Sarjakuvaseura Helsingin Kirjamessuilla 22.–25.10.15 – teemoina pienlehdet, aktivismi ja Venäjä

kirjamessu-webTänä vuonna Suomen sarjakuvaseura ottaa entistä näkyvämmin osaa Helsingin Kirjamessuille 22.–25. lokakuuta 2015. Tämän vuoden Helsingin sarjakuvafestivaalien pienlehti- ja DIY-teema näkyy myös kirjamessuilla.

Koko messuväki on tervetullut sarjakuvaseuran osastolle piirtämään ja tekemään itselleen vaikka oman puupäähatun. Läpi messujen toiminnassa olevissa, avoimissa työpajoissa kävijät voivat perehtyä sarjakuvien maailmaan eri näkökulmista ja kokeilla itsekin erilaisia tekniikoita ja lähestymistapoja.

Ohjelmassa haastatellaan kiinnostavia tekijöitä ja tekijöiltä saa samalla myös signeerauksia. Osastolla on luonnollisesti myös myynnissä suuri valikoima sarjakuvaa ja pienlehtiä.

nyt riittaa web-miniRasisminvastainen kirjamessulehti syntyy paikan päällä

Helsingin Kirjamessuilla tehdään tänäkin vuonna Suomen sarjakuvaseuran virallinen messulehti. Nyt riittää! – Sarjakuvakulttuuri <3 monikulttuurisuus -niminen julkaisu on sarjakuvantekijöiden reaktio tänä syksynä ihmisvastaisiksi teoiksi kärjistyneeseen rasismiin. 

Nyt riittää! – Sarjakuvakulttuuri <3 monikulttuurisuus sisältää antirasistisia ja monikulttuurisuutta puoltavia sarjakuvia Suomen eturivin sarjakuvantekijöiltä. Mukana ovat esimerkiksi Pertti Jarla, JP Ahonen, Emmi Nieminen, Kaisa Leka, Petri Hiltunen, Aapo Kukko, Kivi Larmola, Jukka Tilsa, Pauli Kallio ja Ville Pirinen. 

Nyt riittää! – Sarjakuvakulttuuri <3 monikulttuurisuus julkaistaan lauantaina 24.10. PDF-muodossa Issuu-palvelussa. Kirjamessujen jälkeen lehdestä julkaistaan painettu versio, jonka myynnistä saadut tulot ohjataan Suomen Punaiselle Ristille. 
 
Originaalihuutokauppa lauantaina klo 12. Lisää lehtiprojektista täällä: http://sarjakuvaseura.fi/fi/sarjainfo/uutiset/581-rasisminvastainen-sarjakuvalehti-syntyy-helsingin-kirjamessuilla

kirjamessut2015-web

Teemoina pienlehdet, aktivismi ja Venäjä

Kaikki voivat tehdä sarjakuvia ja pienlehdet mahdollistavat sen, että jokainen voi saada äänensä esille. Sarjakuvaseuran messuosastoilla kävijöiden onkin mahdollista tutustua sarjakuvaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä ja tutustua tekijöihin, jotka omalla työllään ovat nostaneet päivänpolttavia aiheita esille. Tämän syksyn muun muassa mielenterveyttä, ympäristöä, kehitysapua, rauhantyötä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevät sarjakuvat löytyvät Suomen sarjakuvaseuran messuosastolta.

Vieraina lavalle nousevat muun muassa JP Ahonen, Pertti Jarla, Tiitu Takalo, Wolf Kankare, Eeva Meltio sekä monet, monet muut Suomen eturivin sarjakuvataiteilijat. Mukana toiminnassa ovat myös Feministinen sarjakuvatoiminta sekä Kuvittajat ry.

tee-itse-puupaa

Haastattelu- ja signeerausaikoja ja avoimia työpajoja 

Aluksi pidetään aina n. puolen tunnin tekijähaastattelu (ellei ole toisin mainittu), jota seuraa puolen tunnin signeerausaika. Kurssivilla olevat ovat avoimia työpajoja, joihin saa tulla osallistumaan mihin aikaan tahansa. Ne sopivat aikuisille ja lapsille. Lisäksi lapsille on avoimia non-stop-pajoja, joissa voi mm. askarrella oman Puupäähatun.

Torstai 22.10.

