Kulttuurien kohtauspaikka: työpajoja venäläisen sarjakuvan hengessä Vuotalolla

Tänä syksynä on vietetty Venäläisen sarjakuvan syksyä ja teemaan liittyvä näyttely on ollut esillä myös Vuotalolla 14.10.–14.11. Näyttelyn ovat järjestäneet yhdessä Suomen sarjakuvaseura ry ja pietarilainen sarjakuvafestivaali Boomfest. Vuotalolla esittäytyvät viisi pietarilaista sarjakuvataiteilijaa: Olga Lavrentjeva, Maria Bogatova, Julia Nikitina, Ilja Obukhov ja Maria Konopatova. Näyttelyn taiteilijoiden teokset luovat kiehtovan läpileikkauksen nykysarjakuvaan, kuljettaen katsojan hyvinkin erilaisten tunnelmien ja tekniikoiden pariin.

julia-nikitina

Kuva: Julia Nikitina

Näyttelyn teosten maailmoihin on päässyt myös eläytymään Sarjakuvakeskuksen työpajoissa. Kaikenikäiset osallistujat saivat kokeilla kangaskassien painamista ja kollaasisarjakuvan tekemistä näyttelyn yhteydessä 16.10. järjestetyssä avoimessa työpajassa. Kollaasisarjakuvaan hyvänä innoituksen lähteenä toimivat Olga Lavrentjevan teokset, joissa leikemäisistä kappaleista koostuvat hahmot yhdistyvät absurdeiksi kokonaisuuksiksi. Kangaskassipajassa välineinä käytettiin sabluunoita ja kangastusseja.

vuotalo-kangaskassi-paja

Sabluunoiden avulla oli mahdollista painaa laukkuunsa Julia Nikitinan teoksissa toistuvista unenomaisista puista inspiroitunut satupuu, mutta mielikuvitus sai myös lentää vapaana. Aiheita syntyi laidasta laitaan: yksinkertaisista ornamenteista aina tarinallisempiin kuvituksiin. Tärkeintä oli pitää hauskaa maalien kanssa innostavien teosten ympäröimänä. Muistoksi kotiin osallistujat saivat persoonallisen uniikkilaukun.

vuotalo-ikkunamaalaus 2

Lokakuun viimeisellä viikolla Vuotalo täyttyi jälleen nuorista ikkunamaalaustyöpajojen merkeissä. Viikon mittaan pidettiin useita työpajoja, joihin osallistui Vuosaaren alueen peruskoululuokkia. Työpajoissa lapset ja nuoret saivat tutustua näyttelyyn ja etsiä sieltä itseään puhuttelevan hahmon, jota sitten hyödyntää omassa sarjakuvassa. Sarjakuvat piirrettiin ikkunatusseilla Vuotalon alakerran isoihin ikkunoihin. Vielä maanantaina aivan arkisilta näyttäneet ikkunat täyttyivät perjantaihin mennessä värikkäistä sarjakuvista, jotka muodostavat kauniin parin seinille levittäytyvälle sarjakuvanäyttelylle.

vuotalo-ikkunamaalaus

vuotalo

Oli innostavaa tarkkailla näyttelyn teosten ja työpajoissa syntyneiden töiden välille muodostunutta vuoropuhelua. Kuva-aiheet siirtyivät lennokkaasti alunperäisestä kehyksestään aivan uuteen kontekstiin. Kun kyselin nuorilta, miltä tuntui käyttää oman sarjakuvan inspiraationa toisen taiteilijan tekemää teosta, vastaukset olivat innostuneita: oli hauskaa saada työskentelyyn uusi näkökulma. Myös kielimuuri ylitettiin iloisella asenteella. 

vuotalo-ikkunamaalaus 3

bogatova

Maria Bogatova

ilja

Ilja Obukhov

Pietari-näyttely sekä ikkunamaalaustyöpajoissa syntyneet teokset ovat esillä Vuotalossa vielä 14.11. saakka.

Teksti ja kuvat: Saara Pirhonen