Pop-up Sarjakuvakeskus

JOS KLIKKASIT TÄNNE UUTISKIRJEEN KAUTTA, LINKKI RUOHONJUURISARJAKUVAPAJAAN ON TÄSSÄ. <–

 

 

 Pop-up Sarjakuvakeskus @ Kuopio 18.–24.5.

Sarjakuvakeskus pystyttää JUURET -festivaaliviikolle Pop-up Sarjakuvakeskuksen 18.–24.5.2015 Kuopion Satamankulmaan.

Lisätietoa festivaalista: http://www.satamankulma.fi/juuret_-sarjakuvafestivaali_pe_225-su_2452015/

Sarjakuvakeskus auki yleisölle joka päivä ma-su klo 12-18, jolloin pidetään myös ilmaiset nonstop-työpajat osoitteessa Kallamarina, Tulliportinkatu 1, Kuopio.

NONSTOP-TYÖPAJAT yleisölle

Klo 12–18 koko perheelle / kaikenikäisille. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Työpajoissa on aina mahdollisuus myös piirtää vapaasti sarjakuvaa. Tervetuloa!

MA 18.5. Sinä supersankarina
TI 19.5. Teippityöpaja
KE 20.5. Pop-up-kolmiulotteinen työpaja
TO 21.5. iPad-valokuvasarjakuvapaja
PE 22.5. Sokkona sarjakuvaa!
LA 23.5. Rakennetaan Kuopion pienoismalli TiPseillä
SU 24.5. Rakennetaan Kuopion pienoismalli TiPseillä

juuret

PÄIVÄKOTILAISILLE

TO 21.5. klo 10 tai 11  Jääkarhu ja Valas Show! päiväkoti-ikäisille suunnattu, vapaa pääsy. Varaa paikkasi info@satamankulma.fi 

Lapset pääsevät luomaan ja piirtämään yhdessä eläinten kanssa pieniä seikkailuja, jotka Jääkarhu ja Valas esittävät tekijöille lennosta!

KOULUTUKSET AIKUISILLE

Aloittelijoille / harrastajille / ammattilaisille / 50 € kerta/ryhmä
Maksulliset koulutukset iltaisin. Varaukset p. 044 5717715, kesto klo 17.30–19.30

MA 18.5.Sarjakuvan perusteita ja tehokeinoja – sarjakuva omana ilmaisumuotona
TI 19.5.Ideointi ja luovuuden villitseminen, improvisaatiosarjakuvaa
KE 20.5. Käsikirjoitus
TO 21.5.Molotow – Maalitussit ja sekatekniikat
PE 22.5.Sarjakuva työn apuvälineenä? klo 16.30–19.30, 100 € /osallistuja

SARJAKUVAKESKUKSEN TILATTAVAT KURSSIT

19. -24.5.2015

Sarjakuvakeskukselta voi tilata kursseja päiväkoteihin, kouluihin, oppilaitoksiin ja työpaikoille. Kurssit voidaan sitoa opetusteemoihin, eri elämäntilanteisiin tai niillä voidaan tuoda positiivisia voimavarjoa esille – matalalla kynnyksellä ja hauskalla työotteella. 

Kurssit 50€/h

Päiväkodit

Pajalla tutustutaan sarjakuvaan ja käytetään sitä oman ilmaisun tukena. Kerrotaan tarinoita ja tehdään harjoituksia, jotka tukevat kuvanlukutaidon, hahmotuksen ja kynänkäytön hienomotoriikan kehitystä, matalakynnyksisellä ja hauskalla työotteella.

Paja voidaan liittää mukaan esikoulun meneillä oleviin opetusteemoihin, kuten esimerkiksi liikenneturvallisuuteen tai ympäristökasvatukseen. Voimme myös tehdä helppoja lautapelejä lasten omilla kuvituksilla ja tarinoilla maustettuina. Peleihin ja tekemiseen sisällytetään helppoja laskutehtäviä, kokonaisuuden hahmotusta ja ohjeiden sisäistämisen harjoittelua koulumaailmaan kasvamisen tueksi. 

Koulut, lukio, ammattikoulu

1. Sarjakuvan perusteet
Kurssilla  käydään läpi erilaisia sarjakuvia ja tutustutaan erilaisiin sarjakuvan tyyleihin keskustelun ja erilaisten harjoitteiden kautta.

2. Sarjakuvalla elämää –kurssi
Kurssilla opitaan sarjakuvan perusteita ja erilaisia tehokeinoja. Tehtävien teemat ja keskustelut ohjaavat ajatuksia niin, että nuoret pääsevät miettimään tekemisen lomassa mm. suhdettaan päihteisiin ja tulevaisuuteen. Huumorin kautta mm. päihteitä riisutaan niihin liittyvää glamouria.

