Sarjakuvaa Vuosaaressa

Kallahden nuorisotalo on moderni ja hyvin suunniteltu rakennus, missä heti sisääntulessa huomio kiinnittyy valoisuuteen ja värikkyyteen. Työtilojen korkeus antaa tilaa ajatuksille ja suuresta ikkunasta tulvii miellyttävää luonnonvaloa. Tilat ovat käytännölliset ja monipuoliset ja niissä pystyy varmasti järjestämään kursseja laidasta laitaan.

Sarjakuvakeskuksen Vuosaaren sarjakuvapiste aloitti toimintansa 3.3.14. Opetusta on tarjolla kaikenikäisille ja ne sopivat hyvin myös aloittelijoille. Opettajana toimiva Karri Lehtonen on rento ja iloinen tyyppi, jonka seurassa on hauska työskennellä. Hänellä on paljon tietoa sarjakuvan tekemisestä ja hän vaikuttaa aidosti kiinnostuneelta sekä aiheestaan että oppilaistaan.

Kursseilla on helppo unohtaa mahdolliset piirtämiseen liittyvät epävarmuudet. Sekä lasten että aikuisten sarjakuvakurssilla käydään kaikki sarjakuvan tekovaiheet alusta asti läpi. Kursseilla on tähän mennessä piirretty esimerkiksi omakuvia ja erilaisisia puhekuplia, sekä käyty läpi sarjakuvan ruutujakoa, lukusuuntaa ja kuvakokoja. Karri käyttää opetuksessaan mm. Leif Packalénin metodia, minkä mukaan ensin kannattaa kirjoittaa sarjakuvan juoni ruutuihin, sitten tehdä nopea luonnos ja vasta sitten piirtää sarjakuva tarkemmin. 

vuosaari nuoret1

Sama opetus näyttää toimivan hienosti kaikille ikäryhmille. Tunnelma on leppoisa ja piirtämisen ohessa jutellaan mukavia ja kuunnellaan musiikkia. Myös ideointiin annetaan hyviä vinkkejä, jos paperi meinaa jäädä tyhjäksi. Mitään ei ole pakko tehdä, mutta Karri tekee eteenpäin vieviä ehdotuksia ja neuvoo tarvittaessa. Jokainen voi halutessaan kertoa omasta sarjakuvastaan ja lopputuloksista keskustellaan hyvässä hengessä. Kurssikavereilta saatu palaute ja muiden töiden näkeminen on yksi osa oppimisprosessia.

Lasten sarjakuvakurssin osallistujien mielestä kurssilla on tosi kivaa ja jotkut innostuvat suorastaan ylistämään piirtämisen tärkeyttä; se helpottaa tylsyyteen ja auttaa ajattelemaan. Monet kertovat sen olevan tärkein ja rakkain harrastus. Myös aikuisten ryhmästä löytyy sekä innokkaita sarjakuvan lukijoita että piirtäjiä. Osa on tullut paikalle ihan vain huvin vuoksi tai kokeilemaan miltä sarjakuvan piirtäminen tuntuu.

Nuorten avoin piirustuspaja on ilmainen, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. 15–25-vuotiaat nuoret voivat tulla sinne ihan vaan hengailemaan ja piirtelemään muiden samanhenkisten kanssa. Piirtämisen ohella on hauska tutustua uusiin ihmisiin ja jutella sarjakuvista ja muistakin pinnalla olevista asioista. Pajalla voi vapaasti kysyä opettajalta vinkkejä omien sarjakuvien kehittämiseen ja saada palautetta. 

vuosaari nuoret2

Tällä hetkellä pajalla on kaksi mangasta innostunutta nuorta, jotka ovat harrastaneet aktiivisesti piirtämistä, mutta eivät ole aiemmin osallistuneet piirustuskursseille. Pitkäjännitteinen harjoittelu näkyy piirustusjäljessä ja molemmat ovat hakeneet kuvataidelukioon.

Teksti: Sarjakuvakeskuksen harjoittelija ja ohjaustoiminnan opiskelija Saara Kartimo
Kuvat: Nuorten piirustuspaja

Lisää tietoa Vuosaaren sarjakuvapisteen kursseista ja työpajoista