Tilattavat kurssit

Järjestämme tilauskursseja ja -työpajoja omissa tiloissamme ja muualla. Meillä on laaja sarjakuvaopettajien verkosto ja monilla opettajilla on erityisosaamista eri tekniikoissa tai eri kohderyhmien kanssa työskentelyssä. Suunnittelemme tilattavia kursseja mielellämme tilaajan toiveiden mukaan, joten ota rohkeasti yhteyttä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Lisää omista tiloistamme täällä.

sarjakuvapaja-aino-web

Tilattavat kurssit ja työpajat:

 

Juhlat

Sarjakuvakeskus järjestää elämyksellisiä juhlapäiviä kaikenikäisille. Oli kyseessä sitten synttärit, pikkujoulut tai polttarit, meillä on tarjolla tunnelmalliset tilat ja hauskaa ohjelmaa. Kuulemme mielellämme järjestäjän toiveita ja toteutamme juhlapäivän niiden mukaan. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi sarjakuvan tekemistä päivänsankarin elämästä, piirrosanimaatiota, elävän mallin piirustusta, karikatyyrejä tai vaikka näyttelyn avajaiset! Juhlat voidaan järjestää Sarjakuvakeskuksen tiloissa Porthaninkadulla, mutta liikumme myös järjestäjän omaan juhlapaikkaan. Tarvittaessa voimme järjestää tarjoiluja.

IMG 20170427 185255178

Esimerkkejä toteutuneista juhlista:

Joululahjaksi sarjakuvapaja ja näyttely

Juhlien järjestäjä halusi antaa läheisilleen joululahjaksi sarjakuvapajan. Sarjakuvakeskuksella järjestetyssä käytiin läpi sarjakuvan perusteet, ja osallistujat tekivät omat sarjakuvat. Juhlapäivän päätteeksi töistä järjestettiin näyttely ja sen avajaiset tarjoiluineen.

Animaatiosynttärit

Lasten animaatiosynttäreillä opeteltiin käyttämään helppoa stop motion -sovellusta, jonka avulla tehtiin animaatioita pienissä ryhmissä keksityistä tarinoista. Animaatiot ladattiin juhlien päätteeksi verkkoon, josta juhlavieraat pääsivät näyttämään niitä muillekin.

IMG 20160608 134132336 HDR

 

oppiminen

IMG 20170508 100123377 HDR

Sarjakuvakeskuksella on vankka kokemus koulujen ja ylipäätänsä lasten ja nuorten kanssa toimimisesta. Tulemme mielellämme opettamaan sarjakuvan perusteita, mutta meiltä onnistuu opetus myös lähitaiteista: katutaiteesta, kuvituksesta, animaatiosta ja mediakulttuurista. Viime vuosina olemme tehneet lukuisia yhteistyöhankkeita, jossa sarjakuvaa sovelletaan muiden sisältöjen opetuksessa. Monitieteinen ja -taiteinen ilmiöopetus on siis meille tuttua. Räätälöimme opetuksen aina yhteistyökumppanin toiveiden mukaan, ja tarvittaessa meiltä löytyy myös tilaa opetuksen järjestämiselle.

mita-sa-taalla-teet

Esimerkkejä toteutuneesta yhteistyöstä:

Mitä sä täällä teet -työpajat koululle yhteistyössä Goethe-Insitut Finnlandin kanssa

Yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnattu sarjakuvapaja pohjautui Mitä sä täällä teet -sarjakuvateokseen. Teokseen on koottu erilaisten Suomessa asuvien maahanmuuttajien tarinoita sarjakuvina. Koulujen 1–2 tunnin työpajassa pohdittiin kriittisesti median luomaa kuvaa maahanmuuttajista ja tehtiin pelkoja ja ennakkoasenteita kuvaavat sarjakuvat.

Mitä kuuluu kaduille -työpajat yhteistyössä Laiturin kanssa

Kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytila Laiturissa järjestetyissä työpajassa kuviteltiin 2030-luvun Helsinkiä sarjakuvan keinoin. Yläkoululle ja lukiolle suunnatussa työpajassa tutustuttiin Helsingin katukuvan muutoksiin tulevaisuudessa ja tehtiin omista visioista sarjakuvat läpinäkyvälle muovilevylle. Lopuksi sarjakuvat laitettiin esille katutilaan.

IMG 20170508 162059 280

Avaruussarjakuvaa Helsingin observatorion kesäleirillä

Sarjakuvakeskus toteutti Helsingin observatoriossa järjestetyille kesäleireille avaruusaiheista sarjakuvaopetusta. Alakouluikäiset leiriläiset suunnittelivat kollaasitekniikalla omat sarjakuvahahmot, jotka kiinnitettiin jättikokoiselle, aurinkokuntaa kuvaavalle maalauspohjalle. Sen jälkeen leiriläiset tekivät sarjakuvan omasta hahmostaan.

Screen Shot 2017-05-22 at 13.51.06

Raaputussarjakuvaa Länsi-Pasilan ala-asteen koulussa

Sarjakuvaa voi tehdä monenlaisella tekniikalla – Länsi-Pasilan ala-asteella kokeiltiin sarjakuvan raaputtamista. Eka- ja tokaluokkalaiset oppilaat saivat ensin tutustua sarjakuvan perusteisiin, ja sen jälkeen omat sarjakuvat loihdittiin vahaliitujen ja sukkapuikkojen avulla. Sarjakuviin haettiin inspiraatiota luonnon öisestä tunnelmasta.

delfiini

 

Erityisryhmät ja kuntoutus

piirtavatkadet

Sarjakuva on matalan kynnyksen taidemuoto, joka sopii kaikille toimintakykyyn ja piirustustaitoon katsomatta. Siksi sarjakuva on erityisen hyvä väline monenlaisten erityisryhmien tarpeisiin. Sarjakuvakeskus on tehnyt yhteistyötä muun muassa seniorien, vammaisryhmien, työkuntoutujien ja vankiryhmien kanssa. Kokeneet ohjaajamme ovat tottuneita huomioimaan erityistarpeita opetuksessa. Rakennamme työpajoja mielellään tiiviissä yhteistyössä tilaajan kanssa.

