Sarjakuvakeskus, Arabian taideosastoyhdistys ja Jakomäen peruskoulu ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja yhdistäneet keramiikkamaalauksen ja sarjakuvan. Työpajoissa Jakomäen koulun kuvaamataidon valinnaiskurssin oppilaat piirtävät ja maalaavat itse keksittyjä sarjakuviaan. Sarjakuvapaja on kokoontunut neljä kertaa, ja oppilaat ovat tehneet edellisillä kerroilla luonnokset ja koepalat tulevista töistään. Nyt he ovat ensimmäistä kertaa Arabian tehtaalla.
Sarjakuvakeskuksen Karri Lehtonen aloittaa työpajan pareittain tehtävällä improvisaatioharjoituksella. Jokainen piirtää yhtä viivaa annetusta aiheesta, ja toinen jatkaa. Aikaa on vain puoli minuuttia, eikä parille saa puhua. Lautasta pitää kääntää välillä ja piirrokset saavat mennä päällekkäin. Lehtonen heittää erilaisia ruokien nimiä: –Piirtäkää makaroni! Burgeri! Oppilaat keksivät aiheita itsekin ja selvästi nauttivat improvisaatiosta.
Karri Lehtonen ottaa aikaa improvisaatiotehtävässä, Rita Streltsova ja Niklas Törrö piirtävät.
Toisena opettajana toimii Piia Lieste, joka on organisoinut Arabian taideosaston osuuden työpajasta.
Sarjakuvakeskus, Arabia ja Jakomäen peruskoulu ovat tehneet jo aiemmin yhteistyötä Savi ja puu kaupungissa -lähiötaideprojektissa, jossa Jakomäen peruskoulun oppilaat tekivät sarjakuvia Jakomäen alikulkutunneliin. Oppilaat piirsivät ensin työt paperille, jonka jälkeen ne siirrettiin keraamisille laatoille. Tunnelinäyttelyä suunniteltiin kaksi vuotta, ja se oli osa Helsingin designpääkaupunkivuoden ohjelmaa.
–Alikulkutunnelityön takana oli Jakomäen alueen voimakas uudistuminen. Halusimme tehdä tunnelista kauniin, turvallisen ja lapsille mukavan kulkea. Koska yhteistyömme Jakomäen peruskoulun kanssa meni hyvin, halusimme jatkoa. Yksi taideosastomme tavoitteista on tuoda keramiikkatietoisuutta lapsille, joten päätimme tuoda työt myös osaksi juhlanäyttelyämme, Arabian taideosastoyhdistyksen suunnittelija Pekka Paikkari sanoo.
Eemeli Peiponen ja Daniel Linski ovat ainoat pojat kuvaamataidon valinnaisainekurssilla. Suurin osa pojista valitsee valinnaisaineista yhä teknisen työn.
Paikkarin mielestä keramiikka ja sarjakuva sopivat hyvin yhteen, sillä keramiikkamaalaaminen on tekniikaltaan hyvin samanlaista piirtämistä ja käsin maalaamista.
–Lautasia on koristeltu vuosisatoja. Tässä vain kaksi tavallista asiaa yhdistetään uudella tavalla, Paikkari sanoo.
Oppilaat eivät tunne suorituspaineita tai valkoisen lautasen kammoa. –Kun tätä piirtämistä on jo aiemmin testattu, ei jännitä, oppilaat toteavat rennosti ja alkavat piirtää luonnoksiaan keskittyneesti. Ensin teosten ääriviivat piirretään lyijykynällä, sitten päälle laitetaan keraamista kynää tai maalia. Lautaset lasitetaan ja maalit muuttuvat uunissa tummansinisiksi ja mustiksi.
Lautasiin voi myös kaivertaa. Vuorossa Rita Streltsova.
Työpajassa lähdetään lautasten muodosta, mietitään miltä lautanen näyttää kun sitä kääntää ja ajatellaan lautasen käyttäjän näkökulmaa. Kuvaamataidon valinnaisainekurssilaisia yhdistää innostus piirtämiseen.
–Mä tykkään piirtää ja piirtäminen on kivaa, sanoo Anniina Haverinen perusteena siihen, miksi hän on valinnut kuvaamataidon valinnaisaineeksi.
Jaana Aaltonen, Anniina Haverinen ja Kristiina Lapina pitävät hauskaa improvisaatiotehtävässä.
Arabian avoimien ovien päivässä maanantaina 25.11. voi käydä seuraamassa myös oppilaiden työskentelyä. Oppilaiden työt ovat esillä Arabian taideosastoyhdistyksen 10-vuotisjuhlanäyttelyssä. Näyttelyn avajaiset ovat 4.12.2013. Arabia ja Sarjakuvakeskus jatkavat yhteistyötään tammikuussa 2014, kun Sarjakuvakeskuksella aukeaa keramiikkapaja.
Teksti ja kuvat: Matleena Kantola