Tanssivia piirustusmalleja ja korusuunnittelua

Geneva2013lev200 72dpiKun lasten sarjakuvakurssi tiistai-iltana Sarjakuvakeskuksella päättyy, opetustila täyttyy innokkaista aikuisista piirustuksen harrastajista. Pöydät ja tuolit siirretään yhteistuumin seinien vierelle ja jokaiselle tehdään tilaa, vaikka ryhmä kasvaa viikosta toiseen. Malli, joka viikko eri henkilö, kävelee huoneen keskelle joskus vaatteet päällä, mutta yleensä alasti. Ohjaaja ilmoittaa ensimmäisen asennon kestoajan ja piirustustunti alkaa.

Sarjakuvakeskuksella on piirretty tiistai-iltaisin ihmisiä mallista vuoden 2012 alusta lähtien. Tänä vuonna tunti pidetään joka tiistai-ilta ja tunnille voi tulla kuka vain. Pääsymaksua ei peritä, mutta tunnin jälkeen mallille maksetaan tippiä. Kurssia vetää tänä vuonna monialainen taiteilija Geneva Rosett-Hafter 

“Tutustuin Sarjakuvakeskuksen perjantai-iltapäivän avoimella piirtustustunnilla tiistai-illan piirustustunnin viime vuoden vetäjään, ja päädyin sitä kautta tunnille ensin malliksi. Kun ryhmälle etsittiin viime syksynä uutta vetäjää, halusin haastaa itseni ja ilmoittauduin mukaan. Yleensä piirrän tai maalaan itsekin, mutta välillä vain istun ja fiilistelen luokan rauhallista mutta keskittynyttä tunnelmaa ja kuuntelen piirtämisestä tulevia ääniä”, Rosett-Hafter kertoo. 

 

Croquis XL Art Space 2013 helmikuu 9 lev350Kuva XL Art Spacen Pop-up Sarjakuvakeskuksen pajasta. Geneva Rosett-Hafter

Yhdysvaltalaisen taiteilijaperheen tytär onkin tottunut haastamaan itsensä. “Olen tanssinut kolmivuotiaasta ja piirtänyt siitä lähtien kun kynä on pysynyt kädessä. Erityisesti äitini on rohkaissut minua pienestä pitäen kokeilemaan uusia asioita ja toteuttamaan taiteellisia unelmiani. Tanssin, teen mallin töitä, piirrän ja maalaan. Teen myös sarjakuvia. Uusin aluevaltaukseni oli oman käsin tehdyn korumalliston toteuttaminen.” 

Rusetti-Rosett -koruja on myynnissä Sarjakuvakeskuksella ja Rosett-Hafter opettaa korunteon taitoa Sarjakuvakeskuksen vieraillessa XL Art Space -galleriassa. Sarjakuvakeskus järjestää XL Art Spacessa myös Rosett-Hafterin järjestämän liikkuvan mallin piirustuksen tunnin lauantaina 16.2.13 klo 13–15.

“Olemme harjoitelleen liikkuvan mallin piirtämistä pari kertaa aiemminkin ja siitä on pidetty kovasti. Järjestän tanssivien mallien piirtämisen tunnin myös 17.2.13 Teatterikorkeakoululla. Tunnille täytyy ilmoittautua, mutta sinne mahtuu vielä mukaan. Haluaisin pitää myös tanssipiirtojamit, joissa halukkaat voisivat tanssia, piirtää ja musisoida – tai vain nauttia tunnelmasta.”  

Tiistaisin Sarjakuvakeskuksella piirretään kuitenkin paikallaan pysyvää mallia. Nopeimmillaan asentoa vaihdetaan 15 sekunnin välein, mutta eniten piirretään mallin pysyessä samassa asennossa 2–10 minuuttia. Tunti päättyy vähän klo 20 jälkeen, harvoin päästään aloittamaankaan aivan klo 19. Mallille annetaan tippiä parista eurosta ylöspäin, joskus tinatuoppiin kertyy myös hedelmiä ja karkkeja.

                                  vistila krokii2013sk tammi05 1ja2ja4 72dpi

Sarjakuvakeskuksen mallipiirustustunnilla piirrettyä. Kuva: Miia Vistilä

Tunnin jälkeen pöydät kannetaan taas luokan keskelle. Osa ryhmästä jää näyttämään töitään ja katsomaan muiden satoa. Palautepiirissä on hyväksyvä tunnelma ja kritiikkiä annetaan rakentavasti. Kaikki muistavat, että jokainen on joskus ollut aloittelija. Kynistä, papereista ja tekniikoista jaetaan myös vinkkejä. “On hienoa nähdä, kuinka piirtäjien taidot kehittyvät ja kuinka osallistujat rohkaistuvat tekemään erilaisia kokeiluja. Tunnin jälkeen käytävissä vapaamuotoisissa keskusteluissa on myös helppo tutustua ihmisiin ja saada uusia ystäviä,” Rosett-Hafter vinkkaa. 

Avoimet piirustusillat Sarjakuvakeskuksella tiistaisin klo 19 alkaen ja joka kuun ensimmäinen lauantai klo 13–15. Mallille tippi.

Liikkuvan mallin piirustusta XL Art Spacessa 16.2.13 klo 13–15 (ilmainen) ja Teak:ssa 17.2.13 klo 12 –14 (5 €, ilmoittaudu omikun007@comcast.com, kirjoita englanniksi).

Muovikorujen tekemisen kurssi (45€) XL Art Spacessa 22.-23.2.13, lisätietoa täältä

 

Teksti: Miia Vistilä 

Kuva: Geneva Rosett-Hafter, Miia Vistilä