Teksti ja valokuvat: Aino Sutinen
Galleria Sarjakuvakeskuksen elokuun näyttely esittelee originaalitaidetta Emmi Valveen Girl Gang Bang Bang -sarjakuvasta. Kokoelmakirja Girl Gang Bang Bang – Ei kenenkään tyttöjä (Zum Teufel, 2018) on samalla myynnissä Turun Sarjakuvakaupalla yläkerrassamme.
GGBB kertoo kolmen mimmin muodostamasta jengistä, joka asuu keskenään huonokuntoisessa talossa paikallisen sirkuksen lähettyvillä. Sarja on hauska, terävänäköinen ja feministinen.
Porvoolainen Emmi Valve (s. 1984) on julkaissut myös muun muassa omaelämäkerrallisen sarjakuvaromaanin, Armon (Asema, 2017). Hän työstää seuraavaa kirjaansa parhaillaan.
Hei Emmi! Kuinka lähdit luomaan Girl Gang Bang Bangiä?
Otin kaikki idikset, joita minulla on koskaan ollut ja joita en ollut saanut aikaiseksi tehdä. Runttasin ne sitten yhteen konseptiin. Siinä on yhdistetty ehkä kahdeksan eri sarjakuvaideaa.
Olin esimerkiksi halunnut tehdä kaikista omistamistani koirista sarjakuvaa, ja päähahmoillani on koirien nimet. Halusin myös tehdä sarjakuvaa 60-luvun tyttöjengeistä, yhteishuoltajuudesta ja sirkuksesta. Nuorempana olen tehnyt enemmänkin sirkusteemaisia sarjakuvia.
Kerro lisää tarinoiden päähahmoista, kolmesta naisesta joilla on jengi.
Ensimmäiset versiot hahmoista perustuivat kolmeen koiraani. Sitten hahmot alkoivat elää omaa elämäänsä. Kaikki ne ovat versioita minusta itsestäni: yksi on äidillinen hahmo, toinen on tylympi, aikaansaava ja käytännöllinen ja kolmas on haaveileva ja viettiensä vietävissä oleva.
Kerro, kuinka olet luonut sarjan hienot kuvitukset!
Olen piirtänyt luonnostelematta suoraan tussilla ja siveltimellä – hyvin harvoin ollenkaan luonnostelen. Käsikirjoitus minulla oli, mutta vain tekstinä. Piirtäessäni pystyn tekstin perusteella muistamaan, miltä olen ajatellut kuvien näyttävän.
Kuvia on väritetty eri tekniikoilla: suurin osa pullotussilla, osa vesiväreillä, osa elintarvikeväreillä. Elintarvikevärit ovat amerikkalaisia, en ole Suomesta löytänyt yhtä hyviä. Se on ihan edullinen ja hyvä tapa värittää, ja värit eivät ole vielä kellastuneet. Vain paperi on kellastunut.
Mistä olet itse inspiroitunut Girl Gang Bang Bangiin liittyen ?
Simon Hanselmannin [Megg, Mogg ja Pöllön luoja] sarjakuvat ovat inspiroineet. Itse mietin, voisinko tehdä fiktiota, ja Hanselmann herätti ajatuksen että voisin. Hän ottaa sarjakuviinsa juttuja tosielämästä ja siirtää ne fiktiiviseen ympäristöön.
Löysin myös 60-luvun videoita, jotka inspiroivat. Niillä oli aikoinaan kierretty Yhdysvaltain pornolainsäädäntöä. Naiset esimerkiksi pukeutuivat hitaasti. Ja oli tappeluvideoita tytöistä, siitä tuli sitten tietty fetissi. Naiset olivat usein jonkun mafioson tai huumekeisarin tyttöystäviä, ja usein videoiden naiset hihittelevät videoilla, heillä on hauskaa.
Mitä teet nyt?
Teen seuraavaa pitkää sarjakuvaromaaniani. Se kertoo ekokatastrofin jälkeisestä ajasta, yhteiskunnallisista ja henkilökohtaisista peloista. Siinä on autofiktiivinen ote.
Sarjainfo-lehdestä 3/2017 löytyy Emmi Valveen pitkä haastattelu.
Emmi Valve: Girl Gang Bang Bang – Ei kenenkään tyttöjä Galleria Sarjakuvakeskuksessa, Porthaninkatu 9 2.–24.8.2019. Lisää näyttelystä täällä. Avajaiset to 8.8. klo 17–19!