Sarjakuvaturisteja Suomeen?

jenni kallionsivu sarjakuvakeskuksellaJenni Kallionsivu aloittaa tänä syksynä työt Suomen sarjakuvaseuralla matkailuprojektin parissa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on kulttuurimatkailun ohjelman kautta myöntänyt apurahan selvityksen tekemiseen sarjakuvan matkailullisen tuotteistamisen edellytyksistä. Mistä on kyse, Jenni?

“Tarkoituksena on selvittää, millaisia tuotteita sarjakuvaan liittyen voi kehittää – käyntikohteita, ohjelmapalveluita, oheistuotteita ja niin edelleen.”

Sysäys matkailuohjelman käynnistämiseen tuli havainnosta, että kiinnostus suomalaista sarjakuvaa kohtaan on lisääntynyt ulkomailla. Monet tulevat Helsinkiin käydäkseen sarjakuvafestivaaleilla ja suomalaista sarjakuvaa huomioidaan ulkomaisissa tiedotusvälineissä entistä enemmän.

Hankkeessa ei ole niinkään kyse yksittäisten hahmojen tai taiteilijoiden promotoimisesta, vaan suomalaisesta sarjakuvakentästä kiinnostavana ilmiönä. Kenttä on kasvanut odottamattomiin suuntiin, se on monipuolinen ja elävä. Jenni haluaa työllään luoda keskustelua siitä, mitä yhtymäpintaa matkailunedistämisellä ja sarjakuvilla voi olla, sekä verkottaa ihmisiä ja toimijoita toisiinsa. Hankkeesta on tulossa ainakin kirjallinen raportti. 

“Lopputuloksena voisi olla lisäksi konkreettisia ostettavia sarjakuvamatkailutuotteita.”

Jenni on aiemmin työskennellyt vuosia ohjelmapäällikkönä Suomen Viron-instituutissa Tallinnassa. Siellä hän on järjestänyt monia sarjakuva-aiheisia tapahtumia yhdessä Suomen sarjakuvaseuran kanssa. FINEST antoi suomalaisille ja virolaisille tekijöille mahdollisuuden esitellä töitään näyttelyn ja yhteisantologian kautta. Pop-up Koomiksikeskus toi Sarjakuvakeskuksen toiminnan viikoksi Tallinnan keskustaan vuonna 2011. 

Tallinnassa asuessaan Jenni näki, kuinka monet virolaiset lähtivät Suomeen juuri sarjakuvan takia. Häneen otettiin usein yhteyttä, kun tarvittiin vinkkejä suomalaisen sarjakuvakentän suhteen.

“Myös virolaisissa kouluissa esiintyessäni minulta kyseltiin usein, minne Helsingissä kannattaisi sarjakuvan suhteen mennnä. Varsinkin nuoret olivat hyvin kiinnostuneita.”

tintti-bryssel

Bryssel houkuttelee sarjakuvaturisteja lukuisilla kohteilla, kuten seinämaalauksilla, kaupoilla ja sarjakuvamuseolla. Kuva bixentro / Flickr (Creative Commons)

Jenni itse kertoo olevansa innokas sarjakuvan lukija, joskin on löytänyt taiteenlajin aikuisiällä. 

“Sarjakuvamatkailuun liittyvän tuotteen ei tarvitse välttämättä olla materiaalinen, vaan minua kiinnostaa esimerkiksi millaisia elämyksiä sarjakuva voi tuottaa. Voisimme luoda jotain myös sellaiselle ihmiselle kuin minä itse – henkilölle joka lukee sarjakuvia, ei välttämättä ole syvällisesti perehtynyt niihin, mutta haluaa saada uusia elämyksiä matkaillessaan.” 

Jenni kertoo myös että kaikenlainen palaute ja ideat ovat tervetulleita ja että häneen saa ottaa yhteyttä sarjakuvamatkailuasioissa. 

Haastattelu ja Jennin valokuva: Aino Sutinen