Sanni ja Joonas vievät lukijan talven taikamaailmaan

Viisivuotias Sanni ja seitsemänvuotias Joonas asuvat vanhassa talossa pellon reunalla metsän vieressä. Talviyöhön sijoittuvassa, unimaailmaa ja arkea sekoittavassa tarinassa seikkailevat myös superpalomiesäiti, vaari ja jääkarhu. Sanni ja Joonas: Talviyö on ensimmäinen osa Mari Ahokoivun kuvittamasta ja Kalle Hakkolan käsikirjoittamasta lastenkirjasarjasta. 
 
Ahokoivu ja Hakkola ovat työskennelleet yhdessä pitkään. Molemmat olivat sitä mieltä, että Suomessa ei ole tarpeeksi hyviä lastensarjakuvia. Kirjaprojekti alkoi 2010 ja ensimmäisen kirjan kypsyttämiselle haluttiin antaa paljon aikaa. 
 
Talviyö on tarkoitettu 6-8-vuotiaille, ja kirja on tehty lasten näkökulmasta. Talviyön teemana on unimaailma ja tuntemattoman pelko, mutta toisaalta myös lasten rohkeus. 
 
–Kirjassa jätetään joitain asioita auki, eikä selitetä heti kaikkea, jotta lapsi voi pohtia kirjan tapahtumia, hahmoja ja teemoja yhdessä aikuisen kanssa, Hakkola sanoo.
 
Hakkola ja Ahokoivu päättivät jo alussa, ettei kirjassa ole paljon tekstiä. 
 
–Kaikki kirjan sanat ovat harkittuja ja lähes kaikki hahmot puhuvat selkokieltä. Tarkoitus on, että lapsi pystyy itse lukemaan kirjaa ja se toimii oppimisen apuvälineenä, Hakkola sanoo.
 
sanniJAjoonas
 
Kirjan rikas ja monipuolinen kuvamaailma vie mukanaan, ja myös haastaa lapsia. 
 
–Visuaalinen maailma muodostui kokeilemalla. Luin ja tutkin paljon lastenkirjallisuutta ja lapsille suunnattuja sarjakuvia. Piirsin hahmoja paljon ja koitin saada ne elämään omina henkilöinään. Monet sivut tuli piirrettyä useaan kertaan, mutta pikkuhiljaa Sannin ja Joonaksen maailma alkoi muodostua ja asettua paikoilleen, Ahokoivu sanoo.

Tavoitteena lasten näköinen, toiminnallinen kirjasarja

Ahokoivu ja Hakkola suunnittelivat ensimmäiseksi kirjan rakenteen.
 
–Halusimme tarinan, jossa olisi lyhyitä, noin kahdeksan sivun itsenäisiä kokonaisuuksia, jotta lapset voivat lukea kirjaa omin päin eikä lukeminen olisi liian uuvuttavaa. Päätimme myös kirjan koon ja pituuden heti alussa, Hakkola sanoo.
 
–Alusta asti oli selvää, että haluamme tehdä muutakin kuin sarjakuvaa. Tehtävävihko Sannista ja Joonaksesta ilmestyy syksyn 2014 Helsingin sarjakuvafestivaaleille. Lisäksi kirjan maailmasta on tehty kaksi laulua, jotka Hakkola on sanoittanut ja Karri Lehtonen säveltänyt. Laulujen nuotit tulevat tehtävävihkoon ja lauluja esitetään vielä tulevaisuudessa livenä.
 
kalle sannijajoonas
 
– Käytimme myös koelukijoita kirjan tekemisen apuna, Kalle Hakkola sanoo.
 
Lastensarjakuvan teon vaikeus yllätti Hakkolan ja Ahokoivun.
 
–Lastensarjakuvaa oli huomattavasti vaikeampaa tehdä kuin aikuisten sarjakuvaa. Kirjassa ei voi selittää mitään liian abstraktia. Teimme todella paljon pohjatyötä ja muun muassa keräsimme valokuvia kirjaa varten, Hakkola sanoo.
 
–Ajattelin aluksi, että saan piirtää luvan kanssa söpösti, mutten tullut ajatelleeksi miten paljon tarkempi muun muassa tarinankuljetuksen kanssa pitää olla. En ollut myöskään aiemmin tehnyt sarjakuvaa toisen käsikirjoituksen pohjalta, ja kesti jonkin aikaa että aloin näkemään hahmot myös omina hahmoinani, Ahokoivu sanoo.
 
–Tuntui ettei välillä pystynyt piirtämään mitään, kun mietin onko jälki mieluisaa käsikirjoittajalle, lukijalle sekä lukijan vanhemmille. Toisaalta tunnen edelleen olevani vain iso lapsi, joten pystyin edelleen tekemään sellaista sarjakuvaa mistä minä tykkäisin. Ja lopulta heitin liiallisen ajattelun menemään ja vain piirsin. Kalle pystyi sitten luetuttamaan sivuja lapsillaan, ja sieltä tulikin sitten hyvin korjausehdotuksia.
 
Sanni ja Joonas -kirjasarjan seuraava osa sijoittuu Barcelonaan, ja sen on tarkoitus ilmestyä Helsingin sarjakuvafestivaaleille 2015. Jatko-osasta tulee myös sekä juonellisesti että visuaalisesti yksityiskohtaisempi. Kirjan tapahtumapaikasta voi päätellä, ettei Sanni ja Joonas -sarjaa ole suunnattu pelkästään suomalaisille lapsille. 
 
Teksti: Matleena Kantola
Kuvat: Mari Ahokoivu, Matleena Kantola
 
Näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa 16.4.-10.5.14.
 
Sanni ja Joonas -tehtävät ovat ladattavissa osoitteessa sannijajoonas.fi.
Sannin ja Joonaksen Facebook-sivu
Sanni ja Joonas: Talviyö (Kumiorava, 2014) 19,90 verkkokaupassa.