Läänintaiteilija Ville Pirinen suunnittelee Tampereelle sarjakuvakeskusta

Teksti: Aino Sutinen

Tapasimme Tampere Kuplii -festivaalilla piirtäjä Ville Pirisen, joka on juuri aloittanut kolmivuotisen työnsä sarjakuvan läänintaiteilijana. Hänen tehtävänään on mm. kartoittaa sarjakuvakeskuksen perustamista Tampereelle. 

Aiheesta keskusteltiin myös festivaalin puheohjelmassa: Tampere on erittäin aktiivinen sarjakuvakaupunki, mutta mitään yhteistä keskusta tai tilaa ei vielä ole. Paneelissa haaveiltiin näyttelyistä, kurssitoiminnasta, tapahtumista, taiteenalojen välisestä yhteistyöstä…

ville-pirinen-tampere-kuplii-web

Kuva: Ville Manninen

– Hei Ville Pirinen! Mitä uusi tehtäväsi Pirkanmaan sarjakuvataiteen läänintaiteilijana tarkoittaa?

– Se on lisäksi vielä alueiden välinen, niin että mun toiminta saa kohdistua muihinkin entisiin lääneihin kuin Pirkanmaahan. Eli yhteistyö esimerkiksi Helsinkiin ja Ouluun on suositeltavaa.

yhesti Pirinen puhuu Suomen kattavasta sarjakuvakeskusten verkostosta, mikä on meilläkin yksi Sarjakuvakeskuksen toiminta-ajatuksista.

Sarjakuvakeskuksen perustamisen lisäksi läänintaiteilijalla on muitakin tavoitteita.

– Mulla on määritelty tehtäväksi sarjakuvataiteen saavutettavuuden parantaminen Pirkanmaalla. Otsikon alle menee esimerkiksi Klubille tuleva pienirakenteinen vaihtuvien näyttelyiden galleria, keskustelutilaisuuksia kirjastoille, seinämaalausprojekteja… 
Tämä on tämmöinen tuottajatyyppinen mahdollistamishomma. Koko ajan voi edistää jotain pientä konkreettista.

– Sarjakuvataiteen ja tekijöiden läsnäoloa tullaan parantamaan paikoissa, joissa on muutakin yleisöä kuin sarjakuvista valmiiksi kiinnostunutta väkeä. 

– Näkyykö sun musatausta tässä?

– Varmasti se näkyy yhteistyötahoissa. Tapahtumanjärjestely on jotain, mitä on paljon tullut tehtyä musapuolella. Siihen on liittynyt paljon poikkitaiteellista, kuten sarjakuvaa. Tämä saavutettavushomma antaa mulle mahdollisuuden tehdä paljon hommia, joita muutenkin tekisin.

– Taiteilijoiden työskentelyedellytysten parantaminen on mun duunin keskiössä. Lääkkeet ongelmaan ovat pienemmät asiat sekä toivottavasti jatkossa keskustyyppiset rakenteet. Sarjakuvakeskus toisi uuden rakenteen, mikä Tampereelta vielä puuttuu. Sillä olisi pitkäkantoisia vaikutuksia.

ville-pirinen

– Mitä konkreettisia tapahtumia on tulossa lähiaikoina?

– Kuuma linja -gallerian avajaisklubi Klubilla. Ja ensin aukeaa Tommi Musturin näyttely, jonka avajaiset ovat 7.4.

– Läänintaiteilijana sulla taitaa olla vähemmän aikaa tehdä omaa taidetta?

– Joo, en saa edistää omaa taidetta työajalla, mutta ajattelen että tämä on ihan hyvää vaihtelua. 

– Onnea työpaikasta, Ville! Mitä haluaisit vielä sanoa?

– Olkaa kilttejä toisillenne!

ville-pirinen-jyrki-liikka-tilsa

“Vielä ei ole hipin identiteetti vaihtunut virkamiehen identiteettiin, mutta eiköhän se kolmessa kuukaudessa vaihdu”, kertoo Pirinen myöhemmin paneelissa. Jyrki Liikka haastattelee J. Tilsaa ja Piristä uutuuskirjoista ja musiikin teosta sarjakuvien rinnalla.