Sira Moksi: “Piirroksiini on suhtauduttu rakkaudellisesti ja tappouhkauksin”

Teksti ja kuvat: Aino Sutinen

Oululaisen taiteilija-muusikko Sira Moksin piirroksia, originaaleja ja printtejä on esillä Galleria Sarjakuvakeskuksen Ajan kuvia -näyttelyssä 27.10.18 asti. 

siramoksi1

Hei Sira Moksi! Esittelisitkö itsesi?

Moi, olen ihminen ja kansalaisaktivisti.

Kuinka kuvasi ovat syntyneet?

Seuraamalla valtakunnan tapahtumia; uutisia, blogeja, ihmisten reaktioita ruohonjuuritasolla.

siramoksi2

Olet tunnettu muun muassa vahvasti kantaaottavista poliittisista pilapiirroksistasi. Mistä nämä ovat saaneet alkunsa ja kuinka ne syntyvät? 

Vuonna 2015 Jyväskylässä natsit hakkasivat ihmisiä kadulla ja kaupassa. Silloin sitä suuremmaksi uutisaiheeksi nousi kaljakellunta. Se muutti kaiken.

Kuinka töihisi on suhtauduttu?

Intohimoisesti. Rakkaudellisesti ja tappouhkauksin. Pelolla. 

Oulun media jätti miltei kokonaan uutisoimatta Sarjisgalleriassa pitämäni näyttelyn. Kaupunkihan on sentäs sarjakuvakaupunki, ja näyttelyssä käytiin erittäin vilkkaasti. Synnyinkaupunkini Jämsän Kivipankkigalleriaan kuviani ei edes huolita. 

Joudun useasti bannatuksi somessa kuvieni vuoksi ja sekin on yksi syy, miksi niiden julkaiseminen eri foorumeissa olisi hyvin tärkeää. Sain taas bannin Facebookissa ja tämä alkaa jo vaikuttaa kuvien tekemiseen, ja omaan yritykseeni tehdä nimeä.

Moni ihminen myös kokee, että sanoitan heidän henkilökohtaisia ajatuksiaan ja tuntojaan, mikä on omasta mielestäni tärkeintä. Ihmisten resonaation kautta kuvat saavat lihat luittensa ylle.

siramoksi3

Mitä sinulla on tällä hetkellä työn alla?

Kuvallinen reagointi kaiken muun elämän touhun ohella. Taisteleminen pienen ihmisen puolesta, kansamme kahtiajakautumista vastaan. Mietin myös mahdollisesti Jämsän 1918 tapahtumien kuvittamista. 

Isoin haaveeni on saada poliittisia piirroksiani laajempaan näkyvyyteen.  

Galleria Sarjakuvakeskuksen Ajan kuvia -näyttely 27.10.18 asti. Haastattelu julkaistu alun perin Sarjainfo-lehdessä 3/2018.

siramoksi.fi

siramoksi4

siramoksi5