3. Sarjakuva oppimisen apuvälineenä?
Sarjakuvalla voidaan käsitellä mitä tahansa koulussa käsiteltävää teemaa, aihetta, vuosisataa tai esimerkiksi henkilöä siirtämällä opittua faktaa sarjakuvan muotoon ja tuomalla teemojen käsittelyyn erilaista sykettä. Sarjakuva yhdistää erilaisia oppimistapoja: sanallisen, kuvallisen, toiminnallisen ja tarinallisen.

4. Minä supersankarina
Voimauttava sarjakuvakurssi, jossa käsitellään omia positiivisia voimavaroja ja tehdään erilaisia sarjakuvatehtäviä ja koetaan onnistumisen kokemuksia. Sopii mille ryhmälle tahansa!

Vain 21.5. ja 22.5. tilattavia kursseja

5. Polaroid-valokuva työpaja 

Tässä työpajassa osallistujat tarvitsevat kameran, mutta mikä tahansa kännykkä, jossa kamera on käy tähän tarkoitukseen. Työpajassa rakennetaan kuvasarjoja pienen polaroid-tulostimen avulla. Kuvien työstämistä jatketaan myös käsin. Kurssi sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita valokuvauksesta ja kuvallisesta kerronnasta.

6. Pienlehtipaja 

Pienlehtityöpajassa oppii miten tehdä helppo pieni lehti mahdollisimman yksinkertaisilla välineillä. Tässä työpajassa et tarvitse aiempaa kokemusta sarjakuvan tekemisestä, vaan kaikki pystyvät tulemaan mukaan tekemiseen. Työpaja sopii toki aloittelijoiden lisäksi myös kokeneemmille tekijöille. Työpajassa jokainen pääsee tekemään pienen lehden, jota on helppo kopioida vaikkapa joululahjaksi ystäville ja sukulaisille.

Erityisryhmät

Seniorisarjakuva ke-to 20.-21.5.2015

Kurssin aikana voi tehdä sarjakuvanovellin, strippisarjakuvan tai kuvitetun tarinan. Kurssi on luonteeltaan voimauttava ja muistia virkistävä. Kurssi ei edellytä aiempaa kokemusta sarjakuvista, vaan kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita. Kurssilla työskennellään kirjoittaen ja piirtäen. Työtapoina käytetään luovan kirjoittamisen menetelmiä soveltavia luovia piirustusharjoituksia. Niissä tutkitaan omia tunteita ja tunnelmia, muistoja, itseä pohdituttavia asioita ja mielikuvia – niin positiivisia kuin negatiivisiakin – ja siirretään niitä sarjakuvaksi paperille. Sarjakuvassa ei ole oikeata tai väärää. Tärkeintä onkin vain olla kiinnostunut asioista ja piirtää.

Toimintakeskukset ke-to 20.-21.5.2015

Kurssi on sopiva kaikille sarjakuvasta kiinnostuneilla. Kurssilla käydään läpi sarjakuvan tekoprosessi: ideointi – käsikirjoittaminen – piirtäminen. Kurssilla suunnitellaan omia sarjakuvahahmoja ja tehdään sarjakuvastrippejä eli sanomalehtisarjakuvaa. Kokeillaan erilaisia piirustustekniikoita ja välineitä sekä pohditaan sarjakuvakerrontaa.

Kurssi on luonteeltaan rento ja soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tarinoista ja piirtämisestä. Sarjakuvien aiheet ammennetaan omasta arjesta.

Sarjakuva työn apuvälineenä? 

Opettajat / nuorisotyöntekijät / sosiaalityöntekijät

3 tunnin kurssi perjantaina 22.5.2015 Kallamarinassa klo 16.30–19.30, 100 € /osallistuja
(Tai tilattavissa asiakkaan tiloihin 18-24.5. aikana)

Mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistunut lähihoitaja sarjakuvaopettaja- ja taiteilija Petri Koikkalainen esittelee toiminnallisella luennolla erilaisia sarjakuvallisia tehtäviä ja menetelmiä, joita hän on käyttänyt ja kehittänyt yhteistyössä muiden alan ammattilaisten kanssa soveltaessaan sarjakuvaa sosiaalityössä erilaisten erityisryhmien kanssa. Sarjakuva taipuu vaivattomasti esimerkiksi päihdevalistukseen, itsetutkiskeluun, sekä erilaisten teemojen kuten rasismin käsittelyyn. Sarjakuvaa on käytetty kaiken ikäisten kanssa ja työpajoja on järjestetty aina esikouluista vankiloihin asti. Vain paperi on rajana!
Tavoitteena on räätälöidä tehtäviä kunkin osallistujan työ- ja asiakasryhmät huomioiden.
Opetuskokonaisuus sopii mainiosti myös työntekijöille, jotka eivät tunne sarjakuvaa tai “eivät osaa piirtää”. 

Tärkeintä onkin vain olla kiinnostunut asioista ja piirtää!

Lisätiedot ja varaukset: petri.koikkalainen@sarjakuvakeskus.fi  p. 044 5717715
Satamankulma: 
info@satamankulma.fi   puh: 040 5383823