Hanneriina Moisseinen – Ihminen katsoo eläintä. Festivaalinäyttely 29.8.–30.9.

Näkyvyysgalleria, Sarjakuvakeskus, Porthaninkatu 9, 00530 Helsinki

Näyttelyn avajaiset pe 1.9. klo 17–20, tervetuloa!

Festivaalitaiteilija Hanneriina Moisseisen uusin sarjakuvateos Kannas käsitteli Karjalan evakuointia jatkosodan kesänä 1944 mieleltään järkkyneen rintamakarkurin, karjakon ja lehmien kautta. Teos on herättänyt huomiota erityisesti siksi, että yleisö on kokenut kiinnostavana lehmien ottamisen osaksi miesten perinteisesti hallitsemaa sotanarratiivia. Helsingin sarjakuvafestivaalien näyttely tuo yhteen sarjakuvateos Kannaksen ympärille syntyneitä, eri tekniikoilla toteutettuja teoksia, joita kaikkia yhdistää kysymys ”miten ihminen katsoo eläintä?”.

hanneriina moisseinen sarjakuvakeskus

Sarjakuvassa fiktiivisen eläimen kuoleman esittäminen voi nostaa pintaan tietoisuuden maailman tilasta ja siinä vallitsevasta epäoikeudenmukaisuudesta. Vaikka ihminen ei välttämättä reagoi oman kokemuspiirinsä ulkopuolella tapahtuvaan väkivaltaan kuten ympäristötuhoihin tai eläinten kuolemiin, taiteen keinoin inhimillisen kokemuspiirimme sisäpuolelle tuodun piirretyn vasikan kohtalo, mielikuva, voi silti itkettää. Toisaalta sarjakuvaa ei voi tehdä toislajisen olennon, kuten lehmän ”näkökulmasta” ilman inhimillistämistä.

Koskaan ei ole ollut näin paljon tuotantoeläimiä, tai toisaalta kuvia söpöistä eläimistä, vaikka samaan aikaan luonnonvaraisia eläinlajeja uhkaa kuudes sukupuuttoaalto. Tekijälleen näyttelyssä nähtävät teokset herättävät näin ollen myös kysymyksiä sekä taiteen että representaation etiikasta.

Hanneriina Moisseinen (s. 1978 Joensuussa) on Helsingissä asuva ja työskentelevä sarjakuvataiteilija ja taiteen maisteri. Sarjakuvataiteen valtionpalkinnolla 2016 palkittu Kannas on hänen neljäs sarjakuvateoksensa.

Näyttely on osa Helsingin sarjakuvafestivaaleja, jotka järjestetään 2.-3.9. Suvilahdessa Kattilahallissa. sarjakuvafestivaalit.fi

Lue Hanneriina Moisseisen haastattelu Sarjakuvakeskuksen blogista.

lakes festival hanneriina moisseinen

Hanneriina Moisseinen Lakes-festivaalilla Englannissa 2016.