Tarmo Koiviston 70-vuotisnäyttely esillä – ”Mämmilää pitäisi olla aina saatavilla kuten Asterixia ja Tinttiä”

Teksti: Aino Sutinen
Kuvat: Aino Sutinen ja Vesa Kataisto

Sarjakuvakeskuksella on 5.7. asti esillä sarjakuvapiirtäjä Tarmo ”Tape” Koiviston 70-vuotisjuhlanäyttely alaotsikolla Mämmilän Apina Kapina. Esillä on originaaleja ja printtejä vuosikymmenten ajalta: Mämmilä, Apina Kapina, Tää/Pääkaupunki, Ajatushautomo, poliittisia pilapiirroksia… Koivisto sai Puupäähatun elämäntyöstään jo vuonna 1978.

tarmo koivisto pilapiirros

Kustannustoimittaja ja Turun Sarjakuvakauppa Helsingin toinen myyjä Vesa Kataisto istahti alas kertomaan kuratoimastaan näyttelystä.

Miten keksitte pitää 70-vuotisnäyttelyn?

Juhlatoimikunta eli minä, Ville Hänninen ja Juhani Tolvanen, havahduimme alkuvuodesta siihen että suomalaisen sarjakuvan klassikkohenkilöitä alkaa täyttää tasavuosia eli 70. Jope, Tape, Heikki Paakkanen, Martti Sirola… Tämä sukupolvi on aloittanut 70-luvun alussa Ateneumissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa.

Tarmo on toki edelleen aktiivinen henkilö. Mämmilä on hiljennyt, mutta muuten hän piirtää Ajatushautomoa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteesen sekä pilapiirroksia muun muassa Kansan Uutisiin. Hän on tällainen huippuluokan ammattilainen.

mammila3

apina kapina tarmo koivisto

Mikä on Tapen merkitys suomalaiselle sarjakuvalle? 

Mihinkähän sitä voisi verrata? Lähes yhtä suuri kuin Aku Ankan yleensäkin suomalaiselle lukutaidolle. Visuaalisen kansanperinteen tallentajana hän on ehdottomasti tärkeimpiä mitä meillä on. 

Mämmilä on monumentti. Vuodesta 1976 vuosituhannen vaihteeseen on siinä ainutlaatuisella tavalla kuvattu Suomen muutos agraariyhteiskunnasta jälkiteolliseksi teknologiayhteiskunnaksi. Siitä pystyy katsomaan mitä oli muoti milloinkin, mikä katsottiin TV:stä, koska tulivat kännykät jne… Vaikka se ei ole sarjan koko pointti, niin se on sellainen aikakone. 

Harmittaa että Mämmilää ei tällä hetkellä ole kokonaisuudessaan saatavilla kuin divareissa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että Mämmilää pitäisi aina olla saatavilla, kuten Asterixia ja Tinttiä. 

mammila2

tarmo koivisto turun sarjakuvakauppa

Osa Tapen kirjoista on saatavilla Turun Sarjakuvakauppa Helsingin myymälästä Sarjakuvakeskukselta.

tarmo koivisto

Tarmo Koivisto näyttelynsä avajaisissa.

Tarmo Koiviston 70-vuotisjuhlanäyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa 5.7.2018 asti.

Katso myös: Tape Sarjakuva-TV:n haastattelussa YouTubessa