Muumien jäljillä – Kerttu ja muita uusia muumihahmoja

merja lundenHelsingin Kirjamessuilla ensimmäistä kertaa nähty Muumien jäljillä -näyttely esittelee kymmenen nykysarjakuvatekijän suunnittelemat uudet ja erikoiset otukset. Tehtävänanto lähti kysymyksestä: millainen uusi hahmo sopisi Muumilaakson maailmaan? 

Näyttelyä on jo käyty kehumassa mukavasti Janssonin maailman mukaiseksi. Taiteilijat eivät etukäteen tienneet, keitä muita on mukana piirtämässä. 

Näyttelyn on kuratoinut turkulainen kirjastonhoitaja ja sarjakuva-aktiivi Merja LundénNäyttely tulee jatkossa kiertämään Suomea kiertonäyttelynä ja Sarjakuvakeskukselle voi ottaa yhteyttä, jos näyttelylle löytyy uusia paikkoja olla esillä.

Tekijöistä kuusi kävi kirjamessuilla Sarjakuvakeskuksen osastolla kertomassa työstään ja Tove Janssonin vaikutuksesta omaan taiteelliseen työhönsä. 

Kysymykset:

1. Kuinka hahmo syntyi?

2. Kuinka Tove Jansson taiteilijana ja muumit hahmoina ovat vaikuttaneet sinuun?

 

  muumienjaljilla11

Tea Tauriainen, Petri Hiltunen ja Terhi Ekebom.

Tea Tauriaisen hahmo on kaksipäinen Kerttu. 

1. Lähdin kokoamaan asioita joista tykkään: niitä ovat kukat, ketut ja kepposet. Ja tietysti kaksipäiset eläimet! Yhdistin siis nämä elementit.

2. Olen lukenut kaikki muumisarjakuvat ja nähnyt kaikki piirretyt. 

muumienjaljilla tea tauriainen

Petri Hiltusen luoma hahmo on mystinen Tuuliainen.

1. Minua on jo aiemmin monissa muissa töissä kiinnostanut vieraus: meille tuntemattomat tavat nähdä ja olla. Mikä olisi meille periaatteellisesti vieras tapa elää? 

Muumilaakson asukkaissa on valtavasti kokoeroja: mikrokosmoksesta keskikokoisten, kuten Muumien, kautta valtaviin. Mielihahmojani on Mörkö, joka edustaa meille vierautta. Halusin tavoittaa jotain vastaavanlaista, mutta positiivisella tavalla. Millainen olisi tuuleen sidottu olento? Tuuli on minulle läheinen asia.

2. Fantasia on kliseinen kenttä, mutta Jansson teki aivan omaa juttuaan irrallaan kaikista kliseistä ja satujen konventioista. 

Itse olen jo aikuisen tyttären isänä onnellisessa asemassa: olen nähnyt muumihahmoja kahdessa eri elämänvaiheessa. Lapsena itse ja aikuisena, kun luin tarinoita puolestaan tyttärelleni. Muumilaaksossa on niin valtavasti aspekteja! Kirjat, sarjakuvat, kuvakirjat ja myöhemmin vielä animaatiot ovat kaikki aivan eri juttuja. 

Muumit muistuttavat minua jatkuvasti siitä, ettei saa jämähtää kaavamaiseen ajatteluun vaan täytyy antaa mielikuvituksensa lentää vapaasti!

muumienjaljilla petri hiltunen

Terhi Ekebom piirsi Päivälinnun, joka onkin oikeastaan yölintu.

1. Tätä ei ollut vaikea keksiä, vaan se tuli suoraan omista kokemuksista. Tykkään valvoa öisin ja päivisin on vaikea pysyä hereillä.

2. Olen jo pienenä leikkinyt puusta itse veistetyillä muumihahmoilla. Lisäksi Tove Janssonin lastenhoitaja on… mitenhän se menikään… tyttäreni isoäidin äiti!


muumienjaljilla terhi ekebom 

muumienjaljilla12

Emmi Valve, Maura Manninen ja Joonas Lehtimäki.

Emmi Valveen hahmo on Merihevonen. 

1. Olen aina tykännyt siitä, kuinka Tove Jansson suhtautuu mereen! Halusinkin kunnioittaa hänen meri- ja luontosuhdettaan. Hahmoni on ehkä vähän passiivinen – sen voi nähdä, mutta se ei itse osallistu.

2. Tove on ehdottomasti vaikuttanut minuun – ei edes niinkään muumit, vaan Jansson itse taiteilijana.

muumienjaljilla emmi valve

Maura Manninen piirsi salaperäisen Suo-Poloisen.

1. Tiesin, millaisen hahmon haluaisin tehdä. Erityisesti animaatiosarja on ollut minulle pienenä iso juttu. Siellä on mukana hahmoja, jotka ovat kuin salaperäisiä luonnonvoimia – niiden persoonaa ei tarinoissa käydä läpi. Suo-Poloisesta piti tulla pelottava hahmo, mutta siitä tulikin vähän raukka.

2. Animaatio oli pienenä aina viikon kohokohta. Vanhemmiten Jansson on alkanut kiinnostaa henkilönä ja taiteilijana yhä enemmän.

muumienjaljilla maura manninen

Joonas Lehtimäki kertoo omista hahmoistaan, Tohtori Otosta ja tämän Uskomattomasta kirppusirkuksesta.

1. Ensin ajattelin, että haluaisin tehdä jotain valtavan isoa – mietin jopa kilpikonnaa, jonka selässä olisi oma ekosysteemi. Mutta lopulta se tiivistyi tähän. Minua viehättää vanhan ajan sirkusmeininki – siinä on samaa henkeä kuin muumimaailmassa. 

2. Toven muumisarjakuvat ovat vaikuttaneet paljon. Piirrettyjen saralla Turtlesit olivat minulle pienenä kovempi juttu, mutta varsinkin aikuisena muumien maailma on vaikuttanut. Viimeksi hienot pienoismallit Ateneumin Tove Jansson -näyttelyssä. 

muumienjaljilla lehtimaki

muumienjaljilla jp ahonen

muumienjaljilla hypen

muumienjaljilla christer nuutinen

muumienjaljilla kukko

Teksti ja valokuvat: Aino Sutinen
Piirrokset kuvauksineen: tekijät