Sarjakuvatyöpajoja Kiasman Päin näköä! -näyttelyn yhteydessä

Kiasmassa on 9.3.–9.9.2012 esillä suomalaisen nykytaidesarjakuvan näyttely. Päin näköä! -näyttelyyn osallistuu 14 kansainvälisesti tunnettua kotimaista taiteilijaa. Näyttelyn yhteydessä Kiasma ja Suomen sarjakuvaseura ry järjestävät yhteistoimin monenlaista tapahtumaa ja kurssia.


SARJAKUVATYÖPAJAT

Sarjispajat aikuisille ja lapsille
lauantaisin klo 13–16

Nonstop-työpajoissa tutustutaan sarjakuvan tekemisen keinoihin. Aiheet ja työtavat vaihtuvat joka viikko. Pajat sopivat sekä aikuisille että lapsille 4-vuotiaasta ylöspäin. Alle 10-vuotiaat aikuisen seurassa. Osallistuminen museolipulla, ei ennakkoilmoittautumista. Paja, 5. krs.

17.3. Seinäsarjakuva

Millaisen tarinan sinä luot neljällä ruudulla? Teetkö sen kuvin, käytätkö sanoja? Työpajassa tehdään oma sarjakuva helpolla ja hauskalla menetelmällä.

24.3. Kollaasi

Ei tarvitse osata piirtää tehdäkseen sarjakuvia! Ympäristömme on jo valmiiksi kuvia pullollaan. Kollaasi-pajassa niistä tehdään sarjakuvia leikkaamalla ja liimaamalla. Valokopiokone laulaa ja kertoo sinun tarinasi maailmasta.

31.3. Pinssit

Sekä sarjakuvafanit että musadiggarit ymmärtävät pinssien päälle. Toisten rinnuksilla koreilee kokonainen panssari pieniä kuvia tai sloganeita. Työpajassa suunnitellaan ja toteutetaan sarja pinssejä. Kerro tarinasi ja pukeudu siihen!

14.4. Fotonovelli

Tehdään sarjakuva valokuvaamalla. Digikameran ja tietokoneen avulla luodaan kuvakertomus, jossa pajaan osallistuvat voivat joko näytellä itse tai ohjata nukkenäyttelijöitä. Kuten elokuvan tekemisessä ikään, tarvitaan myös tässä ryhmätyössä kuvaajia, käsikirjoittajia ja lavastajia.

21.4. Lyriikka

Laulettu kevyt musiikki ja sarjakuva ovat serkuksia popkulttuurissa. Ne yhdistävät sanallista kerrontaa musiikkiin ja kuvaan. Työpajassa sarjakuvitetaan lyriikoita. Musiikkikappaleen tekstit nousevat aivan uudelle tasolle rytmitettynä sarjallisiksi kuviksi.

28.4. Vaihtokuva

Muistatko vanhat lentikulaaripostikortit, joissa havaijilaistyttö iskee silmää, kun katsot sitä eri kuvakulmasta? Hauskassa työpajassa rakennetaan käsityönä vastaava vaihtokuvapohja. Voit rakentaa sarjakuvan, jonka tarina vaihtuu katsojan näkökulman mukaan.

 

SYVENTÄVÄT SARJAKUVAKURSSIT

Neljän kerran kurssit on tarkoitettu kaikille kuvallisesta ilmaisusta kiinnostuneille. Aiempaa kokemusta tai piirustustaitoa ei tarvita! Kurssimaksu 50 €sisältää ohjauksen, materiaalit sekä pääsymaksut Kiasmaan. Kurssit järjestetään Kiasman ja Sarjakuvakeskuksen yhteistyönä.

Ilmoittautuminen 28.2. alkaen (09) 1733 6509 (ti–pe klo 9–12)

Sivellintussaus
keskiviikkoisin klo 17–20
21.3., 28.3., 11.4., 18.4.

Kurssilla tutustutaan japanilaisiin sivellintekniikoihin ja lähestytään kuvaa abstraktin piirtämisen kautta. Työskentelyn teemoja ovat mm. piirustustekniikat, maisema, muotokuva, surrealismi ja abstrakti taide. Kurssi soveltuu kaikille piirtämisestä kiinnostuneille. Opettajana toimii kuvataiteilija Takuyo Kawachi (www.kawachiart.com).

Havainnosta paperille
torstaisin klo 17–20
22.3., 29.3., 12.4., 19.4.

Kurssilla perehdytään klassiseen havainnosta piirtämiseen ja kuvan pelkistämiseen. Tutkitaan liikettä, anatomiaa, rytmiä, valoa, muotoa, väriä, viivaa ja arkkitehtuuria. Piirustustehtävissä hyödynnetään Kiasman tiloja ja tiloissa olevia elementtejä. Kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat treenata piirustustaitojaan ja luoda havaintopankkia omaa työskentelyä varten. Se sisältää lyhyen johdatuksen havainnon teoriaan sekä suuren määrän piirustustehtäviä. Opettajana toimii kuvataiteilija Janne Kärkkäinen.

Inspiraatiokurssi
perjantaisin klo 17–20
23.3., 30.3., 13.4., 20.4.

Jokaisessa meissä asuu pieni itsekriitikko, joka pitää välillä vaientaa, jotta pääsemme kehittämään piirustus- ja kirjoitustaitojamme. Kurssilla tehdään piirustus-, kirjoitus- ja sarjakuvaharjoituksia, jotka auttavat eroon tyhjän paperin pelosta ja innostavat kokeilemaan erilaisia lähestymistapoja luovaan piirtämiseen ja kirjoittamiseen. Kurssi ei vaadi aikaisempaa kokemusta sarjakuvan tekemisestä; mukaan ovat tervetulleita sekä vasta-alkajat että ammattilaiset. Halutessasi voit ottaa mukaan oman luonnoslehtiön ja kyniä. Opettajana toimii sarjakuvataiteilija Anna Sailamaa.