Seniorien sarjakuvia Hampurin sarjakuvafestivaalilla

Sarjakuvakeskus on järjestänyt seniorikansalaisille sarjakuvapajoja, joiden tuloksista on julkaistu näyttely. Se on esillä myös Saksassa Hampurin sarjakuvafestivaaleilla 5.10.2017.

Kuti-lehden kesänumeroon on valikoitu Helsingissä Kinaporin palvelutalolla perjantaisin kokoontuvan ryhmän sarjakuvia. Ryhmässä käy noin 14 seniorikansalaista. Siis ihmisiä, jotka ovat eläneet meistä pisimpään. Heterogeeninen ryhmä, niin kuin mikä tahansa ikäryhmä. Mutta kun kokemuksia on takana useampia vuosikymmeniä, sarjakuvan aiheet eivät lopu koskaan. Numeron on päätoimittanut Hannele Richert.

Matkan aikana ryhmä ripustaa näyttelyn Centro Sociale -kulttuuritilan galleriahuoneeseen osana Comics Festival Hamburg -sarjakuvafestivaalien ohjelmaa. Ryhmä myös valvoo näyttelyä ja kertoo seniorisarjakuvan mahdollisuuksista näyttelyvieraille ja kiinnostuneille ammattilaisille. Kuti-lehden senioriaiheinen erikoisnumero englanninkielisine tekstityksineen ja artikkelitiivistelmineen toimii ryhmän käyntikorttina. Näyttely Senioren-Comics aus Helsinki on  samojen tekijöiden käsialaa kuin lehti. Aloite näyttelyn järjestämiseen Hampurissa tuli festivaalijärjestäjien puolelta, joukossa on sarjakuvapedagogiikan alalla toimivia taiteilijoita, jotka ovat kiinnostuneita järjestämään vastaavia ryhmiä Saksassa.

seniori kuti web

Yksi matkan tavoitteista on kertoa paikallisille toimijoille, miten vastaavaa taidetoimintaa voisi järjestää ja mihin tahoihin kannattaa ottaa yhteys, jotta viesti toiminnasta tavoittaisi sarjakuvantekemisestä kiinnostuneet seniori-ikäiset. Ryhmälle vuosien saatossa muotoutunut estetiikka on myös herättänyt sarjakuvaväessä kiinnostusta. Kuti-lehden erikoisnumeroa levitetään sarjakuvakauppias Hans Ebertin toimesta Strips&Stories -sarjakuvakaupalta paikallisiin kahviloihin, kirjastoihin, kulttuuritiloihin ja palvelutaloihin.

Osana näyttelyn ohjelmaa järjestetään Sarjakuvakeskuksen pedagogisen toiminnan kanssa suunniteltu avoin sarjakuvapiirrostapahtuma yli 50-vuotiaille näyttelytilan läheisellä torilla ja ulkoilmalehtereillä. Näyttelyn sarjakuvien piirtäjät ovat mukana piirtämässä. Tapahtumasta ilmoitetaan paikallisesti etukäteen, ja sillä pyritään lisäämään seniorisarjakuvan näkyvyyttä sekä luomaan rennon yhteisen piirrustustilanteen kautta mahdollisuus sanattomaan vuorovaikutukseen eri kieltä puhuvien senioripiirtäjien välillä.