokseksi originaalin Seriecenterin keittiön oveen varoitukseksi liiallisesta possuilusta, mitä tosin siellä ei juurikaan harrastettu. Oma sarjakuvaprojektini sujui aikataulun mukaisesti: piirrostyö tuli tehtyä ja Suomessa kuvakäsittelen sivut painovalmiiksi. Piirtämiseen oli Mazettissa helppo keskittyä, työtilat olivat valoisia ja tilavia, ja tunsin kuuluvani työskentely-yhteisöön.

jaana suorsa piggu possu

Kaiken kaikkiaan kuukauden retkestä jäi erittäin positiivinen fiilis – työt sujuivat lupsakasti, piirtämisen ohessa ehdimme tutustua kulttuuriin sekä leikkiä turisteja, kaupunki oli ihastuttava ja majoitus viihtyisä. Uusia tuttavuuksia syntyi helposti, ja toivottavasti näemme heitä jatkossa muutenkin kuin facebookin kautta! Nyt vain pitää viimeistellä projektit…

Teksti ja kuvat: Jouko Ruokosenmäki ja Jaana Suorsa

CUNE Comics-in-Residence -ohjelma järjestää sarjakuvataiteilijoille residenssejä Euroopassa. Seuraava haku on syksyllä.

cunecomics.net