Pullopostia Porvoosta

Pullopostia700

Pullopostia Porvoon sarjakuvafestivaaleilla.

Pullopostia on 14 taiteilijan yhteistyönä toteutettu sarjakuva, joka käsittelee yksinäisyyttä. Projekti lähti liikkeelle Sarjakuvakeskuksen harjoittelijoiden aloitteesta. Idean kehitti Mia Collan, mutta mukaan lähti pian myös muita sarjiskeskuslaisia. Loput projektin osallistujat löytyivät tekijöiden lähipiiristä. Projektia on myös suunniteltu ja toteutettu Sarjakuvakeskuksen tiloissa.

Yksinäisyyttä käsitellään päähenkilön, Onnin, kautta. Hän kirjoittaa pulloposteina kirjeitä elämästään ystävälle, jota hänellä ei ole. Kasvutarinassa seurataan Onnia 9-vuotiaasta 20-vuotiaaksi. Pienten, usein arkistenkin tarinoiden kautta muodostuu kuvaus nuoren ihmisen elämästä ilman kavereita.

Onnille suunniteltiin suurpiirteinen elämäntarina ja ulkonäkö, mutta muuten taiteilijoilla oli vapaudet kertoa Onnin elämästä omalla äänellään ja kädenjäljellään. Yksinäisyys on monelle läheinen ja samaistuttava teema, jota kukin tekijä on saanut käsitellä omalla tavalla haluamastaan näkökulmasta.

Projektin tuloksena syntyi sarjakuvalehti, mutta myöhemmissä suunnitelmissa on pitää aiheesta näyttely ja levittää sarjakuvaa pulloposteina rannikolle. Parhaassa tapauksessa pullopostit voisivat piristää ja yllättää löytäjänsä.

Lehdessä on mukana tekijät: Liina Ilves, Verna Kuutti, Milla Martikainen, Ninni Kaarnaoja, Jonna Kuitunen, Apila Pepita, Saara Pirhonen, Annika Hokkanen, Aino Sutinen, Rosa Karhapää, Romy Räihälä, Iita Järn, Mia Collan ja Netta Alanko.

Sarjakuvalehti julkaistaan 13.2.2016 Å-Fest-sarjakuvafestivaaleilla Porvoossa. Lehti löytyy Sarjakuvakeskuksen pop-up pisteeltä. Sarjakuva saatavilla myös Sarjakuvakeskuksen liikkeestä ja verkkokaupasta.

Jonna1 700

Jonna Kuitunen selaamassa tuoretta lehteä Porvoossa.

Teksti: Saara Pirhonen & Mia Collan
Kuvat: Mia Collan

Pullopostia on Sarjakuvakeskuksen verkkokaupassa.