Valentina-kaunotar saa tribuuttinäyttelyn

Kysymykset: Aino Sutinen
Käännös ja kuvat: Kajo Vuolasvirta, Saara Varala

Portugalilainen Manuel Espirito Santo kuratoi Sarjakuvakeskuksella sarjakuvafestivaalien yhteydessä nähtävän Tribuutteja Guido Crepaxin Valentinalle -näyttelyn (15.8.–10.9.2016). Manuel kertoo näyttelyn taustoista.

Huom. näyttely ei ole kaikin puolin lapsille sopiva.

crepaxmuokattu4

Mistä näyttely sai alkunsa ja missä se on kiertänyt?

Se on pitkä tarina joka alkoi vuonna 2012. Muistan nähneeni Crepaxin näyttelyn mainoksen Espanjassa, Viñetas del Atlânticossa. En pystynyt vierailemaan näyttelyssä silloin, mutta se jäi mieleeni ja halusin järjestää Crepax-näyttelyn itse kun minulla olisi aikaa. Otin yhteyttä Crepaxin tyttäreen Caterina Crepaxiin vuonna 2014 ja järjestimme näyttelyn Portugalissa, Beja-sarjakuvafestivaaleilla. Esillä oli Crepaxin alkuperäistöitä ja kansainvälisten taiteilijoiden tribuutteja Valentina-hahmosta. Tämä oli alunperin Caterina Crepaxin idea.

Ehdotin Fantagraphicsille, että Crepax-näyttely ja ideani siitä vietäisiin Amerikan markkinoille ja pomoni Gary Groth rakasti ideaa. Aloin työskennellä Fantagraphicsin Crepax-sarjan toimittajana. Otin yhteyttä joihinkin maailman parhaista taiteilijoista ja pyysin heitä mukaan toteuttamaan tribuuttia Guido Crepaxin Valentina-hahmolle. Tribuutin tarkoituksena oli nostaa esiin Crepaxin kokoelmaa ja Valentina-hahmon 50. juhlavuotta, joka oli viime vuonna.

crepaxmuokattu6 2

Bejan vuoden 2014 sarjakuvafestivaalien lisäksi olen pitänyt näyttelyn kotikaupungissani Portossa, Boemia-nimisessä kahvilassa vuonna 2016. Sen seinillä on nyt ollut Valentina-tribuutteja aina huhtikuusta asti. Toinen näytteillepano oli New Yorkissa, Scott Ederin galleriassa Crepaxin originaalitöiden kera. Yksi oli Seattlessa, Fantagraphicsin kirjakaupassa ja galleriassa jossa näytettiin vain kansainvälisten taitelijoiden tribuutteja. Tällä hetkellä Crepaxin perilliset eivät halua että enempää originaaleja asetetaan näytteille niille mahdollisesti aiheutuvan vahingon takia, vaikka työt ovatkin vakuutettuja. Crepaxin originaalit ovat todella isoja ja kauniita, ne ovat upeita taideteoksia.

On hienoa saada näyttely myös Helsinkiin. Suunnittelen pitäväni muita näyttelyitä Euroopassa ja Yhdysvalloissa, mutta vasta sitten kun minulla on aikaa, sillä näyttelyiden järjestäminen vaatii paljon työtä. Blogistani löytyy juttua niistä: Invictaindiearts.blogspot.com. Kirjoitan sinne näyttelyistäni ja ideoistani ja olen myös haastatellut Crepaxin kolmea lasta: Caterina, António ja Giacomo Crepaxia.

crepaxmuokattu5

Mitä Crepaxin tuotanto merkitsee sinulle?

Olen kirjoittanut Crepaxista taitelijana ja hänen työnsä merkityksestä minulle myös blogissani. Crepax oli mestari. Luin Valentina-tarinoita italialaisesta Linus-lehdestä lapsena 80-luvulla. Jo silloin minuun teki vaikutuksen paitsi niiden eroottinen ulottuvuus, myös tämän naishahmon tarinat ja unelmat.

Minusta Crepax teki Valentinalla saman mitä Hugo Pratt teki Corto Maltesella. Nämä kaksi taiteilijaa olivat ihmisinä hyvin erilaisia: Pratt oli seikkailija ja Crepax oli perheellinen mies. Crepax rakasti kuvata naisellista voimaa 60-luvulla, ja piirsi Valentinan normaaliksi hahmoksi ja naiseksi joka ikääntyy ja perustaa perheen. Valentina ei ollut vain sarjakuvahahmo, vaan myös Crepaxin näkemys tavallisesta 60-luvun naisesta, joka vanheni ajan kuluessa.

Hän loi myös muita naishahmoja, kuten Belindan, Giullettan, Anitan, Biancan joitain mainitakseni, mutta niillä ei ikinä ollut samaa voimaa kuin Valentinalla. Crepax sai inspiraationsa Valentinaan amerikkalaisesta näyttelijästä Louise Brooksista ja omasta vaimostaan Luísa Crepaxista.

Crepax teki myös monista kirjoista adaptaatioita omilla tarinoillaan ja visioillaan, kuten eroottisista klassikoista Pauline Reagen Story of O:sta ja Marquis de Saden Justinesta, Emmanuellesta, Franz Kafkan Oikeudenkäynnistä, Mary Shelleyn Frankensteinista, Bram Stokerin Draculasta, ja Edgar Allan Poen Rue Morguen murhista ja monista muista. Crepax ei siis ollut ainoastaan loistava taiteilija joka piirsi kauniita naisia, vaan myös taitava tarinankertoja.

crepaxmuokattu7

Onko sinulla suosikkiteoksia näyttelyssä?

Kaikki taiteilijat olivat minulle ystävällisiä ja kohtelivat minua hyvin, joten mitä voin sanoa? Kaikki teokset ovat hienoja ja valikoin niistä osan tähän näyttelyyn, osan muihin näyttelyihin ja osan painettaviksi Valentina-lehtisiksi. Ensimmäisen kirjan mukana tarjosimme lehtisen jossa oli kymmenen kansainvälisen taiteilijan Valentina-tribuuttityötä. Se ilmestyy Fantagraphicsin Crepax-kirjakokoelman kanssa niille asiakkaille jotka ostavat kirjan suoraan meiltä. 

crepax1muokattu

Odotatko innolla Helsingin sarjakuvafestivaaleja?

Odotan festivaaleja koska en ole ikinä käynyt Suomessa, joten en tiedä mitä tulen siellä näkemään. Ehkä ostan paketin maapähkinöitä ja syön niitä etsiessäni jäätä ja polttaessani tupakkaa.

Suhtaudun elämään seikkailuna, joten rakastan tavata uusia ihmisiä. Tietysti odotan [Sarjakuvakeskuksen] Kallen maksavan tupakkani ja pähkinäni 🙂

Lisää näyttelystä ja lista taiteilijoista täällä.

Helsingin sarjakuvafestivaalit 2.–4.9. Kansalaistorilla ja näyttelyitä ympäri kaupungin. Vapaa pääsy!

crepaxmuokattu2

crepaxmuokattu3