Syysloma toimittajana reportterikurssilla

Syyslomaviikolla ryhmä lapsia sai viettää kolme päivää reporttereina. Sarjakuvakeskuksella järjestetyllä kurssilla tutustuttiin leikkimielisellä tavalla toimittajan työhön. Jo ensimmäisenä päivänä muodostettiin toimitus. Vaikka myös maskotti ja diktaattori olisivat olleet mieluisia työtehtäviä, löydettiin kaikille myös hivenen perinteisemmät roolit. Toimittajillamme Peetulla, Onnilla, Ahdilla, Aavalla ja Einolla oli kaikilla selkeät näkemykset, millaisia juttuja lehteen haluttaisiin.

lasten-reportterikurssi-web

Tieto siitä että kurssin aikana tehtäisiin ihan oikea lehti sai välittömästi innostuneen vastaanoton ja tulevan lehden sisältöä pohdittiin koko ryhmän voimin. Päätettiin tehdä sanomalehti, mutta nimestä ei päästy heti yhteisymmärrykseen. Nuorilla reporttereilla oli välittömästi silmää hyvälle uutiselle; taiteellisten erimielisyyksien vuoksi toimitukseen syntyi muutamien minuuttien mittainen lakko ja tästä oivallettiin myös tehdä haastattelu lehteen.

lasten-reportterikurssi-web3

Reportterikurssilaiset miettivät, olisiko nosturissa juttuaihetta.

Kolmessa päivässä ehdittiin tehdä paljon. Kirjoittamisen ja piirtämisen ohella aiheeseen tutustuttiin myös muun yhdessä tekemisen avulla. Käytiin retkellä lähiympäristöissä, järjestettiin mainoskuvaukset ja leivottiin lehden reseptisivua varten. Kaikki oppivat nopeasti katsomaan ympäristöään kuin toimittajat, eli silmät ja korvat auki kiinnostaville asioille. Aiheiden kirjo olikin laaja: kanadanhanhia, halloween-naamioita, tiedejuttu Mars-hankkeesta ja paljon muuta. Kurssilaiset pääsivät myös Ylen aikaisen radiolähetykseen ja tilanne oli antoisa kumpaankin suuntaan. Toimittaja sai haastatella lapsia ja lapset haastattelivat vuorostaan toimittajaa. 

lasten-reportterikurssi-web2

Lapset kokeilivat, miltä tuntuu kerjätä.

Kurssin tuloksena syntyneessä lehdessä, Sarjakuvakeskuksen Sanomissa, näkyy jokaisen tekijän kädenjälki ja kolmen päivän positiivinen tunnelma. Toivottavasti pääsemme lukemaan näiden toimittajanalkujen juttuja jatkossakin.

Lue Sarjakuvakeskuksen Sanomat

Lue Yle Helsingin juttu “Lasten reportterikurssilla lakko jo ensimmäisenä päivänä”

Lehti on myös myynnissä printtiversiona (A5) 2,50 € hintaan.

Teksti: Saara Pirhonen
Kuvat: Verna Kuutti ja Saara Pirhonen