Viivan voima – Croquis-pajan näyttely

Sana croquis juontuu ranskan sanasta croquer, piirtää pikaisesti.

Vain muutamassa minuutissa tai sekunneissa syntyvät viivat ihmisvartalosta ovat hetkessä tunnistettavia ja täynnä enemmän tunnetta kuin tarkoitusta luoda valokuvantarkka kopio mallista.

Sarjakuvakeskuksella tiistaisin kello 19–10 voi croquista piirtää lähes ilmaiseksi (mallille kerätään kolehti) ja piirtämään voi tulla kuka vain. Croquis-taapaamisia luotsaa kalifornialainen Geneva Rosett-Hafter,  jonka tie keskukselle päätyi rakkauden kautta ensin Suomeen ja sitten keskuksella järjestetystä perjantaipajasta croquiin vetäjäksi. 

– Croquis on nopeaa ihmisen hahmottamista, se parantaa anatomiantajua ja ryhmässä piirtämäminen on hyvin rentouttavaa. Usein raskaan työpäivän jälkeen croquis ja sen ääreen kerääntyvät ihmiset tarjoavat hengähdystauon arjesta.

Kaikki ovat tervetulleita.

croquis sarjakuvakeskus sarjakuva
– Ihmiset ovat eri ikäisiä ja käyttävät eri tekniikoita. Täällä voi kokeilla erilaisia tyylejä ja tapoja piirtää. Kukaan ei tuomitse ja ilmapiiri on kannustava ja avoin. Ei tarvitse kokea osaavansa piirtää, koska kaikki osaavat! Sen olen täällä Sarjakuvakeskuksella oppinut.

Croquis myös parantaa koordinaatiokykyä.

– Suosikkiajankestoni piirtää on joko 20 sekuntia tai 15 minuuttia. Kerran piirsin croquista niin, että emme saaneet katsoa papereita ollenkaan. Kahdenkymmenen sekunnin piirrokset tuolta kerralta ovat loistavia! Vaati hyvin paljon kärsivällisyyttä olla katsomatta paperia viiteentoista minuuttiin, mutta lopulta se palkitsee.

croquis-kallio-2

Croquisryhmän piirroksia voi ihailla Kallion kirjaston näyttelyssä 17.12.2014 asti.

Etenkin Antti Luostarisen varmat viivat vangitsevat, Johanna Castrén käyttää väripintoja mielenkiintoisesti ja Johnny Varilan muodot tanssivat. Jokaisen piirtäjän tyyli on oma ja erilainen ja kaikkia kuvia pysähtyy katselemaan, miettimään millainen ihminen ne on piirtänyt.

Mieskuvia voisi olla enemmän, mutta mallien saaminen lienee hankalampaa. Tekniikat vaihtelevat lyijykynistä vesiväreihin ja Juhana Lumme taitaa herkän ohuen tussijäljen.

Kannattaa käydä, kun vielä voi.

croquis sarjakuvakeskus sarjakuva

Teksti ja kuvat: Anni Juusela

Linkkejä:
Croquis-paja tiistaisin klo 19–20. Mallille kerätään kolehti (suositus väh. 3 €) ja malliksi voi myös hakea.
Sarjakuvakeskus Croquis -näyttely Kallion kirjastossa 1.–17.12.14.
Geneva Rosett-Hafterin omakohtainen Coming to Finland -sarjakuva blogissa.