Tammikuun näyttely: Viivi Rintanen: Sarjakuvaterapiaa 8.-29.1.2021

Sarjakuvaterapiaa kannet Viivi Rintanen 2020 1500px compressed 2

Viivi Rintanen: Sarjakuvaterapiaa 8.-29.1.2021
Galleria Sarjakuvakeskus, Porthaninkatu 9, 00530 Helsinki

Sarjakuvaterapiaa ja muita kertomuksia hulluudesta (Suuri Kurpitsa 2020) on kokoelma tositarinoita mielenterveysongelmista. Kirjan kahdentoista sarjakuvanovellin takana ovat todelliset henkilöt, joiden mielenterveystarinat Viivi Rintanen kuvitti Hulluussarjakuvia-blogiinsa vuosina 2015-2020. Osallistavan blogin sarjakuvia julkaistiin ensi kertaa kokoelmana, joka sisältää sisältää myös 60 sivua ennen julkaisematonta, tekijän elämästä kertovaa sarjakuvaa. Näyttelyssä on esillä originaalisivuja tarinansa kertoneiden kokemuksiin perustuvista sarjakuvista. Esillä olevat sivut kertovat masennuksesta ja sen häpeäleimasta (Susun tarinat Tyhjäpää & Kadoksissa) sekä pakonomaisesta liikunnasta (Kristiinan Urheiluhullu).

Rintasen ekspressiivinen visuaalinen tyyli vangitsee tunteita, joita on vaikea kuvata sanoin. Kerroksellinen ilme syntyy lyijykynäluonnoksen, perinteisen musteteräviivan, liuke- nemattomien ja vesiliukoisten tussien ja villin vesivärin yhdistelmästä. Kirjan nimitarina Sarjakuvaterapiaa kuvaa aikaa, jolloin taiteilija piirsi muiden kokemuksia sarjakuviksi ja kävi läpi omaa elämäänsä psykoterapiassa. Psykoterapiakuvaus nivoo kirjan kaikki kertomukset yhteen ja näyttää myötätunnon, puhumisen ja kuuntelemisen muutosvoiman. Nimitarinasta on esillä sekä A3-kokoisia originaaleja ja isompia printtejä.

Viivi Rintanen (s. 1990) on sarjakuvataiteilija, graafinen suunnittelija ja kuvataideopettaja. Hänen 2015 ilmestynyt esikoisteoksensa Mielisairaalan kesätyttö valittiin Sarjainfo-lehden kriitikkoäänestyksessä vuoden parhaaksi sarjakuva-albumiksi.

Kirjan voit ostaa verkosta (suurikurpitsa.fi) tai signeerattuna suoraan taiteilijalta (viivirintanen@gmail.com), hinta 22€ + toimituskulut.