Screen Shot 2017-05-22 at 14.05.23

Sarjakuvakurssi työkuntoutujille

Verstastoiminnassa työllistyvät työkuntoutujat tutustuivat sarjakuvaan taidemuotona neljän päivän mittaisella kurssilla. Kurssilla korostettiin kokeilun iloa ja yritettiin päästä eroon liiasta perfektionismista. Sarjakuvia tehtiin muun muassa kollaasitekniikalla ja yhteispiirustuksena. Kurssin päätteeksi työt koottiin "Kevätsilmiäinen"-lehdeksi.

Youth Beyond Borders

Sarjakuvakeskus oli osana Espoon kaupungin rahoittamaa, Helinä Rautavaaran etnografisen museon koordinoimaa Youth Beyond Borders -hanketta. Erityistä tukea tarvitseville nuorille tarjottiin koulupäivän yhteydessä sarjakuva- animaatio- ja katutaidepajoja. Espoon kulttuuri- ja kirjastotoimen kanssa yhteistyössä toteutettiin myös animaatio- ja askartelupajoja uuteen Ison Omenan Palvelutorin Kohtaamo  -tilaan
syyslomalla 2016.

 

IMG 20161114 101441698

 

Yrityspalvelut ja virkistys

Sarjakuva on tehokasta viestintää, jota voidaan hyödyntää luovasti yritysten ja yhteisöjen arjessa. Koulutamme infosarjakuvan käytössä ja välitämme live-piirtäjiä seminaareihin. Sarjakuva soveltuu hyvin myös yritysten ja yhteisöjen virkistystoimintaan. Näissä työpajoissa ei tarvitse ottaa itseään vakavasti, ja siten voi oppia jotain uutta itsestään

ja työtovereistaan. Räätälöimme opetuksen aina yhteistyökumppanin toiveiden mukaan, ja tarvittaessa meiltä löytyy myös tilaa opetuksen järjestämiselle.

Esimerkkejä toteutuneesta yhteistyöstä:

Sarjakuva yrityksen sisäisessä kommunikoinnissa

Sarjakuvallista ilmaisua voi käyttää myös yritysten sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässä. Sarjakuvakeskus on konsultoinut yrityksiä asiasta sisäisissä koulutuksissa. Viestinnän visualisointi on kasvava trendi, jossa sarjakuvataiteilijoilla on osaamista.

Supersankaripaja työporukan virkistyspäivänälivekuvitus-tilastokeskus2

Työelämän myllerrykseen väsynyt työporukka kaipasi vaihtelua ja tilasi Sarjakuvakeskukselta voimauttavan supersankaripajan. Työpajassa tehtiin supersankarihahmot osallistujien ominaisuuksien perusteella. Supersankarit saivat ratkaistavakseen yhteisen ongelman, jonka kukin osallistuja selvitti omassa sarjakuvassaan. Lopuksi sarjakuvat koottiin yhteiseen lehteen.

Livekuvitukset seminaareissa

Paikan päällä tehtävillä livepiirroksilla voi tuottaa hauskoja ja informatiivisia muistiinpanoja esimerkiksi seminaareista ja puhetilaisuuksista. Livekuvittajamme osaavat tiivistää asioita lennosta sarjakuvamaisiksi kuviksi ja kertomuksiksi tai käsitekartoiksi, käsin paperille tai digitaalisesti. Livekuvitusta voi myös yhdistää seminaareihin ja tapahtumiin tiloissamme. Myös infosarjakuva on tehokas viestinnän tapa, johon meillä on osaamista.

 

Tapahtumat

20151016 124215

Tarvitsetko tapahtumaasi kaikenikäisille sopivaa, luovaa ja raikasta ohjelmaa? Sarjakuvakeskus on kokenut tapahtumajärjestäjä, joka tuottaa mieluusti ohjelmaa myös muiden järjestämiin tapahtumiin. Meidän kauttamme järjestyvät osaavat työpajaohjaajat, materiaalit ja vinkeät ideat.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.Esimerkkejä toteutuneesta yhteistyöstä:

Pop-up Sarjakuvakeskus

Pop-up Sarjakuvakeskus -konsepti tuo Sarjakuvakeskuksen ja sen toiminnan teille! Pop-up Sarjakuvakeskus on matkannut muun muassa Tallinnaan, Moskovaan, Pietariin, Ouluun, Porvooseen, Kuopioon ja Kannelmäkeen. Yhdessä paikallisten tekijöiden ja yritysten kanssa räätälöidään kuhunkin tilanteeseen, tilaan ja teemoihin sopiva paketti erilaisia sarjakuva-aiheisia tapahtumia: työpajoja, kursseja, näyttelyitä, erityylisiä yleisötapahtumia ja mitä ikinä keksimme ja kaipaatte.

Non-stop-pajat

Sarjakuvakeskus järjestää vuosittain lukuisia non-stop-pajoja erilaisiin tapahtumiin. Sarjakuvakeskuksen pajoissa on tehty kangaskasseja, ikkunasarjakuvia, mielikuvitusmaailmojen pienoismalleja, taidekirjoja, seinämaalauksia, naamareita, supersankareita, zinejä… Kuuntelemme aina työpajojenjärjestämisessä tilaajan ehdotuksia ja toiveita tarkasti.