Minä olen Charlie -näyttely

Näyttely on esillä Oulun sarjakuvakeskuksen Sarjakuvagalleria!:ssa 10.-28.6.2015.

Näyttelyä voi kysellä esille eri paikkoihin os. info@sarjakuvaseura.fi.

Minä olen Charlie on aiemmin ollut esillä Kallion kirjastossa (2. kerros) 5.–18.3.15, Helsingin Vasemmistoliiton vaalitoimistolla 10.–18.3.15, Tampere Kuplii -festivaalin ajan esillä TR1-hallin Vooninki-salissa 27.–29.3.15 sekä Sellon kirjastossa Espoon Leppävaarassa toukokuulta 1.6.15. asti. Näyttely peruttiin Maailma kylässä -festivaalilta, lisätietoa TÄÄLLÄ. Koko näyttelyn sisältö Kultin sivuilla TÄÄLLÄ sekä Kulkuri.org-sivustolla.

charliekollaasi

Minä olen Charlie -näyttelyssä on piirroksia suomalaisilta sarjakuva- ja pilapiirtäjiltä, joita ovat JP Ahonen, Pertti Jarla, Petri Koikkalainen, Timo Kokkila, Heikki Paakkanen, Milla Paloniemi, Jope Pitkänen, Ville Ranta, Joonas Rinta-Kanto ja Aino Sutinen. Esillä on myös Charlie Hebdo -lehtiä, kuten kuuluisa Charia Hebdo -numero, sekä lisäksi Helsingissä pidetyssä kynttilätilaisuudessa käytettyjä Je suis Charlie -kylttejä. Ranskassa purevan pilapiirroksen kulttuuri on pitkä ja vahva. Charlie Hebdo on vuosikymmeniä toiminut vasemmistohenkinen, vallanpitäjiä ja erityisesti uskonnollista vallankäyttöä kritisoiva ärhäkkä pilalehti, jolle ei Suomessa ole vastinetta.  

7. tammikuuta tapahtui Eurooppaa järisyttänyt terroristi-isku Pariisissa, kun satiirisen Charlie Hebdo -lehden toimitukseen  hyökkäsi kaksi aseistautunutta miestä. He ampuivat 12 ihmistä, joista viisi oli pilapiirtäjiä: lehden kuvapäätoimittaja Stephane ”Charb” Charbonnier, Paulette-sarjakuvasta parhaiten tunnettu ja Kemin sarjakuvapäivillä vuonna 1994 vierailut Georges Wolinski, Jean ”Cabu” Cabut, Bernard ”Tignous” Verlhac ja Philippe Honoré.

TimoKokkilacharlie

Kuvitus: Timo Kokkila

Sarjakuvapiirtäjät ja -harrastajat seurasivat tapahtumien kulkua surullisina ja moni reagoi Suomessakin tapahtumiin salamannopeasti piirtämällä. Isku on herättänyt laajaa keskustelua muun muassa sananvapauden rajoista ja huumorin merkityksestä. Radikaalien islamistien vihan kohteeksi lehti on joutunut julkaistuaan useita piirrettyjä kuvia profeetta Muhammedista ja ruodittuaan islamia. Veritekoihin syyllistyvät terroristit eivät kuitenkaan tekoineen ja näkemyksineen edusta muslimeja laajemmin, mitä on tärkeää korostaa asian yhteydessä käydyssä keskustelussa.

Näyttelyn on koostanut Suomen sarjakuvaseura ry.

charliehebdoja

Kuva: Anna Kähkönen

Kopio ”Minä olen Charlie” -näyttelystä oli esillä Helsingin Vasemmistoliiton vaalitilassa Kalliossa 10.-18.3.15.

Näyttelyn kopio koostuu kotimaisten piirtäjien piirroksista ja on esillä 18.3. asti Vasemmistoliiton vaalitoimistossa osoitteessa Hämeentie 26, 00530 Helsinki. Vaalitoimisto on auki arkisin klo 14-20 ja lauantaisin 12-18.

“Näyttelyn esillepanoon liittyvien ongelmien meille on tärkeintä, että mahdollisimman moni saa mahdollisuuden nähdä itse näyttelyn ja siinä mukana olevat työt. Siksi otamme näyttelystä useampia kopioita. Näin päästään kenties puhumaan sisällöstä, sananvapaudesta ja jättämään tämä vaihe taakse.”, toteaa Suomen sarjakuvaseuran toiminnanjohtaja Kalle Hakkola.

”Ei ole hyväksyttävää, että alistumme väkivallalle ja annamme sen määrittää mitä uskalletaan sanoa. Eri asia on sitten mitä on oikein tai hyväksyttävää. Halusimme tarjoamalla tilat osoittaa, että myös puolueet kantavat vastuun sananvapauden edistämisestä.”, kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso sanoo. ”Samalla haastamme muut puolueet pistämään esille näyttelyn omissa tiloissaan.” 

Yhteydenotot info@sarjakuvaseura.fi.