Sarjakuvakirjeenvaihto lasten, nuorten ja seniorien välillä synnytti yllättäviä kohtaamisia

Teksti ja kuvat: Aino Sutinen

Tämä on sinulle kirje -näyttely esittelee Galleria Sarjakuvakeskuksessa satoa sarjakuvakirjeenvaihdosta, jota käytiin syksyllä 2017 kuudessa Sarjakuvakeskuksen opetusryhmässä. Kirjeenvaihto oli osa Suomi 100 -juhlavuotta, ja sen tarkoituksena oli mahdollistaa eri ikäisten suomalaisten kohtaaminen hauskalla ja oivaltavalla tavalla. Kirjeissä sukellettiin Suomen historiaan henkilökohtaisten muistojen kautta ja tutustuttiin kirjekavereiden nykypäivään arkisia sattumuksia kuvaamalla. 

IMG 0406

Sarjakuvakeskuksen opetusvastaava Hannele Richert, mistä lähti idea tällaiseen sarjakuvakirjeenvaihtoon?

Vuoden 2016 syksyllä teimme sarjakuvapajoja Teatteri Ilmiön ryhmän kanssa ja keksimme samalla tehdä kirjeenvaihtomaista yhteistyötä seniorien sarjakuvaryhmän kanssa. Toinen ryhmä keksi hahmoja ja toinen piirsi niitä. Myöhemmin ryhmien välistä kirjeenvaihtoideaa jalostettiin uuteen muotoon ja laajennettiin.

IMG 0407

Kirjeenvaihto on johtanut nyt nähtävään näyttelyyn ja yhden ryhmän pienlehtijulkaisuun. Netissä oli myös joulun alla joulukalenteri ja Espoon kaupungin sovellukseen tulee virtuaalinäyttely.

Joulukalenteri oli spontaani jatko kirjeenvaihdolle, opettaja Stina Riikonen ideoi ja suunnitteli sen. Jokainen teki yhden numeroidun asunnon ja luukut ja niiiden hahmot reagoivat toistensa edesottamuksiin.

Joulukalenterin luukut voi lukea Facebookista.

joulukalenteri mummo

Kuinka viestinvaihto toimi?

Meidän ryhmässä nuoret kertoivat esin päivästään ja saivat sitten yhden tai useamman  vastauksen. Sitten vastauksia tuli lisää ja niistä alkoi uusia ketjuja. Kirjeenvaihtojen osallistujamäärät eivät menneet ryhmissä aivan tasan, mutta usein ehti tulla useampi vastaamiskerta ja erityyppisiä ketjuja.

IMG 0411

Syntyikö mielestäsi jotain erityisen hauskaa sisältöä tai mielenkiintoisia kontakteja?

Parhaiten toimi, kun syntyi kahdenvälinen vuoropuhelu. Tuli pari sellaista vuoropuhelua jotka toimivat niin hyvin että tuli oikein kylmät väreet, kuten eräs keskustelu yliopainosta ja masennuksesta. Oli myös keskustelu Georgian matkailusta. Ja esimerkiksi intuaiheisessa keskustelussa oli sykähdyttävää, kun Sara oli ottanut kuvan kuolleesta roadkill-linnusta ja siitä lähti koskettavia lintuhuomioita.

IMG 0412

IMG 0413

Jatkuuko sarjakuvakirjeenvaihto?

Olisi kiva, tarkoitus on myöhemmin taas laajentaa ja muuttaa ideaa!

Tämä oli tosi mielekästä ja siihen lähdettiin mielellään mukaan. Haluan kiittää meidän hyviä ohjaajia onnistuneesta työstä ja opiskelijoita ennakkoluulottamasta lähtemisestä mukaan!

IMG 0405

IMG 0408

IMG 0409

Kirjeenvaihtoa kävivät keskenään Vuosaaren sarjakuva- ja animaatiokurssi (7–12-vuotiaat) ja Sarjakuvailmaisu 1&2 -ryhmä (aikuiset), seniorien sarjakuvaryhmä Kinaporin palvelutalossa ja nuorten sarjakuvaryhmä Sarjakuvakeskuksella sekä senioreiden ja lasten ryhmät Söderkullan kirjastossa. Rymien ohjaajina toimivat Karri Laitinen, Hannele Richert, Stiina Riikonen ja Verna Kuutti. Hanketta tuki Uudenmaan liitto osana Suomi 100 -juhlavuotta.

Näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa 19.1.–3.2.18, osoite Porthaninkatu 9.