Nordicomics Islands – Sarjakuvan ilosanomaa Grönlantiin ja Färsaarille asti

maura manninen“Nordicomics on seuran pohjoismainen kattohanke, jonka ydintoimintaa on vuotuinen projektikiertue, johon yleensä sisältyy näyttely ja työpajakiertue”, kertoo Suomen sarjakuvaseuran Nordicomics-projektivastaava Maura Manninen. Manninen tuottaa projektia, vastaa sen residenssijärjestelyistä ja näyttelyn kuratoinnista. Seuran Pohjoismaa-projekteista vastaavana hänellä on Nordicomics Islandsin lisäksi tällä hetkellä työn alla mm. pohjoismaista ja balttilaista lastensarjakuvaa yhteen kokoava antologia, joka toimii jatkona aikuisille suunnatulle Kolor Klimax -albumille.

Mannisen mukaan Nordicomics oli alunperin kirjastotietokanta, johon oli listattu pohjoismaisten kirjastojen sarjakuvat. Järjestelmä helpotti kaukolainausten tekemistä. Tästä toiminta lähti sitten laajenemaan. Ensimmäinen yksittäinen työpaja ja näyttely järjestettiin vuonna 2009 Sarjakuvakeskuksella, joka sijaitsi tuolloin Kalliossa. Vuonna 2010 oli ensimmäinen pohjoismainen kiertue ja 2011-2012 vuorossa oli Baltian kiertue. Toiminta-alue ei siis rajoitu vain Pohjoismaihin, vaan kattaa koko Pohjois-Euroopan. Nyt Nordicomics Islands -projekti laajentaa toimintakenttää pohjoisille saarialueille. Hanke toteutetaan Islannissa, Grönlannissa, Färsaarilla ja Ahvenanmaalla.

Nuka K. Godtfredsen Nordicomics Islands

Nuka K. Godtfredsen (Grönlanti)

“Projektien päätavoitteena on verkostoituminen alueen toimijoiden kanssa ja tutustuminen alueeseen”, Manninen selittää. Pohjoismaissa ja Baltiassa tehdään paljon hyvää sarjakuvaa, mutta työkseen sitä on hankala tehdä ilman kansainvälisiä kontakteja. Siksi verkostoituminen on tärkeää.   

Nordicomics Islandsiin kuuluu näyttelyiden ja työpajojen järjestämisen ohella residenssiohjelma, jossa on mukana viisi taiteilijaa. Josefin Svensken residenssi Reykjavíkissa on jo toteutunut. Muut residenssit sijaitsevat Nuukissa, Tórshavnissa ja Maarianhaminassa. Nordicomics hoitaa majoituksen, työpajat ja yhteistyökumppanit taiteilijoille, jotka toteuttavat asemapaikoissaan tietyn etukäteen suunnittelemansa projektin. Ohjelmaan oli avoin haku syksyllä ja taiteilijat valittiin ehdottamiensa projektien kiinnostavuuden perusteella.

Hankkeet ovat teemoiltaan moninaisia: “Esimerkiksi Reykjavíkissa Svenske työsti omaan perhehistoriaansa liittyvää albumia, kun taas Färsaarilla Eeva Meltio tekee projektia paikallisesta valaanmetsästyksestä”, Manninen kertoo. Hänen mukaansa useimmat projektit ovat jotenkin sidoksissa paikkaan, jossa ne toteutetaan.

Josefin Svenske Nordicomics Islands

Josefin Svenske (Ruotsi)

Nordicomics Islands -näyttelyssä on mukana residenssitaiteilijoiden lisäksi myös muita tekijöitä pohjoisesta. Pohjoisuus ja saariteema yhdistävät näytteillä olevia teoksia löyhästi ja epämääräisesti. Näyttelyiden tarkoituksena on nostaa esiin erityisesti uusia tekijöitä. Harvemmin Suomessa onkaan nähty vaikkapa grönlantilaista sarjakuvaa, jota näyttelyssä edustavat Nuka K. Godtfredsenin työt. Uusien taiteilijoiden lisäksi kotoinen yleisö voi havaita tekijöiden joukossa vanhojakin tuttavuuksia, ainakin islantilaisen Hugleikur Dagssonin (tunnettu Saako tälle edes nauraa -kirjastaan ja muista sarjakuvistaan).

hugleikur-ncomics-islands web

Hugleikur Dagsson (Islanti)

Näyttelyn tavoitteena on esitellä monipuolisesti eri tyylilajeja. Tavoite on asetettu senkin vuoksi, että Färsaarilla paikalliset saisivat monipuolisen kuvan sarjakuvasta, joka on heille ennastaan tuntematon taidemuoto. Manninen kertoo, että fäärin kielessä ei ollut edes omaa sanaa sarjakuvalle ennen vuotta 2004. Yleisöjen ja ympäristöjen erilaisuus vaikuttaa myös järjestettäviin työpajoihin. Esimerkiksi Islannissa paja pidettiin kuvataiteen opiskelijoille, kun taas muualla kohderyhmänä voivat olla esim. lapset. Näyttely oli ensimmäisenä esillä Reykjavíkissa, jossa se sai hyvän vastaanoton ja positiivisesti mediahuomiota.         

 

Videossa näyttelynavajaisia ja Eeva Meltio kertoo työstään.

Nordicomics Islands  Uutta sarjakuvaa pohjoisesta -näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa 4.2.-1.3.2013. Näyttely kiertää myös ympäri Pohjoismaita. Mukana taiteilijat: Mari Ahokoivu (FI), Eeva Meltio (FI), Josefin Svenske (SE), Lene Ask (NO), Søren Mosdal (DK), Hugleikur Dagsson (IS), Nuka K. Godtfredsen (GL), Linus Strandberg (AX).

Lisätietoa Nordicomicsista: nordicomics.info

Haastattelut: Anssi Ylirönni
Videoeditointi: Eetu Maaranen