Matt Boyce – viittomakieltä ja monstereita

Galleria Sarjakuvakeskuksessa vietettiin menestyksekkäästi uuden näyttelyn avajaisia torstaina 8.8. Erilaisia hirviöitä ja robotteja arkisissa puuhissaan saapui ihailemaan joukko sarjakuvista kiinnostuneita. Tunnelma oli kirjaimellisesti lämmin.

boyce byjackbarnesNäyttelyn takana on Matt Boyce (s. 1981), Lontooseen asettunut brittiläinen sarjakuvataiteilija, jonka molemmat vanhemmat ovat kuuroja. Matt puhuu toisena äidinkielenään brittiläistä viittomakieltä, ja hän onkin sekä omassa taiteessaan että opetustyössään yhdistänyt viittomakieltä sarjakuvaan. Everyday Monsters -näyttely on osa Mattin residenssiprojektia CUNE Comics in Residence -ohjelmassa.

Avajaisia edeltävänä päivänä kysyin Mattilta muutaman kysymyksen liittyen siihen, millaisia asioita hän aikoo tehdä residenssinsä aikana, miltä Helsinki tähän mennessä vaikuttaa ja millaiset asiat häntä inspiroivat.

Matt kertoi, että ensimmäisen viikkonsa aikana hän on lähinnä ihmetellyt Helsinkiä turistin näkökulmasta. Täällä viettämänsä kuukauden ajan Matt asuu Suomenlinnassa, HIAP:in taiteilijaresidenssissä. Asuinpaikka on tehnyt Mattiin vaikutuksen.

”On mahtavaa, että minulla on kokonainen iso talo käytössäni. Se on suurin paikka, jossa olen koskaan viettänyt aikaa. Tuntuu hassulta, että talossa on suuret tilat isojen maalausten tekemistä varten, ja siellä minä olen ja piirrän sarjakuviani.”

Residenssinsä aikana Matt suunnittelee uutta sarjakuvaa, mutta projekti on kuulemma vielä niin alkutekijöissä ettei hän itsekään oikein tiedä millainen siitä tulee.

Mattin tapa käyttää viittomakieltä sarjakuvissaan herätti heti kiinnostukseni. Eihän sarjakuvaan liity auditiivista elementtiä, vaan kaikki äänet puheesta efekteihin toteutetaan visuaalisesti. Miksi siis viittomakieliselle sarjakuvalle on tilausta? Paljastin tietämättömyyteni Mattille, ja sain vastauksen:

”Viittomakieli eroaa englannista, eivätkä viittomakieltä äidinkielenään puhuvat lapset ja nuoret välttämättä osaa kovin hyvin englantia. Viittomakieli oli ensimmäinen oppimani kieli, ja englanti tuntuu mielestäni edelleen hiukan omituiselta, vaikka puhunkin sitä sujuvasti. Opetussarjakuvissani käytän yksinkertaista englantia ja pyrin piirtämään mahdollisimman havainnollistavia kuvia, jotta kaikki ymmärtäisivät. Kun vedän työpajoja kuuroille nuorille, sarjakuvan visuaalisuus on tärkeää.”

Mattin mielestä on tärkeää, että kaikki voivat tehdä sarjakuvia ja ilmaista itseään. Siitä on kyse myös työpajassa, jonka hän vetää kahtena elokuun viikonloppuna. Ensimmäinen viikonloppu on 17.8. alkaen Sarjakuvakeskuksella ja toisen viikonlopun työpaja on Suomenlinnassa, HIAP:n Galleria Augustassa.

Kurssilla tehdään omaelämäkerrallisia sarjakuvia viittomakieltä apuna käyttäen, samaan tapaan kuin kursseilla, joita Matt järjestää Lontoossa. Hän näytti minulle sarjakuvia, joita kuurot, koulunsa päättymistä odottavat nuoret ovat työpajoissa tehneet. He kertovat niissä paitsi itsestään, myös esimerkiksi huolistaan tulevaisuuden suhteen. Englannissa kuurot lapset saavat koulussa tukea opiskeluun, mutta koulun päättyminen saattaa tuntua pelottavalta. Sarjakuvissa kerrotaan paitsi haaveammateista, myös vaikeuksista, joita nuoret uskovat kohtaavansa ammattiin pyrkiessään.

matt-nayttely-web2

matt everydaymonsters-web

Galleria Sarjakuvakeskuksen näyttely kertoo hirviöistä ja zombeista.

Asuinpaikkaansa Suomenlinnaa Matt kuvailee samanaikaisesti oudon hiljaiseksi ja toisaalta turistien täyttämäksi. Suomenlinnassa parveilevat turistit ovatkin herättäneet inspiraation zombie-sarjakuvan tekemiseen, sekä zombeilla ja turisteilla kun on taipumusta vaellella suurissa joukoissa päämäärättömän näköisinä.

Everyday Monsters -näyttely esillä Galleria Sarjakuvakeskuksessa 31.8. asti. Näyttely on osa Mattin residenssiprojektia CUNE Comics-in-Residence -ohjelmassa, johon on saatu tukea EU:n Kulttuuri-ohjelmalta, Pohjoismaisen kulttuuripisteen liikkuvuusohjelmalta sekä Taiteen edistämiskeskukselta.

Lisätietoa Matt Boycen omaelämäkerrallisesta työpajasta, johon on vapaa pääsy.

Haastattelu ja näyttelykuvat: Laura Antola

Mattin kuva: Jack Barnes