Elokuun näyttely: Perjantaipaja – SKETSI 4.-27.8.2021

SketsiAnimaatio 6 exported 6458

Sarjakuvakeskuksen perjantaipaja kokoontuu joka viikko juonimaan, kuvittelemaan ja herkuttelemaan tänne Sarjakuvakeskukselle. Pitkän ja rokottavan koronaepidemian aikana paja on kokoontunut etänä Discord-chatpalvelussa. Pajaa on järjestetty vuodesta 2011. Vuosina 2011–2013 pajan vetäjänä toimi Max Sarin (tunnettu Giant Days -sarjakuvasta), sittemmin pajaa on vetänyt Saana Kaurala. Aluksi pajoja kutsuttiin “avoimiksi perjantaipiirtoilloiksi”, mutta lyhenne perjantaipaja vakiintui ajan myötä. Perjantaipajaan mahtuu monenmoisia persoonia, ja jokainen on tervetullut juuri itsenään.

Perjantaipaja on liikkunut Sarjakuvakeskuksen mukana Arabianrannasta nykyiseen paikkaansa Porthaninkadulla. Perjantaipaja julkaisee puolivuosittain omakustanteisia sarjakuva-antologioita tai “zinejä”, joita myydään erinäisissä sarjakuvatapahtumissa. Paja on mukana myös tämänvuotisten Helsingin sarjakuvafestivaalien Zine Festissä lauantaina 4. syyskuuta. Viimeisin antologia “Mytologia” julkaistiin keväällä 2021 ja seuraava, “Salaliitto”, ilmestyy Helsingin sarjakuvafestivaaleiksi.

Perjantaipajan ensinäyttelystä SKETSIstä löydät osia näiden vuosien helmistä. Työt on tuotettu yhteistyössä eivätkä siten vain yhden ihmisen kädenjälkeä. Näyttely on pajalaisten yhdessä juonima improvisaatioon ja yhteistyöhön keskittyvä taidenäyttely. Esiteltävät työt on tuotettu 2018–2020 pajan viikoittaisissa kokoontumisissa, jotka nojaavat ex tempore -luovuuteen matalalla kynnyksellä.

Näyttely on avoinna ti-pe klo 12-18. Näyttelyn avajaiset keskiviikkona 4.8. klo 16-18.