12-13 Sadankomitean antologia: Rauhan tiellä – antimilitaristisia sarjakuvia
13-16 Feministisen sarjakuvatoiminnan paja. Zinepaja sopii kaikenikäisille. Miia Vistilä, Hanna-Pirita Lehkonen ja Tanja Ruotsalainen vetävät pajaa.
15-16 JP Ahonen signeeraa
16-17 Feministinen sarjakuvatoiminta esittelee toimintaansa

eeva-meltio-naytePerjantai 23.10.

12-13 Amanda Vähämäki
13-14 Ilpo Koskela
14-15 Roope Eronen
15-16 Eeva Meltio
16-17 Wolf Kankare
17-18 Aino Sutinen

Lauantai 24.10.

13-14 Petri Hiltunen
14-15 Pertti Jarla
kersantti-napalm15-16 Jarkko Vehniäinen
16-17 Jope Pitkänen
17-18 Aapo Kukko

Sunnuntai 25.10. 

12-13 Vesa Vitikainen
13-14 Tiitu Takalo
14-15 Hannele Richert
14.30-15.30 Heta Happonen
15-16.45 Kuvittajat ry:n paja lapsille ja kaikenikäisille.

Kuvat: Puupäähattupaja, Eeva Meltio / Pedot, Vesa Vitikainen / Kersantti Napalm

VENÄLÄISEN SARJAKUVAN SYKSY

Suomen sarjakuvaseura osallistuu Helsingin Kirjamessujen Venäjä –ohjelmaan tuomalla Askold Akishin sarjakuvanäyttelyn Messukeskukseen. Moskovalaissyntyinen taiteilija on tunnettu erityisesti sotaa käsittelevistä sarjakuvistaan. Akishinin sarjakuvia on myös Galleria Sarjakuvakeskuksen näyttelyssä, josta lisää täällä. 

askold-akishin

Osa Venäjä -teemaa on myös pietarilaisen sarjakuva-aktiivin ja Boomfest-festivaalin johtajan Dmitri Jakovlevin haastattelu, joka pidetään Kirjakahvilassa la 24.10. klo 11.30. Noin 30 minuuttia kestävä haastattelu pureutuu venäläiseen sarjakuvakulttuuriin ja nykysarjakuvan tekijöihin.

KUVITTAJIEN OHJELMA

Pop Up -kuvittajan työhuone

Kirjamessuilla perjantaina ja lauantaina 23.-24.10. Tule seuraamaan kuvittajaa työssään. Työhuoneessa muun muassa Sanna Pelliccioni, Anna Emilia Laitinen, Sari Airola ja Maija Hurme.

Perjantai 23.10.

10-13 Sari Airola 
13-16 Sanna Pelliccioni
16 -19 Anna Emilia Laitinen

Lauantai 24.10.

10 – 13 Pirita Tolvanen
13 -15 Sirpa Mänty
15- 18 Maija Hurme

Kuvituspajat kirjamessuilla

Minun kirjaimeni – tee oma nimikyltti
Sunnuntaina 25.10. kello 15.00-15.45.

Kuvituspaja 3-10-vuotiaille. Leopardin tapaan luovasti lumoavia materiaaleja käyttäen. Opettajana kuvittaja Sari Airola. Mukaan mahtuu 10 osallistujaa.

Pieni paratiisi – väritä oma pala paratiisia
Sunnuntaina 25.10. kello 16.00–16.45

Mukaan mahtuu 10 osallistujaa. Opettajana Sari Airola.

Sari Airola on monipuolinen ja palkittu kuvittaja ja kirjailija. Hän on asunut pitkään ulkomailla ja on tehnyt kuvakirjoja kokemuksistaan mm. Kiinassa. Uusin kirja, L niin kuin Leopardi kertoo kirjaimien ihmeellisestä maailmasta. Airola toimii myös opettajana lapsille ja aikuisille. Hänen teoksissaan seikkailevat niin eläimet kuin ihmiset.

kuvitus

Kuvitusohjelman järjestää Kuvittajat ry.

Linkki Helsingin Kirjamessujen sivuille.
Kirjamessut järjestetään Messukeskuksessa Pasilassa. Osastomme on 6G139. Linkki Facebook-tapahtumaan tässä.

kirjamessuilla2014