Teimme matkan Saksaan Leipzigin kirjamessuille ja The Millionaires Club -sarjakuvafestivaalille. Paikalliset taiteilijat päättivät viime vuonna perustaa oman festivaalin ja nyt indie-henkinen The Millionaires Club järjestettiin toista kertaa.
Sarjakuvapiirtäjä ja festivaalijärjestäjä Max Baitinger kertoo että festivaali yhdistää paikallista taide- ja sarjakuvaskeneä. Mukana on sarjakuvan lisäksi myös julistetaidetta. Tapahtuma järjestetään vapaaehtoisvoimin ja porukalla, ilman vastaavaa tuottajaa.
–Viime vuonna teimme tapahtuman ilman mitään ulkopuolista rahoitusta ja nyt saamme valtiolta avustusta.
Tapahtumapaikka on galleria, jossa pidetään eri tapahtumia, kuten performanssifestivaaleja. –On mukava huomata, että yllättävän monet kirjamessukävijät ovat löytäneet tännekin, kertoo Max.
–Olen saanut inspiraatiota muista tapahtumista, kuten Helsingin sarjakuvafestivaaleilta, joilla kävin ensimmäistä kertaa neljä vuotta sitten. Sittemmin Max on ollut myös CUNE-taiteilijaresidenssä Helsingissä ja Sarjakuvakeskus julkaisi hänen Heimdall-albuminsa suomeksi.
Max oli tavannut Helsingissä myös Kutikuti-kollektiivin jäseniä. Roope Eronen ja Jarno Latva-Nikkola ripustivat Kutikutin taidetta esittelevän näyttelyn festivaalien pihan puiseen mökkiin.
Roope ja Jarno festivaalitunnelmissa.
Festivaalien avajaisissa kyseltiin myös “tuovatko suomalaiset tuon mökin mukanaan joka paikaan?” No tokihan tuomme.
Festivaalivieraita kiinnostivat myymämme sarjakuvat, etenkin kaikkein värikkäimmät ja kokeellisimmat. Maura Manninen pöydän takana.
Kun kirjat olivat loppu, pöydästämme tuli extempore-strippisarjakuvapaja.
Comic Atlas Finnlandia esiteltiin Sascha Hommerin vetämässä paneelikeskustelussa.
Leipziger Buchmesse
Leipzigin kirjamessujen mittakaava löi ällikällä. Messut koostuivat viidestä suuresta hallista, joista yksi oli varattu kokonaan mangalle. Mangakulttuuri onkin täällä suurta bisnestä.
Aiemmin sarjakuva oli ollut samassa hallissa mangan kanssa, mutta nyt sarjakuvakustantamot olivat kirjallisuusosastolla. Paikalla oli myös Comic Atlas Finnlandin julkaisija, berliiniläinen Reprodukt.
Suomi on kirjamessujen teemamaana Frankfurtissa syksyllä 2014. Frankfurtin kirjamessut on valtava tapahtuma, jossa maailman kustannusalan ammattilaiset kohtaavat. Teemavuodesta on otettu kaikki irti ja suomalaista kirjallisuutta rummutetaan täysillä.
Sarjakuvaneuvos, suomalaisen kirjallisuuden vientiä edistävän Filin johtaja Iris Schwanck kertoi pressitilaisuudessa kirjallisuudesta, Muumeista ja myydyimmistä sarjakuvista. Arvostamme täysillä simultaanitulkin aivot solmuun vetävää ammattia!
Reproduktin Christian Maiwald haastatteli meitä ja kertoi myös omista kokemuksistaan suomalaisen sarjakuvan parissa.
–Olen kokenut että suomalaisessa sarjakuvassa ei ole olemassa ollenkaan valtavirtaa, vaan teidänlaisenne vaihtoehtoinen sarjakuva näyttää olevan suosittua.
Kuvassa Christian Maiwald, Ville Tietäväinen, Aino Sutinen ja Roope Eronen.
Paljastui, että messuohjelmaan kuuluva livepiirros-ohjelmanumeroni tapahtuisi juuri manga-alueen lavalla. Mitä piirtää cosplaystä innostuneille nuorisolaumoille? Piirsin viktoriaanisia alusvaatekerroksia esittelevän kuvasarjan. Roope oli piirtänyt yleisön toiveita. Hieman haasteellista oli, että tarjolla oli vain fläppitaulu.
Myös omakustannepuoli oli iso.
Kirjakulttuuri on erilainen kuin suomessa ja ihmiset ovat valmiita maksamaan hyvin päästäkseen kirjallisuustapahtumiin. Ääneenlukemiset eli lesungit ovat myös suosittuja.
Avant-Verlag-kustantamo julkaisi Ville Tietäväisen Näkymättömät kädet -albumin saksaksi.
CUNE-residenssissä Leipzigissa
Taideopiskelija ja sarjakuvapiirtäjä Ella Eiranto oli tullut CUNE Comics-in-Residence-ohjelman kautta Leipzigiin työskentelemään kuukaudeksi.
Ella on ripustanut sarjakuviensa originaaleja seinille. Hänellä on käytössään valtava, valoisa studiohuone vanhassa punatiilirakennuksessa, historiallisessa kehräämössä Spinnerei-alueella. Sarjakuvien tekemiseen ainakin riittää tilaa!
Ella myös asuu studiossa. –Ensimmäisenä yönä oli vaikea nukkua valon takia, mutta sitten totuin.
Nyt Ella tekee pidempää dystooppista sarjakuvanovellia, joka sijoittuu osittain Leipzigiin.
–LIA-studiot on ollut mahtava paikka työskennellä. Tuntuu että Leipzig on tällä hetkellä paras paikka olla sarjakuvataiteilija, täällä on niin paljon ruohonjuuritason toimintaa.
Täysimittainen video Leipzigin kirjamessujen paneelikeskustelusta (englanniksi)
Teksti: Aino Sutinen
Kuvat: Aino Sutinen, Ville Manninen